Lasy Państwowe wprowadzają tymczasowy zakaz wstępu do lasów

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
Awatar użytkownika
morgan
SIERZANT
SIERZANT
Województwo: Podkarpackie

Re: Lasy Państwowe wprowadzają tymczasowy zakaz wstępu do lasów

Post autor: morgan »

slawgo pisze:
4 kwie 2020, o 16:20
Mieszkam koło lasu. To co teraz się dzieje to trzeba zobaczyć żeby uwierzyć. Pełno samochodów przy lesie, a samym lesie jak na Marszałkowskiej. Tłumy. Zastanawiam się czy tych ludzi to przypadkiem nie porąbało. Niedawno ok 1000 m był pożar lasu. Nie dość że łażą to jeszcze pety rzucają. Jak bydło.
Pracuję w PSP i udzielam się w OSP od kilkunastu dni codziennie byłem przy jakimś pożarze wśród których były pożary lasów, i nie ważne czy był zakaz czy nie było. Więc sami widzicie że co niektórzy mają w d... e zakazy.
Pozdro wszystkim.
Awatar użytkownika
luger1979
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy
Województwo: Śląskie

Post autor: luger1979 »

THC
Awatar użytkownika
rakieta
Major
Major
Województwo: Wybierz
Has thanked: 79 times
Been thanked: 161 times

Post autor: rakieta »

Zgroza
:mur: :mur: :mur:
Polowanie "pozwala młodym ludziom zgłębiać tajniki przyrody" i jest "szansą na wprowadzenie ich w świat realny". Takie i inne argumenty padają w uzasadnieniu obywatelskiego projektu, który chce powrotu dzieci na polowania.
:pokręcony:
https://oko.press/mysliwi-chca-dzieci-n ... -w-sejmie/
Może Q...A dzieci w czerwcu na starz do rzeźni wysłać na koniec trzeciej klasy tuż po komunii :dusi:
To też realny świat, bo z kąd niby jest 🥩
These users thanked the author rakieta for the post (total 4):
ShadowssuchyAgrawawitmos
Rating: 22.22%
Awatar użytkownika
siwy_x
SPEC
SPEC
Has thanked: 138 times
Been thanked: 164 times

Post autor: siwy_x »

Rakieta, sory ale co ciebie obchodzi jak ja wychowuje swoje dzieci? To że są tam jakieś bzdurne tłumaczenia to żaden argument... Ja ze swoim ojcem od dzieciaka na polowania jeździłem, na wiosce świniobicie to normalka była... i jakiś upośledzony psychicznie się nie czuję w tym zakresie, ba... nawet posiadam aktualne badania psychiatryczne i psychologiczne to potwierdzające, czym niewielu krytykujących te rozwiązania może się pochwalić.... W dupach się poprzewracałoco za czasy... co drugi w mieście to jakiś laluś w rurkach, nie mający pojęcia skąd się w markecie mięso pojawia a u pielęgniarki mdleje na widok igły... Gówno wiedzą o normalnym funkcjonowaniu... Sklepy zamkną na tydzień to połowa z głodu umrze... Dla mnie np nie podoba się że wegetarianie/weganie głodzą swoje dzieci ograniczając im zróżnicowaną dietę, nie rzadko o praniu mózgu już nie wspomnę.. ale trudno takie ich rodzicielskie prawo.. i wara od moich! Nie wiem co za idiota te przepisy wprowadzał ale powinien za jaja na drzewie wisieć...
These users thanked the author siwy_x for the post (total 7):
BrodkaszPilarzsaper83HuzarIgłachudybyk1Ponury Kosiarz
Rating: 38.89%
Huzar
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Województwo: Brak

Post autor: Huzar »

Dla niektórych ekozjebów, zwierzęta są tylko do oglądania, dla nich też kotlety rosną na drzewach. Teraz moda jest na eko i bio :pokręcony: kupują elektryczne samochody bo oni są eko ,a jak takiego zapytasz co potem z taką baterią i skąd ten kobalt jest pozyskiwany do jej prod to otwierają gęby ze zdziwienia, albo te pokemony co w polowaniu przeszkadzają,obrońcy zwierząt w skorzanych butach.
Nie jestem "WSZYSCY" i nie mam na imię "KAŻDY"
Jak świat światem ukrainiec nie będzie Polaka bratem!!!
Marguz2
CHORAZY
CHORAZY
Województwo: Lubelskie

Post autor: Marguz2 »

W sumie same polowania mam w nosie głęboko w nosie, nie rozumiem jednak dlaczego myśliwym udaje się zliberalizować prawo, a poszukiwaczom nie hmmm przecież nie chodzi tu o to, że duża część myśliwych to elita hmmm
Awatar użytkownika
siwy_x
SPEC
SPEC

Marguz2, po pierwsze w zakazie wstępu do lasu nie chodzi o ograniczenie poszukiwaczom hasania po biesach (wypadkowo niestety tak to działa) ale o ukrócenie sytuacji jakie miały miejsce w pobliżu dużych miast, ze ludziska mając ograniczenia w poruszaniu się po "galeriach" i innych miejskich atrakcjach, masowo wypierniczyli do pobliskich lasów czego efektem był taki tłok że nawet auta przy drodze nie było gdzie zostawić...
Po drugie jeden "mundry" palnie jakiegoś "niusa", doprawi go odpowiednio nastrojonym negatywnym przekazem - komentarzem, np pod kątem myśliwych i jedzie to dalej po necie bez jakiejkolwiek weryfikacji... Tu masz takie małe info jeśli ci to humor poprawi:
https://www.pzlow.pl/nowe-rzadowe-rozpo ... --dyZAjgGk
że te "elity" też mają takie same ograniczenie... co jest zresztą bez sensu bo będzie ogromna ilość spraw w sądach w sprawie odszkodowań, ale widać że nasze państwo na to stać...
Rozumiem że już teraz jest ok i wszystko cacy, bo "sunsiad na tak samo źle" a to przecież podstawa!
pozdrawiam
Marguz2
CHORAZY
CHORAZY

Nie jest ok i nigdy nie było dla mnie ok żeby sąsiad miał źle natomiast jeśli pytasz czy w porządku jest dla mnie, że prawo ma działać dla wszystkich jednakowo to tak to jest dla mnie w porządku. Nie napisałem nigdzie czy chodzi mi o biesy czy inne miejsca i wyjaśniłem wczesniej o jaki zapis mi chodzi, tak jak mówię ani mnie ziębi ani grzeje polowania myśliwi itp, ale irytuje mnie jak ktoś ma inne prawa od reszty, a co do "elit" jeszcze powiedz, że tak nie ma. nie wrzucaj proszę natomiast do jednego worka i nie decyduje kto jest zawistny a kto nie bo to jest slaaabe. Pozdro
Awatar użytkownika
siwy_x
SPEC
SPEC

Spoko, bez urazy, ale ostatnie tygodnie wszędzie w około widzę tylko hejt na myśliwych że "oni mogą a ja nie" co po pierwsze nie jest prawdą a po drugie nie ma żadnego znaczenia dla przeciętnego użytkownika lasu...Co do "równości" to np.leśnicy w związku ze swoją pracą mogą wjeżdżać do lasu, tak samo i myśliwi w związku z wykonywaniem ustawy o łowiectwie do lasu również wjeżdżać mogą. "Zwykły" obywatel ma ogólnie zakaz wjazdu do lasu i jest to dla mnie logiczne. Czy to też jest niesprawiedliwe i należało by wszystkich "zrównać" w tym zakresie. Takich przykładów jest mnóstwo bo różne grupy zawodów podlegają odrębnym regulacjom, zawsze tak było i tak już zostanie i nie ma to nic wspólnego z równością. Co do biesów, to tylko przykład jaki mi się nasunął, chodziło mi o wszystkie przypadki, które dostały owym zakazem rykoszetem... celem regulacji było ukrócenie tłumów w podmiejskich lasach a skończyło się całkowitą blokadą w całym kraju... Co do "elit" to nie chcę mi się mącić wody... ale znowu mam wrażenie, że wypowiedź jest "inspirowana" ogólnym ucieranym na siłę przekazem medialnym... Znasz te elity i wiesz to od środka czy tak ci się tylko wydaje?

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Shadows
CHORAZY
CHORAZY
Województwo: Małopolskie
Imię: Krzysztof

Post autor: Shadows »

Ja bym tego nie nazwał hejtem. Myśliwi zasłużyli sobie na ostrą krytykę a kto kiedyś był na polowaniu, ten wie co się tam dzieje.
Choć z drugiej strony jest to taka sama klika jak np lekarze czy prawnicy, ręka, rękę myje.

Niestety łowiectwo jest kryte przez Państwo i jest uprzywilejowane. Wielu znanych ludzi należy do PZŁ.
Mnie nie przeszkadza odstrzał zwierząt zagrażających ludziom, głównie dzików. Przeszkadzają mi polskie safari dla milionerów, gdzie głównie obcokrajowcy za kasę strzelają do wszystkiego co się rusza.

Pozdrawiam
...dead eyes, see no future...
Marguz2
CHORAZY
CHORAZY

Piszesz o grupach zawodowych i ja to rozumiem, natomiast myśliwi to nie grupa zawodowa. Czy znam od środka nie natomiast mój tescio trochę tak bywal na polowaniach z różnymi tam jednak to nie dla niego stwierdzil. sasiad mysliwym takoz, oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka bo jak wszędzie są ludzie i ludzie, ale kiedyś będzie okazja to wymienimy swoje doświadczeniak bo to nie miejsce zebym opisywał publicznie i z tableta rozpisywać się nie mam siły.
Awatar użytkownika
siwy_x
SPEC
SPEC

Shadows pisze:
13 kwie 2020, o 22:16
Ja bym tego nie nazwał hejtem. Myśliwi zasłużyli sobie na ostrą krytykę a kto kiedyś był na polowaniu, ten wie co się tam dzieje.
To trochę tak jak byś opisywał poszukiwaczy po nagłówkach z gazet piszących o hienach cmentarnych i rabusiach stanowisk... wyrządzając tym samym krzywdę ogromnej większości środowiska, która jednak jest porządna i zupełnie inaczej podchodzi do tematu...
Zapewniam Cię że tu jest podobnie... ale to nie temat tego wątku, bo się bałagan straszny zrobił...

Marguz to prawda, nie jest to grupa zawodowa - Związek Łowiecki to zrzeszenie utrzymujące się tylko i wyłącznie ze składek członkowskich, realizujące odgórnie narzucone działania (realizacja planów łowieckich z Lasów Państwowych za których nie wykonanie płaci kary, odstrzał sanitarny dzików), i pokrywająca całkowicie ze swoich pieniędzy szkody które "państwowa" przecież zwierzyna wyrządza w uprawach rolnikom... Realizacja tych zadań oczywiście pokrywana jest z kieszeni własnej (dojazdy, amunicja, o czasie poświęconym szkoda wspominać) więc nie ma co porównywać myśliwych do np zbieraczy runa leśnego np...
Kiedyś może to przy piwku i dobrej kiełbasie;) przedyskutujemy

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Shadows
CHORAZY
CHORAZY
Województwo: Małopolskie
Imię: Krzysztof

Post autor: Shadows »

Ale ja nie mam nic wspólnego z nagłówkami :) Faktów nie przeskoczysz ani nie zmienisz tego, czego sam doświadczyłem a jest normą.

Masz rację, nie ma co bałaganić a kto zechce poczytać to poczyta w sieci.
...dead eyes, see no future...
Awatar użytkownika
rakieta
Major
Major

Post autor: rakieta »

:piwko:
:popijawa:
:gitarzysta:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
siwy_x
SPEC
SPEC

Żeby w WKZcie taki "news" powiesili to by było coś...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”