Poszukiwania przodka- jak,gdzie,z kim?
- mariusz_w4
- Major
- Województwo: Wybierz
Re: Poszukiwania przodka- jak,gdzie,z kim?
Chodzi mi o to że został pochowany prawdopodobnie poza granicą Niemiec.
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
- Województwo: Lubelskie
Czyli Francja by pasowala...
Sprawdziłem te dwie dywizje: 12 Rezerwowa DP zajmowała w czerwcu 1915 r. odcinek Bethencourt-Bois de Forges, natomiast 12 DP ok. połowy czerwca została przeniesiona z okolic Rheims do Artois i zajęła potem odcinek na południe od Souchez.
Znalazłem jednak ciekawą informację o tym iż w 1914 r. Górny Śląsk był tak gęsto zaludniony iż poborowych starczało nie tylko na pułki organizowane w tym regionie ale i na dopełnienie innych, formowanych w mniej zaludnionych regionach. Zatem mogło być też tak iż pradziadek "nie zmieścił się" w rodzimym 22 Pułku z Katowic tylko trafił jako uzupełnienie do innego. I tutaj powraca ta 22 Dywizja. Jesteś pewien że to właśnie o nią chodziło?
Sprawdziłem te dwie dywizje: 12 Rezerwowa DP zajmowała w czerwcu 1915 r. odcinek Bethencourt-Bois de Forges, natomiast 12 DP ok. połowy czerwca została przeniesiona z okolic Rheims do Artois i zajęła potem odcinek na południe od Souchez.
Znalazłem jednak ciekawą informację o tym iż w 1914 r. Górny Śląsk był tak gęsto zaludniony iż poborowych starczało nie tylko na pułki organizowane w tym regionie ale i na dopełnienie innych, formowanych w mniej zaludnionych regionach. Zatem mogło być też tak iż pradziadek "nie zmieścił się" w rodzimym 22 Pułku z Katowic tylko trafił jako uzupełnienie do innego. I tutaj powraca ta 22 Dywizja. Jesteś pewien że to właśnie o nią chodziło?
- mariusz_w4
- Major
Pomyliłem się pisząc dywizja,miało być 22 pp VI armii, ta Francja jakoś mi leży,muszę jeszcze przeprowadzić wywiad w rodzince,może ktoś z najstarszych będzie kojarzył jakieś fakty.
Masz dostęp do takich źródeł wiedzy?? Jakieś książki czy co innego??
Pozdrawiam Mariusz
Masz dostęp do takich źródeł wiedzy?? Jakieś książki czy co innego??
Pozdrawiam Mariusz
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
Jest na stronie archive.org książka o niemieckich dywizjach z okresu I wojny:
http://archive.org/details/historiestwohun01stafgoog
Znając pułk można było łatwo ustalić do jakiej dywizji i korpusu należał. A znając dywizję poszukałem jej w w/w książce i z opisu jej szlaku bojowego wyszło gdzie była w czerwcu 1915 r.
http://archive.org/details/historiestwohun01stafgoog
Znając pułk można było łatwo ustalić do jakiej dywizji i korpusu należał. A znając dywizję poszukałem jej w w/w książce i z opisu jej szlaku bojowego wyszło gdzie była w czerwcu 1915 r.
- mariusz_w4
- Major
Sprawa rusza dalej,na plebani kościoła św.Antoniego w Dąbrówce Małej (Klain Dabrówka, Eichenau),dowiedziałem się że akta dotyczące informacji o urodzinach, ślubach i zgonach z lat 1910-1945 zostały przekazane do archiwum archidiecezji w Katowicach.Teraz muszę napisać podanie o udostępnienie akt z zbiorów archiwum. Jest to jakaś szansa na ruszenie z miejsca.O dalszych postępach będę informował.
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
Obyś tylko napotkał podczas tych poszukiwań ludzi chcących pomóc - wtedy na pewno uda się coś ustalić. Powodzenia!
- mariusz_w4
- Major
wiem że czasem jest pod górkę w tych instytucjach bo nie chce się szukać,tym bardziej że mam mało danych ( imię,nazwisko i rok śmierci ) dotyczących sprawy.Ale mam nadzieję że czegoś się dowiem.