Zakaz noszenia mundurow WP.!

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
Awatar użytkownika
Wredny Borsuk
Porucznik
Porucznik
Województwo: Wybierz

Re: Zakaz noszenia mundurow WP.!

Post autor: Wredny Borsuk »

KOBRA pisze:
Wredny Borsuk pisze:Rezerwiści mogą nosić, więc nie muszę ukrywać spodni :-)
Rezerwiśći ? Po służbie zasadniczej też ? Chyba jednak nie.
Kombatanci, rezewisci, uczniowie klas wojskowych i organizacje paramilitarne współpracujące z MON mają prawo nosić wojskowe regulaminowe umundurowanie.

Ja tam wolę solidne porządne moro LWP od tego współczesnego, ale teraz kupienie takiego w słusznym rozmiarze graniczy z cudem. Jakby ktoś miał to chętnie odkupię.
Żaden z obiektów prezentowanych na zdjęciach nie został przeze mnie zlokalizowany ani wydobyty z wykorzystaniem wykrywacza metali bądź innego urządzenia lub narzędzia. Przedstawione sceny i ich opisy są jedynie zaimprowizowanymi rekonstrukcjami.
Awatar użytkownika
KOBRA
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Post autor: KOBRA »

Czyli masz podpisaną jakąś umowę z MON-em ? Specjalne pozwolenie ?
mst
Porucznik
Porucznik

Post autor: mst »

nie wiem czy jest sens bić pianę o obowiązujące, a zakazane wzory, skoro jak tu bylo pisane, jest od groma innych demobili, w których i tak większość z nas zapewne chodzi...., sam łażę w kontraktowym multicamie, nie dość, że nie do zajechania materiał, wygodny, lepiej maskuje w jasnych miejscach to jeszcze nasączony permetryna na robactwo. co ma dla mnie duże znaczenie......
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony

Post autor: tisio »

Właśnie o ten szacunek do munduru chodzi.Zapewne niejeden z nas przejeżdżając obok wiejskiego sklepu widział pijanego tubylca ubranego w mundur.Osobiście mi ten widok jakoś nie podchodzi :-x A druga sprawa, to fakt, ze te mundury jakoś wypływają poza bramy koszar, a takie coś nie powinno mieć miejsca, bo jeśli można kupić jeden mundur, można kupić dziesięć i sto.A ubranych w mundury sto chłopa, może zarobić niezłą rozpierduchę...
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.

Post autor: explokera »

Większą rozpierduchę może zrobić 10 chłopa ubranych w worki na śmieci. :brecht:
Temat wałkowany od lat a jak ktoś robi z tym wreszcie porządek to wielkie hallo.
Od zawsze było wiadomo,że mundur żołnierza mógł nosić żołnierz a nie lump pod sklepem.
Niektórzy nie pamiętają czasów kiedy w bluzie moro WP trzeba było odcinać pagony i guziki z orłem żeby można było w niej chodzić.
Teraz w byle sklepie internetowym można kupić kompletny mundur a w promocyjnej cenie można do zestawu dokupić wierną replikę AK47 lub Beryla już o M16 nie wspomnę.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
KOBRA
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy

explokera pisze: w bluzie moro WP trzeba było odcinać pagony i guziki z orłem żeby można było w niej chodzić.
...a spodnie na lewej stronie :)
Do dużej rozpieruchy to najlepszy dres :)
Awatar użytkownika
tisio
Zasłużony
Zasłużony

Post autor: tisio »

Akurat nie chodziło mi o zadymę pod sklepem monopolowym w Pupkach Małych, ale o np.zajęcie jednostki wojskowej.Wystarczy mniej rozgarnięty dyżurny, żeby wpuścić taki oddział na teren...Albo wyszczekany dowódca takiego oddziału.Ale to oczywiście tylko takie moje brednie :-D W regulaminowym mundurze powinni chodzić tylko i wyłącznie wojsko, policja, straż.Państwo dało im ten mundur i nie powinien być używany przez osoby inne.
Bóg, Honor, Ojczyzna
Awatar użytkownika
explokera
Marszałek
Marszałek
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.

Post autor: explokera »

KOBRA pisze:
explokera pisze: w bluzie moro WP trzeba było odcinać pagony i guziki z orłem żeby można było w niej chodzić.
...a spodnie na lewej stronie :)
Do dużej rozpieruchy to najlepszy dres :)

Nie wiem jak Ty ale ja pamietam te czasy gdy milicjant (nie policjant) kazal pokazywac guziki jakie sie mialo przy ubraniu wojskowym,ktore wlasnie sie mialo na sobie.
Pamietam tez jak traktowano barwy narodowe.
Nikt nie wazyl sie bialoczerwonych barw zakladac na tylek a tym bardziej zaden szmaciaz nie odwazyl sie czepiac do swojego "Poloneza" flagi na przyssawke jak i zakladac kretynskich nakladek w tych kolorach na lusterka.
Mimo gorszego ustroju kazdy mial respekt dla flagi i munduru.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
KOBRA
St. Chorąży Sztabowy
St. Chorąży Sztabowy

Pamiętam jak przez mgłę. Kartki troche lepiej :)
Ogólnie to się zgadzam z Tobą ale respekt o którym piszesz wynikał bardziej z samego ustroju a nie z szacunku. Perspektywa dostania pałą za byle co, powodowała raczej strach niż szacunek. A patriotyzm wpajany był bardziej przez propagandę niż przez edukację.
Byłeś jako dzieciak na pochodzie majowym ? Nia kazali czasem iść w grupie ludzi i machać chorągiewką ? Mi kazali. Za PRL- u, nie można było również kupować tych ''kretyńskich nakładek'', bo ich raczej nie było.
Ja też jestem przeciwko szmaceniu flagi przy każdej okazji ale akcja z mundurami.... po co ? Z nudów ? Co to komu szkodzi ?
Tisio, słyszałeś kiedyś, żeby jakaś zorganizowana grupa napadła na jednostkę wojskową ?
Awatar użytkownika
MrProper
Podpułkownik
Podpułkownik

Post autor: MrProper »

Hmmmm ciekawa sprawa . Sam na wykopy chodzę w polowym wz.98 bo bardzo mi w nim wygodnie, jest wytrzymały przewiewny i praktyczny za względu na kieszenie. Raczej swojego ubioru na wykopy nie zmienię ale na "komandosa" też robił się nie będę :)
Teknetics delta 4000+ Detech 13" Ultimate && Garrett At Pro International
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”