Stare receptury i przepisy
- Jaskółka
- Moderator
- Posty: 2581
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
- Województwo: Pomorskie
- yukon
- Administrator
- Posty: 10922
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Stare receptury i przepisy
Smakowicie wygladaja te keski piwne
A ten na zdjeciu to zawsze sie pcha albo do tablicy z klamrami, bo do budki z zarciem
Wedzarni nie mam narazie,ale zrobie wszystko to co jest w twoim przepisie i wrzuce na grilla na wegiel drzewny
A ten na zdjeciu to zawsze sie pcha albo do tablicy z klamrami, bo do budki z zarciem
Wedzarni nie mam narazie,ale zrobie wszystko to co jest w twoim przepisie i wrzuce na grilla na wegiel drzewny
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- Wędrus
- Administrator
- Posty: 2741
- Rejestracja: 10 wrz 2012, o 20:59
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Galicja
Re: Stare receptury i przepisy
hehe Ty yukon znasz mnie na wskroś
p.s. zaiste, nieziemskie specjały u Greena można pokosztować
p.s. zaiste, nieziemskie specjały u Greena można pokosztować
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Śliwowica
2 kg dojrzałych śliwek umyć i pozbawić pestek. Włożyć do gąsiorka. dodać 30utłuczonych pestek ze śliwek . Wlać 1 litr spirytusu . Dobrze zamknąć . Postawić na 4 miesiące w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotować syrop z dwóch szklanek wody i pół kilograma cukru. Zagotować . Wyszumować . Zestawić z ognia . Gdy troche przestygnie, wlać do niego 1 litr spirytusu . Kiedy się dobrze wymiesza wlewać ostrożnie wcześniej przygotowaną śliwkową nalewkę . Dobrze wymieszać . Odstawić na tydzień, aby sie sklarowało . Po ty,m czasie przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na pół roku w chłodne miejsce . SMacznego
2 kg dojrzałych śliwek umyć i pozbawić pestek. Włożyć do gąsiorka. dodać 30utłuczonych pestek ze śliwek . Wlać 1 litr spirytusu . Dobrze zamknąć . Postawić na 4 miesiące w jasnym miejscu. Po tym czasie przygotować syrop z dwóch szklanek wody i pół kilograma cukru. Zagotować . Wyszumować . Zestawić z ognia . Gdy troche przestygnie, wlać do niego 1 litr spirytusu . Kiedy się dobrze wymiesza wlewać ostrożnie wcześniej przygotowaną śliwkową nalewkę . Dobrze wymieszać . Odstawić na tydzień, aby sie sklarowało . Po ty,m czasie przefiltrować przez bibułkę filtracyjną. rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na pół roku w chłodne miejsce . SMacznego
- boss64
- Zasłużony
- Posty: 1266
- Rejestracja: 19 lis 2012, o 20:04
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
nalewka z żurawiny
1 kg żurawiny 1 litr wody , 75 dkg cukru , 100 liści z wiśni sok z cytryny 1 litr wódki
umyta żurawina wsypać do garnka z liśćmi , zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , i gotować 20 minut.
odstawić na 24 godziny . Potem odcedzić przez gazę . Do soku dodać sok z cytryny ( 1 cytryna) , cukier zagotować i ostudzić . Sok wymieszać z alkoholem . Przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące . Moc nalewki zwiększyć zmieniając wódkę na spirytus.
1 kg żurawiny 1 litr wody , 75 dkg cukru , 100 liści z wiśni sok z cytryny 1 litr wódki
umyta żurawina wsypać do garnka z liśćmi , zalać wodą , doprowadzić do wrzenia , i gotować 20 minut.
odstawić na 24 godziny . Potem odcedzić przez gazę . Do soku dodać sok z cytryny ( 1 cytryna) , cukier zagotować i ostudzić . Sok wymieszać z alkoholem . Przelać do butelek i odstawić na 2 miesiące . Moc nalewki zwiększyć zmieniając wódkę na spirytus.
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Zapewne już szykujecie przeróżne specjały - pochwalcie się .Ja ukręciłem troszkę paprykówki węgierskiej - na początek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Wędrus
- Administrator
- Posty: 2741
- Rejestracja: 10 wrz 2012, o 20:59
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Galicja
Re: Stare receptury i przepisy
Aż ślinka cieknie, będą Święta na bogato
"Prawdziwy Polak nie kradnie, tylko zdobywa w walce, konfiskuje albo rekwiruje"
- strażak
- Porucznik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 23:31
- Województwo: Mazowieckie
- Lokalizacja: Sulejówek
Re: Stare receptury i przepisy
Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
Poszukuję pocisków oraz łusek artyleryjskich z okresu 1 i 2 wojny światowej
- Dżulka
- Generał Broni
- Posty: 2021
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Stare receptury i przepisy
Smaczne zdjęcia załączysz recepturę ?Green 66 pisze:Zapewne już szykujecie przeróżne specjały - pochwalcie się .Ja ukręciłem troszkę paprykówki węgierskiej - na początek
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Przepis to coś w tym stylu - soli tylko mniej używam ; 18-19 deko na 10 kilo mięsa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_czabajska
- Green 66
- Chorąży Sztabowy
- Posty: 350
- Rejestracja: 1 lis 2013, o 13:30
- Województwo: Wybierz
Re: Stare receptury i przepisy
Wędrus zna namiary - niestety zawsze jest na dieciestrażak pisze:Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
- Dżulka
- Generał Broni
- Posty: 2021
- Rejestracja: 28 gru 2012, o 12:05
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: lubuskie
Re: Stare receptury i przepisy
SenkjuGreen 66 pisze:Przepis to coś w tym stylu - soli tylko mniej używam ; 18-19 deko na 10 kilo mięsa. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kie%C5%82basa_czabajska
"Idź przez życie z podniesionym czołem, a nie z zadartym nosem." Magdalena Samozwaniec.
- strażak
- Porucznik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 lis 2012, o 23:31
- Województwo: Mazowieckie
- Lokalizacja: Sulejówek
Re: Stare receptury i przepisy
Green 66 pisze:Wędrus zna namiary - niestety zawsze jest na dieciestrażak pisze:Lepiej niech powie gdzie można na konsumpcję przyjechać
ja nie znam i nie jestem
Poszukuję pocisków oraz łusek artyleryjskich z okresu 1 i 2 wojny światowej
- Jaskółka
- Moderator
- Posty: 2581
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 16:23
- Województwo: Pomorskie
Re: Stare receptury i przepisy
A to moje świąteczne przygotowania ... dziczyzna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
nil admirari