Zauważcie,że już nawet posiadanie kupki złomu (vide foto w artykule) + posiadanie wykrywacza prowadzi do prostego wniosku-OKRADA SKARB PAŃSTWA Zatem wszyscy posiadacze wykrywaczy metali oraz zardzewiałych gwoździ, podków, dziurawych garnków i tym podobnych skarbów (że już o kuricach nie wspomnę ) ZACZNIJCIE SIĘ BAĆ
bo to dopiero początek. Potem wystarczy już kilka gwoździ i posiadanie łopaty.
C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„I stoimy tak w okopach, naprzeciwko
siebie – ja i on, brat mój, Słowianin. Ja się boję i on się boi; ja chcę do mamy, on chce do bat’ki – a trwamy tak
w blaskach pobłażliwego słońca – pyszni, dumni i odważni, bo – stać nas na to"
(Wacław Lipiński)
yukon pisze:Szok masakra,5 lat za helmy i puszki od masek gazowych,ludzie uciekajcie
Yukon muszą udowodnić że je wykopał to po pierwsze a po drugie to jeśli tak to gdzie i kiedy a po trzecie nie są to przedmioty o dużym znaczeniu historycznym czy kulturowym. takich przedmiotów jest masa.
Dziwię się że zdecydowali się na zabranie tego wszystkiego.
To jak w tym kawale o góralu: jak mam sprzęt to i o gwałt może mnie oskarżycie
Na tą chwilę posiadanie wykrywaczy nie jest zabronione przez nasze prawo.
Ale statystyka musi się zgadzać. Na gościa miejscu złożyłbym wniosek do prokuratury o bezpodstawne zatrzymanie i zabór mienia/kolekcji. Uszkodzenia podczas transportu,złe przechowywanie itp. Najlepiej to ubezpieczyć swoje kolekcje nawet na niewielką kwotę.Jak będą musieli zapewnić warunki do przechowywania odpowiednie,odpowiednie warunki transportu itp. albo płacić odszkodowanie za zniszczenie czyjejs własności to się zastanowią czy warto.
„I stoimy tak w okopach, naprzeciwko
siebie – ja i on, brat mój, Słowianin. Ja się boję i on się boi; ja chcę do mamy, on chce do bat’ki – a trwamy tak
w blaskach pobłażliwego słońca – pyszni, dumni i odważni, bo – stać nas na to"
(Wacław Lipiński)
Już odpowiednia ekipa ekspertów zajęła się sprawą. Koledzy poszukiwacze (a są także wśród nas np. prawnicy) zredagowali odpowiednie pisma i pierwsze już poszły do policji oraz wymiaru sprawiedliwości.
Teraz pozostaje czekać.
Ale żeby się rabusiom narodowych skarbów kultury we łbach nie poprzewracało to warto poczytać-z uwagą.
Anonimowy donos jest dobry na wszystko. I pozwolenie to pikuś.
Tym razem-dziennikarz.
Patrząc na niedawne działania policji w sprawie poprzednio poruszanej ( hełmów i masek p/gaz. ) wydaje się, że każde województwo ma inne prawa i przepisy.A i w każdym województwie WKZ ma swoje...Oby w tym Nowym Roku co niektórzy pojęli, że nie każdy poszukiwacz to złodziej, ograbiający cmentarze, czy stanowiska archeo.Są też tacy, którzy chętnie pomagają, czy też chcieliby, ale nie mogą