Duratec spectrum

Wykrywacze metali innych marek
Awatar użytkownika
KrystianPoland
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 165
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz
Imię: Krystian
Been thanked: 2 times

Re: Duratec spectrum

Post autor: KrystianPoland »

Ok dzięki szybkiemu działaniu Marka DKL i uprzejmości jego kolegi zarzucam wnętrzności. :piwko: Zdjęcia musiałem pozmniejszać bo forum nie chciało przyjąć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author KrystianPoland for the post:
Marek DKL
Rating: 5.56%
:polska: Elektronika & Telekomunikacja :polska:
Awatar użytkownika
slawek153
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1511
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Duratec spectrum

Post autor: slawek153 »

Najpierw chciałbym podziękować serdecznie Panu Marku za wkład, pomoc i chęć zaangażowania się w tą sprawę, a teraz biorę się za oglądanie.
Marek DKL
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 22
Rejestracja: 26 mar 2019, o 19:36
Województwo: Dolnośląskie

Re: Duratec spectrum

Post autor: Marek DKL »

Nie ma sprawy, szanuję mocno Wasze umiejętności a i czuję się kiepsko w stosunku do kumpla. Nie znoszę też kłamstwa, więc mam nadzieję, że karma wróci.
Awatar użytkownika
nytu
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 59
Rejestracja: 12 lis 2020, o 12:30
Województwo: Małopolskie

Re: Duratec spectrum

Post autor: nytu »

Wygląda na to, że PCB sam zaprojektował.
Awatar użytkownika
slawek153
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1511
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Duratec spectrum

Post autor: slawek153 »

Tak,Nawet zastosował wiele przelotek na wylot dla komplikacji, dodatkowo Mux i Demux CD401178 (multiplekser, demultiplekser) jakiś przekaźnik. Wzmacniacz operacyjny jeden z tańszych MCP6022, tor odbiorczy już zaczerpnięty z rev. 06.
Awatar użytkownika
KrystianPoland
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 165
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz
Imię: Krystian

Re: Duratec spectrum

Post autor: KrystianPoland »

Wygląda na to, że PCB sam zaprojektował.
Być może jak pisałem wcześniej że zrobienie nowego PCB to parę godzin pracy. Ale wg mnie raczej przeprojektował którąś tam wersję PCB by jak najbardziej pokazać że to "samodzielny projekt". Nawet STM-a przekosił. :brawo:

A chyba nawet posklejał kilka rewizji plus dla zmyłki dodał swoje modyfikacje.

Wprawne oko wyłapie że to Quasar z poprzesuwanymi elementami.Fakt trochę pracy włożył bo chyba nawet klawiaturkę wypuścił na taśmie ale to nic nie zmienia.
Dla porównania rewizja 0.5 by Ozzy po lewej, po prawej wiadomo co.

A może zagramy w "znajdź 10 różnic? :brecht:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
:polska: Elektronika & Telekomunikacja :polska:
cx maniak
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Podlaskie
Imię: Tadeusz

Re: Duratec spectrum

Post autor: cx maniak »

nytu pisze:
12 sty 2021, o 22:14
Wygląda na to, że PCB sam zaprojektował.
No tak, ale na przykład @Ozzy również projektował płytki do rodziny Fortun, Quasara dokonując własnych modyfikacji, ale dalej to było z nazwy to co pierwotnie u autora danego projektu, nie nazywał tego inaczej. Ba, oferował gotowe uruchomione bloki z elektroniką, ale tu również Quasar pozostał Quasarem.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
slawek153
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1511
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Duratec spectrum

Post autor: slawek153 »

Zaprojektował, ale to jest to samo i działa tak samo, a słodko nie jest.
Brak oznaczeń pojemnośćci kondensatorów SMD, porozrzucane większość układów po całym Pcb, brak schematu ideowego, dla zmniejszenia pajeczyny ścieżek na Pcb 2 układy CD401178 które komplikują układ.
wykastrowany chyba z nadajnika FM, co jest profanacją. Panel z przyciskami po awarii ma tylko producent lub też nie jak tylko skończy się gwarancja. Zmiana siftu=utrata gwarancji. O przekazniku od lodówki nie będę się wypowiadać. Co do jakości lutowania i wykonania, nie mam zarzutów.
NIKT1313
Major
Major
Posty: 840
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Duratec spectrum

Post autor: NIKT1313 »

Ranyyyy panowie .... Zdjęcia są takie sobie po zmniejszeniu. Ale:
1. Płytka jest jakby złożona z dwóch części :trzeba ją podzielić na 2 części -widać zresztą linie dzielącą obie części
2. Pierwsza to standartowy podkreślam standartowy quasar arm bez fm - tu żadnych nowinek problemów itp nie ma .Nie widze na tych zdjęciach regulacji prądu ale może nie dostrzegłem.
3. Druga to dodana obsługa tej membranowej klawiatury tam jest cd itp jako dekoder klawiatury. Widziałem na UA projektach taką klawiaturę i tyle ... Pewnie w Chinach też do kupienia.

Ot i cała skomplikowaność . Ta płytka to jak naprawdę tzw. Kanapka do złożenia w jedną . Rozcinamy laminat i składamy dwie jedna na drugą. Co do wykonania przyzwoite . Luty ok ale te wielkie elektrolity są ........ takie sobie. Generalnie jak widać w ozzypcb zastosowanie polimerów jest raz że trwalsze dwa że bardziej pro. Tyle. A propo jak ktoś ma czas może poszukać tej płytki na UE forach , nie zdziwię się jak bez trudu się to znajdzie.

NADAL NIE USPRAWIEDLIWIA TO UŻYWANIA jakichś WYMYŚLONYCH NAZW dla zwykłego quasara ARM - bo klawiatura to dotatek. I NADAL UWAŻAM ŻE NAZWA TEGO WĄTKU POWINNA BRZMIEĆ - dura.cośtam - KOPIA QUASARA Z DODANĄ MEMBRANOWĄ KLAWIATURĄ.
Zablokowany

Wróć do „Inne”