Dokładnie. Mur Carnota był po przeciwnej (wewnętrznej) stronie fosy - z tego co pamiętam ze swojej jedynej póki co wizyty na Wernerze to zachowały się wejścia doń, znajdujące się przy wylocie poterny prowadzącej do kaponiery czołowej.Ryjec pisze:NA 100% nie na Twoich fotkach nie ma muru Carnota . Ja bym go nazwał ceglanym murem oporowym
Pozostałości są m.in. na forcie I Salis-Soglio a niewykluczone że również i na kilku innych wczesnych fortach artyleryjskich w twierdzy (np. Łętownia, Grochowce, Prałkowce).Ryjec pisze:Nie wiem na którym forcie w Przemyślu był taki mur bo nie znam tej twierdzy i nie chce mi się szukać w necie
To galeria strzelecka zastosowana w Twierdzy właśnie na XIII-tce oraz na Brunnerze (IX). Spełniała podobną rolę co mur Carnota, tyle że znajdowała się na przeciwległym stoku fosy.CYGAN pisze:A wdzieliście mur"galerie strzelniczą" na forcie XIII Bolestraszyce
![]()
Jacku, jeśli to o mój post chodzi to ja miałem na myśli mury Carnota a nie mury przeciwstokowejacekwoj3 pisze:Padło stwierdzenie ,że w Twierdzy Przemyśl został wybudowany taki mur na wielu fortach
Pawle nie chodzi o Twój postpablo pisze:Hmm, służyły wzmocnieniu muru?
Jacku, jeśli to o mój post chodzi to ja miałem na myśli mury Carnota a nie mury przeciwstokowejacekwoj3 pisze:Padło stwierdzenie ,że w Twierdzy Przemyśl został wybudowany taki mur na wielu fortach
pablo pisze:Gdzieś pisało że we wzmocnionym w ten sposób murze trudniej było uczynić wyłom, ale nie wiem czy to o to chodzi?
Obie odpowiedzi są bardzo dobre zadanie domowe odrobione na 6CYGAN pisze:Są to chyba tak zwana przestrzenie zasypowe,spełniające rolę amortyzatorów do wyłapywania energi eksplozji granatów większego kalibruczy coś w ten deseń
![]()
Cyga..
Galeria w przeciwstoku i mur Carnota to nie to samo, a wręcz to zgoła przeciwstawne elementy.jacekwoj3 pisze:...Komunikacja z Murem Carnota ( Galerią Przeciwstokową ) odbywała się przy pomocy poterny ...
jacekwoj3 pisze:Kosynier powtarzasz tezę ,że Mur Carnota jest budowlą skarpową , tezę trochę mylną . Na fotce do której prowadzi Twój link przedstawiony jest półwolno stojący mur Carnota ( jeszcze raz zaznaczam słowo pół ). Mur Carnota budowany był nie tylko w skarpie ,ale również w przeciwskarpie ( stąd rola poterny ) . Mur Carnota budowany był u podnóża skarpy lub przeciwskarpy - dalej Mur Carnota jest rodzajem Galerii Strzeleckiej . Więc stosowanie obu słów w stosunku do prezentowanej budowli jest poprawneMożna by się spierać dalej ponieważ w Polsce mamy fortyfikację kilku państw Europy , a co zatem idzie rożne szkoły fortyfikacyjne i różne nazewnictwo . Pamiętajmy ,że mamy twierdze Rosyjskie Pruskie ,Austriackie , Napoleońskie , a później fortyfikacje Niemiecki , Radziecki czy nasze Polskie . Dlatego też w okresie międzywojenny powstało polskie nazewnictwo fortyfikacyjne stosowano takie same nazwy w stosunku do budowli fortecznych przyjętych od państw zaborczych
.
Dlatego też stosowanie nazwy Galeria Strzelecka jak i Mur Carnota w stosunku do budowli które przedstawiłem na zdjęciach jest prawidłowe.
Co do strony która polecasz dopatrzyłem się tam kilku błędów np: powielanie wiadomości ,że niby Twierdza Przemyśl to trzecia co do wielkości twierdza na świecie - totalna mega bzdura .pozdrawiam