Witam !
Chciałbym prosic o pomoc w poszukiwaniu przebiegu służby na 1w św mojego dziadka. Z opowiadań wiem że był celowniczym Ckm posiadam jego książeczke wojskową ,w której jetst ,Służba w armiach obcych" i pod spodem ,ar aust 1pp od (1916-1918).Całą reszte o jego służbie znam tylko z opowiadan rodziny .Dziadek miał 3 żony a więc rodzina jest spora

i miał kto opowiadać . Najczęsciej opowiadano mi o tym jaki to dziadka spotkał zaszczyt i witał sie z Józefem Piłsudskim nie wiem gdzie i kiedy to było .Walczył w górach gzdzie prowadzili ostrzał do wroga ,lecz zeby dojścdo okopów przeciwnika musieli iść dwa dni. Jest tez historia jak to dziadek sprytnie przechowywał alkochol w chłodnicy Ckm i został na tym przyłapany

. Potem zatruł sie gazem i opowiadał ze ,poczułem jakby ktoś skwarki smażył " i resztkami sił wyskoczył z okopu, potem był w jakimś szpitalu, w którym został okradziony na szczęscie nie ze wszystkiego. Pare pamiątek jest do dzis w rodzinie : zegarek kieszonkowy z kompasem , 2 św figurki ,które dziadek miał w kieszeni przez cały czas i była jeszcze dywizka do zegarka kieszonkowego ze srebrnych monet , która pamietam z dzieciństwa ale ,zgineła gzdzieś ' . Odznaczony został 3 medalami nie wiem jakimi.
Więc jeśli ktoś wie gdzie mógłbym się dowiedzieć czegoś więcej i ile prawdy jest w opowiadaniach to prosze o pomoc z góry Dziękuje!