Wykopkowe-Rebusy.
- szamanka
- Kapitan

- Województwo: Wybierz
Re: Wykopkowe-Rebusy.
Czy to jest cewka niemieckiego wykrywacza min z I WS?
▶ ▲▲ reach out and touch Faith
- yukon
- Administrator

- Kontakt:
oj nieszamanka pisze:Czy to jest cewka niemieckiego wykrywacza min z I WS?
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
-
hauer13
- KAPRAL

wygląda jak ruski kołowrotek wędkarski sprzedawany na początku lat 90-ych na bazarach 
- yukon
- Administrator

- Kontakt:
tez niehauer13 pisze:wygląda jak ruski kołowrotek wędkarski sprzedawany na początku lat 90-ych na bazarach
- jc leczna
- Pułkownik

Pewnie zwijak bębnowy na drut albo kabel 
nie propaguje hitleryzmu , nazizmu ! , ale zbierać mozna bo to historia !
- yukon
- Administrator

- Kontakt:
Tak dokladnie, wkladalo sie go w ten przyrzad na fotce,zadajesz zagadke jclecznajc leczna pisze:Pewnie zwijak bębnowy na drut albo kabel
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- jc leczna
- Pułkownik

zdjęcie z internetu
Co to za hełm i jaki wz ?
Co to za hełm i jaki wz ?
- szamanka
- Kapitan

- jc leczna
- Pułkownik

szamanka pisze:hełm polski, wz 28
- szamanka
- Kapitan

Moi drodzy, w szamankowych zbiorach znajdują się takie monety o nominałach 10 zł, 5 zł, 2 zł, potocznie zwane „babą” albo „głową kobiety” a bardzo, bardzo rzadko „Jadwigą”
Moja zagadka składa się z trzech pytań:
1. Jaka jest prawidłowa nazwa tej monety?
2. Kto zaprojektował tę monetę?
3. Czyją twarzą inspirował się projektant ?

Moja zagadka składa się z trzech pytań:
1. Jaka jest prawidłowa nazwa tej monety?
2. Kto zaprojektował tę monetę?
3. Czyją twarzą inspirował się projektant ?
- szifu
- Chorąży Sztabowy

Twarz przedstawiaPolonię symbol naszej Ojczyzny. Twórcą jest Antoni Franciszek Mieczysław Madeyski. Inspiracją dla artysty była Janina z Żółtowskich Morstin,żona Hieronima Morstina,polskiego attache wojskowego w Rzymie w latach 30.
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł
„I stoimy tak w okopach, naprzeciwko
siebie – ja i on, brat mój, Słowianin. Ja się boję i on się boi; ja chcę do mamy, on chce do bat’ki – a trwamy tak
w blaskach pobłażliwego słońca – pyszni, dumni i odważni, bo – stać nas na to"
(Wacław Lipiński)
siebie – ja i on, brat mój, Słowianin. Ja się boję i on się boi; ja chcę do mamy, on chce do bat’ki – a trwamy tak
(Wacław Lipiński)
- szamanka
- Kapitan

Znakomicie, piątkaszifu pisze:Twarz symbolizuje Polonię symbol naszej Ojczyzny. Twórcą jest Antoni Franciszek Mieczysław Madeyski. Inspiracją dla artysty była Janina z Żółtowskich Morstin,żona Hieronima Morstina,polskiego attache wojskowego w Rzymie w latach 30.
Pozdrawiam Paweł
a dostaniesz szóstkę, jak powiesz, dlaczego te monety nazywano Jadwigą
Brawo, Twoja kolej!
-
cygan715
- PLUTONOWY

Witam i odpowiadam na zagadkę. Dokładnie 80 lat temu wprowadzono do obiegu jedną z najpiękniejszych polskich monet okresu międzywojennego, której autorem projektu był znakomity i ceniony rzeźbiarz i medalier Antoni Madeyski. Była to moneta z wizerunkiem Polonii, której projekt zajął drugie miejsce w konkursie na złotą monetę w 1925 roku. Artystyczna wizja Madeyskiego nie doczekała się realizacji w złocie, lecz wedle niej już w 1932 roku przystąpiono do bicia monet srebrnych (2 zł, 5 zł, 10 zł). Nie bez powodu moneta właśnie z wyobrażeniem Polonii uzyskała bardzo wysoki nakład stając się jedną z najpopularniejszych w okresie międzywojennym. Jej powszechność gwarantowała, iż trafi do rąk wszystkich obywateli, niosąc optymistyczne przesłanie, o którym warto dzisiaj przypomnieć.
Warto, bowiem obecnie jedynie w wąskim i profesjonalnym środowisku kolekcjonerskim spotkać się można z prawidłową atrybucją i tytułowaniem tejże monety. Wiąże się to z brakiem dostatecznej wiedzy o tym, iż jest to symboliczne przedstawienie POLONII – czyli naszego Państwa, na tle promieni słonecznych, które przybrały formę zboża, symbolu urodzaju i ówczesnego dobrobytu. Artysta projektując wyidealizowany wizerunek Polonii, inspirował się rysami twarzy Janiny Żółtowskiej, w których dopatrywał się idealnego piękna. Przez fakt, iż Janina Żółtowska była także modelem Madeyskiego podczas prac nad nagrobkiem Jadwigi na Wawelu, wiele osób wizerunek naszej Polonii błędnie przypisuje Królowej. Warto podkreślić, że ta bezpodstawna interpretacja nie posiada głębszego uzasadnienia i pozbawiona jest faktów źródłowych i ikonograficznych. Na próżno można szukać przedstawienia Królowej Jadwigi w sztuce polskiej, gdzie byłaby pozbawiona korony. Zupełnie inaczej jest z personifikacją Polski, którą artyści obrazowali w wieloraki sposób wpisując w jej oblicze wiele symbolicznych treści. Tak jest w przypadku Poloni Madeyskiego, gdzie portret młodej i pięknej kobiety w wieńcu koniczynowym rozświetlają promienie słoneczne w formie zboża. Trójlistna koniczyna, to symbol szczęścia i pomyślności, ale także obraz Trójcy Świętej, która wyrażać miała chrześcijański charakter ówczesnego państwa. Odniesieniem do państwowości były także promienie słoneczne będące przekazem triumfu i chwały oraz zwiastunem dalszej świetności. Kłosy zbóż podkreślały natomiast znaczenie rolnictwa dla gospodarki kraju, będącego źródłem dobrobytu i dostatku.Ps.Zapożyczone z katalogu.

Warto, bowiem obecnie jedynie w wąskim i profesjonalnym środowisku kolekcjonerskim spotkać się można z prawidłową atrybucją i tytułowaniem tejże monety. Wiąże się to z brakiem dostatecznej wiedzy o tym, iż jest to symboliczne przedstawienie POLONII – czyli naszego Państwa, na tle promieni słonecznych, które przybrały formę zboża, symbolu urodzaju i ówczesnego dobrobytu. Artysta projektując wyidealizowany wizerunek Polonii, inspirował się rysami twarzy Janiny Żółtowskiej, w których dopatrywał się idealnego piękna. Przez fakt, iż Janina Żółtowska była także modelem Madeyskiego podczas prac nad nagrobkiem Jadwigi na Wawelu, wiele osób wizerunek naszej Polonii błędnie przypisuje Królowej. Warto podkreślić, że ta bezpodstawna interpretacja nie posiada głębszego uzasadnienia i pozbawiona jest faktów źródłowych i ikonograficznych. Na próżno można szukać przedstawienia Królowej Jadwigi w sztuce polskiej, gdzie byłaby pozbawiona korony. Zupełnie inaczej jest z personifikacją Polski, którą artyści obrazowali w wieloraki sposób wpisując w jej oblicze wiele symbolicznych treści. Tak jest w przypadku Poloni Madeyskiego, gdzie portret młodej i pięknej kobiety w wieńcu koniczynowym rozświetlają promienie słoneczne w formie zboża. Trójlistna koniczyna, to symbol szczęścia i pomyślności, ale także obraz Trójcy Świętej, która wyrażać miała chrześcijański charakter ówczesnego państwa. Odniesieniem do państwowości były także promienie słoneczne będące przekazem triumfu i chwały oraz zwiastunem dalszej świetności. Kłosy zbóż podkreślały natomiast znaczenie rolnictwa dla gospodarki kraju, będącego źródłem dobrobytu i dostatku.Ps.Zapożyczone z katalogu.
- szamanka
- Kapitan

Dokładnie tak, tylko że pierwszy odpowiedział kolega Szifu i on zada nową zagadkę.cygan715 pisze:Witam i odpowiadam na zagadkę...Przez fakt, iż Janina Żółtowska była także modelem Madeyskiego podczas prac nad nagrobkiem Jadwigi na Wawelu, wiele osób wizerunek naszej Polonii błędnie przypisuje Królowej. Warto podkreślić, że ta bezpodstawna interpretacja nie posiada głębszego uzasadnienia i pozbawiona jest faktów źródłowych i ikonograficznych. Na próżno można szukać przedstawienia Królowej Jadwigi w sztuce polskiej, gdzie byłaby pozbawiona korony. Zupełnie inaczej jest z personifikacją Polski, którą artyści obrazowali w wieloraki sposób wpisując w jej oblicze wiele symbolicznych treści. Tak jest w przypadku Poloni Madeyskiego, gdzie portret młodej i pięknej kobiety w wieńcu koniczynowym rozświetlają promienie słoneczne w formie zboża. Trójlistna koniczyna, to symbol szczęścia i pomyślności, ale także obraz Trójcy Świętej, która wyrażać miała chrześcijański charakter ówczesnego państwa. Odniesieniem do państwowości były także promienie słoneczne będące przekazem triumfu i chwały oraz zwiastunem dalszej świetności. Kłosy zbóż podkreślały natomiast znaczenie rolnictwa dla gospodarki kraju, będącego źródłem dobrobytu i dostatku.Ps.Zapożyczone z katalogu.![]()
Pytanie o Jadwigę było poza konkursem, bo zagadka została przez niego już rozwiązana,
a dla Ciebie nagroda pocieszenia -
- szifu
- Chorąży Sztabowy

O fajnie,jeszcze nigdy nie wygrałem żadnego konkursu
. Z własnego ukopu oczywiście. Co to za przedmiot? I od czego?
„I stoimy tak w okopach, naprzeciwko
(Wacław Lipiński)
(Wacław Lipiński)