Poszukiwania przodka- jak,gdzie,z kim?

Wszystko co związane z I Wojną Światową
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major
Województwo: Wybierz

Re: Poszukiwania przodka- jak,gdzie,z kim?

Post autor: mariusz_w4 »

Chodzi mi o to że został pochowany prawdopodobnie poza granicą Niemiec.
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
pablo
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Województwo: Lubelskie

Post autor: pablo »

Czyli Francja by pasowala...
Sprawdziłem te dwie dywizje: 12 Rezerwowa DP zajmowała w czerwcu 1915 r. odcinek Bethencourt-Bois de Forges, natomiast 12 DP ok. połowy czerwca została przeniesiona z okolic Rheims do Artois i zajęła potem odcinek na południe od Souchez.

Znalazłem jednak ciekawą informację o tym iż w 1914 r. Górny Śląsk był tak gęsto zaludniony iż poborowych starczało nie tylko na pułki organizowane w tym regionie ale i na dopełnienie innych, formowanych w mniej zaludnionych regionach. Zatem mogło być też tak iż pradziadek "nie zmieścił się" w rodzimym 22 Pułku z Katowic tylko trafił jako uzupełnienie do innego. I tutaj powraca ta 22 Dywizja. Jesteś pewien że to właśnie o nią chodziło?
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

Pomyliłem się pisząc dywizja,miało być 22 pp VI armii, ta Francja jakoś mi leży,muszę jeszcze przeprowadzić wywiad w rodzince,może ktoś z najstarszych będzie kojarzył jakieś fakty.
Masz dostęp do takich źródeł wiedzy?? Jakieś książki czy co innego??
Pozdrawiam Mariusz
I przyszło nam spoczywać na tym wzgórzu bracie,wśród buków i jodeł czekając chwili gdy powstaniemy na ostatni szturm,szturm do bram Piotrowych .... M.W
Awatar użytkownika
pablo
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY

Jest na stronie archive.org książka o niemieckich dywizjach z okresu I wojny:
http://archive.org/details/historiestwohun01stafgoog
Znając pułk można było łatwo ustalić do jakiej dywizji i korpusu należał. A znając dywizję poszukałem jej w w/w książce i z opisu jej szlaku bojowego wyszło gdzie była w czerwcu 1915 r.
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

Sprawa rusza dalej,na plebani kościoła św.Antoniego w Dąbrówce Małej (Klain Dabrówka, Eichenau),dowiedziałem się że akta dotyczące informacji o urodzinach, ślubach i zgonach z lat 1910-1945 zostały przekazane do archiwum archidiecezji w Katowicach.Teraz muszę napisać podanie o udostępnienie akt z zbiorów archiwum. Jest to jakaś szansa na ruszenie z miejsca.O dalszych postępach będę informował.
Awatar użytkownika
pablo
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY

Obyś tylko napotkał podczas tych poszukiwań ludzi chcących pomóc - wtedy na pewno uda się coś ustalić. Powodzenia!
Awatar użytkownika
mariusz_w4
Major
Major

wiem że czasem jest pod górkę w tych instytucjach bo nie chce się szukać,tym bardziej że mam mało danych ( imię,nazwisko i rok śmierci ) dotyczących sprawy.Ale mam nadzieję że czegoś się dowiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „I Wojna Światowa”