Szlak frontu wschodniego 1 wojny światowej
-
- KAPRAL
- Województwo: Wybierz
Szlak frontu wschodniego 1 wojny światowej
Jeśli już było to przepraszam za zaśmiecanie forum .Przed godziną dostałem na maila od kumpla i nie mogę się oderwać od oglądania tej strony. http://www.pierwszawojna.podkarpackie.pl/
- Toke
- Porucznik
Re: Szlak frontu wschodniego 1 wojny światowej
Sam zamysł szlaku , jak najbardziej ok , natomiast cała reszta poza stroną internetową mocno kiepskawa , jak komuś chce się czytać to tutaj więcej na ten temat:
http://www.austro-wegry.info/viewtopic.php?t=2164
http://www.austro-wegry.info/viewtopic.php?t=2164
"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości."
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
- Województwo: Lubelskie
U nas w Lubelskiem duża część tego Szlaku będzie pokrywać się ze szlakiem bojowym Legionów Piłsudskiego. Wiadomo, ludzie z I wś najbardziej kojarzą Legiony...
- Toke
- Porucznik
No pod Tarnowem znajduje się Łowczówek = Legiony...
U nas też wszyscy Łowczówek znają , a to tak naprawdę epizod w porównaniu z innymi działaniami w okolicach mego miasta.
Co by jak nie było jednak Legiony to nasza duma taka lokalna.
Tu kilka fotek z dziś z cmentarza 189 , będącego częścią szlaku.
U nas też wszyscy Łowczówek znają , a to tak naprawdę epizod w porównaniu z innymi działaniami w okolicach mego miasta.
Co by jak nie było jednak Legiony to nasza duma taka lokalna.
Tu kilka fotek z dziś z cmentarza 189 , będącego częścią szlaku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości."
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
Wczoraj zauważyłem pierwsze drogowskazy na trasie Lublin-Puławy - czyli coś wreszcie i na Lubelszczyźnie ruszyło...
- Toke
- Porucznik
W rejonie Tarnowa nie ma nic na temat szlaku... Jedynie tablice przy cmentarzach...
Ani drogowskazów , ani żadnych innych tablic kierunkowych , nie wiem jak w centrum informacji turystycznej , czy jest jakieś info na jego temat , aż z ciekawości na dniach podejdę i zapytam
Ani drogowskazów , ani żadnych innych tablic kierunkowych , nie wiem jak w centrum informacji turystycznej , czy jest jakieś info na jego temat , aż z ciekawości na dniach podejdę i zapytam

Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
-
- Kapitan
U nas w Kraśnickim ruszyło się odnowili cmentarz to znaczy najpierw drzewa wycieli i pokątnie sprzedali na opał . powstawiali tablice ,, linia frontu 1914 1918 Pole bitwy pod kraśnikiem
Niestety Ani miejse walk nie jest dokładnie oznaczone tym bardziej w 1918 roku lini frontu tu nie było
Zapomnieli oznaczyć wszystkie mogiły a potrzebna jest w tym temacie dość szybka interwencja.
Niestety Ani miejse walk nie jest dokładnie oznaczone tym bardziej w 1918 roku lini frontu tu nie było
Zapomnieli oznaczyć wszystkie mogiły a potrzebna jest w tym temacie dość szybka interwencja.
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
Z tego co mi kiedyś odpisali z UW to przebieg Szlaku miał z założenia stanowić "oś główną" idącą przez bardziej znane miejsca i ładną widokowo. A do tej osi dopiero mogłyby dołączać zainteresowane gminy robiąc coś w rodzaju bocznej odnogi. I być może dlatego ucierpiały zakrzaczone i mało widokowe cmentarze...
- Malaka
- St. Szeregowy
Drogowskazy uważam za pomysł mało trafiony.pablo pisze:Wczoraj zauważyłem pierwsze drogowskazy na trasie Lublin-Puławy - czyli coś wreszcie i na Lubelszczyźnie ruszyło...

Nie lepiej dać te pieniądze na dodatkowe zajęcia z historii lokalnej w gimnazjach i podstawówkach.

No ale zapomniałem. Teraz jest łatwiej trafić na wymarzoną miejscówkę.

Jutro jest zawsze czyste.
- pablo
- ST.SIERZANT-SZTABOWY
Z tym "łatwiej" to też tak nie do końca prawda
W Garbowie jest drogowskaz do leżącego poza Szlakiem cmentarza z 1915 (około kilometr od znaku) ale jest to pierwszy i ostatni drogowskaz dotyczący tegoż cmentarza. W miejscu gdzie należałoby skręcić z głównej drogi by do niego trafić nie ma już żadnego znaku i jeśli ktoś nie wie gdzie on jest to za nic tam nie trafi
- no chyba że przypadkiem...

- Toke
- Porucznik
Generalnie z tego co widziałem cały szlak w podkarpackim jest tak właśnike oznakowany jak pablo pisze , a przewodnik wydany do tego to jeszcze większa tragedia jak chodzi o dojazdy do cmentarzy niż znaki...
Szkoda że tak to niedopracowane bo sam pomysł bardzo fajny jest
Szkoda że tak to niedopracowane bo sam pomysł bardzo fajny jest
Józef Piłsudski
Józef Piłsudski
- Traper65
- ST-KAPRAL
- Województwo: Brak
- Imię: Tylko dla znajomych
Staram się przemierzać szlaki z 1 wojny światowej ino nie zawsze trafiam na pozycje wojsk i bitew, sporo map nie dokładnych i też są takie co wprowadzają w błąd.
Jedną z ciekawych map, choć nie moja, ale może być pomocna nie jednemu.
Na niej widoczny kocioł walk i tam dość często bywam z kijem elektronicznym.
Jak komuś pomogłem to się cieszę.
Jedną z ciekawych map, choć nie moja, ale może być pomocna nie jednemu.
Na niej widoczny kocioł walk i tam dość często bywam z kijem elektronicznym.
Jak komuś pomogłem to się cieszę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Był początek musi być koniec