tylko natura tak potrafi

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
lyr
Zasłużony
Zasłużony
Województwo: Wybierz

tylko natura tak potrafi

Post autor: lyr »

Awatar użytkownika
borsia
Pułkownik
Pułkownik

tylko natura tak potrafi

Post autor: borsia »

Piękne zdjęcia... A co niektórzy tu się oburzali na klamry na drzewach :bezradny: Toż to epilog dopisany siłami rąk ludzkich :diabełek:
Awatar użytkownika
GANDI
SPEC
SPEC

tylko natura tak potrafi

Post autor: GANDI »

LyR :spoko:
Oburzać to się dopiero będą w czasie obróbki takiego kloca z gwozdziami :brecht:
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni

tylko natura tak potrafi

Post autor: Dżulka »

Wady drewna widoczne gołym okiem, są niedopuszczalne w normach na wyrób surowca drzewnego. Jeszcze parę lat temu byłam świadkiem pozyskania drewna ze starego drzewostanu sosnowego, który już podczas ścinki dawał popalić pilarzom. W częściach odziomkowych znajdowały się kawałki metalu,najprawdopodobniej z czasów IIwś. Z tego co wiem tartacznik miał poważny problem to przetrzeć, bo odłamków czy ammo było więcej i nie wszystkie przyodziomkowe. Tak że sorry GANDI ale nie pisz głupot, może się zdarzyć gwóźdź po budce lęgowej( bo tak je się kiedyś mocowało do drzew) na takiej kłodzie, ale nie słyszałam jeszcze o drzewostanach skutych gwoździami.

A same zdjęcia bardzo ciekawe i piękne, tyle że ktoś kto pisał komentarz do nich, lekko mija się z prawdą. Nie wyobrażam sobie , by ktokolwiek lepiej niż natura wyeksponowała i pokazał historię, niż to jak ją widać na tych zdjęciach. Ręczę że każdy leśnik, bądź też osoba pracująca przy pozyskaniu nie pozwoliła by , by tak znaczące historycznie przedmioty przepadły. Każda z tych fot zasługuje na odrębny komentarz, z którego powinno wynikać co się działo na tym terenie. To żywe pomniki przyrodniczo-historyczne.
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
GANDI
SPEC
SPEC

tylko natura tak potrafi

Dzulka chyba zapomniałaś jeszcze o pilarzach, jak metrują lub robią kloca, na pewno łaza i obracaja z kazdej strony kłody. Zresztą o jakich głupotach tu mówimy na litość.... ;) No chyba że niszczenie drzew to nowa świecka tradycja LP, przynajmniej w RDLP Krosno nie spotkałem sie z nowym regulaminem. Jesli nie słyszałas o drzewostanach skutych gwozdziami odsyłam na inne fora, mozna nawet zobaczyć :cicho:
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni

tylko natura tak potrafi

O widzę GANDI że nasza "przyjaźń" będzie długa i procentowa :piwko: odróżnij PGL o ZUL, oraz drzewo od drewna ;) pozdro :pozdro:
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
Awatar użytkownika
GANDI
SPEC
SPEC

tylko natura tak potrafi

Tu akurat mnie zastrzeliłaś watek sie rozmył z tym rozroznianiem. Nikt nie mówił w pierwszym poście o tartaku ani drzewie zulowcu czy niezulowcu tylko ogolnie rozumianym "klocu" i szkodze. Kloc moze byc rozumiany na rozne sposoby, a istota rzeczy jest jedna w tym przypadku. Zostawianie wtórne zelaza w drewno/drzewie/klocu-walenie w to gwozdzi jest dobre/złe-niepotrzebne skresl. Miało być zabawnie a wyszło tak sobie, zrzucam to na barki braku wiedzy/uczestnictwa w 'drzewnej' loterii klamrowej.
Nie wiem czy "przyjazn" bedzie długa z reguły nie nalezę do żadnych organizacji wewnątrz forumowych, ani innych mniej oficjalnych. Nie prosze sie tez o zwiazane z tym zaszczyty :piwko:
Awatar użytkownika
borsia
Pułkownik
Pułkownik

tylko natura tak potrafi

Post autor: borsia »

:zakrywa:
Awatar użytkownika
Dżulka
Generał Broni
Generał Broni

tylko natura tak potrafi

O ja głupia ci...pa :zakrywa:
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

tylko natura tak potrafi

Post autor: yukon »

Dzulka jestes nie w temacie i stad piszecie a nie wiecie o czym.W biesach grasuje huk100 przybija do drzew klamry gwozdziami i rozkazuje ich szukac,naszczescie miejscowi juz namiezyli jego auto,starego Opla Frontiere,numery blach ma juz SG,Policja jak i Straz Lesna,trzeba powstrzymac dewastacje i zasmiecanie bieszczadzkich lasow przez przybledy :-D :-D :-D
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”