OOO-tak. Moje dość nieczytelne miejscami. 4Skilling ale czy duńskie czy norweskie? Król dla tych dwóch państw był jeden więc może i moneta była w tych dwóch państwach równorzędnym środkiem płatniczym? Chociaż bite w Danii (a obecnie to dzielnica Hamburga

).
Pokazywałem monetkę na szybka, zaraz po powrocie z pola, ale na forumowiczów zawsze mogę liczyć
Zatem-moneta duńska, ostatni rocznik bity w duńskiej mennicy za panowania króla Norwegii i Danii Christiana VII Oldenburga ( 1749-1808), który był podejrzewany o lekką odmianę schizofrenii. Luiza, żona monarchy a właściwie Ludwika Hanowerska, zmarła w grudniu 1751 roku. Zanim odeszła urodziła w latach 1745-1750 (co rok prorok

) pięcioro dzieci, z których tylko dwoje dotrwało do dorosłości.
W roku 1766 Christian poślubił siostrę angielskiego króla Jerzego III-Karolinę Matyldę. Królowa poczuła miętę do medyka (zwłaszcza, że jak donoszą kroniki król z powodu pogłębiającej się choroby

psychicznej nie spełniał się w sypialni). I tak urodziła się Ludwika Augusta-królewska

córka
Królewski medyk był sprytny nie tylko w królewskim łożu ale i w komnatach. W latach 1770-71 państwem tak na prawdę rządził Niemiec Johann Friedrich Struensee-właśnie ten lekarz. Jednak Królowa-Matka z pomocą niezadowolonej szlachty pogoniła uzurpatora w 1771r., uwięziła i rok później
medicus stał się krótszy o głowę. Król zaraz po wykryciu spisku rozwiódł się z niewierną małżonką i wyprawił ją na angielskiej fregacie do Hanoweru gdzie za jakiś czas dokonała żywota.
C.