Bitwa pod Pawlikowicami

Wszystko co związane z I Wojną Światową
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
loopess
Moderator
Moderator
Województwo: Łódzkie
Imię: Michał

Bitwa pod Pawlikowicami

Post autor: loopess »

Poszukuję jakiś informacji na temat bitwy pod Pawlikowicami (okolice Pabianic woj. Łódzkie) . Pierwsza wojna to raczej nie moja bajka,ale że zamieszkuję w tej okolicy chciałbym się co nieco na ten temat dowiedzieć,a i sporo fantów z tego okresu wyczesałem w koło domu. W zasadzie znalazłem gdzieś tylko wzmiankę o takowej bitwie,nazwanej jak w temacie,ale bez żadnych szczegułów. Czy ktoś jest w stanie coś na ten temat powiedzieć,albo chociaż naprowadzić mnie na trop gdzie szukać szczegułów?
Wycinanie,frezowanie i grawerowanie cnc w materiałach drewnopochodnych tworzywach sztucznych oraz aluminium.
Grawerowanie oraz cięcie ploterem laserowym co2.
WWW.LOOP-TECH.PL
Awatar użytkownika
saper83
SPEC
SPEC
Województwo: Wybierz

Re: Bitwa pod Pawlikowicami

Post autor: saper83 »

Podejrzewam że Prusacy tam walczyli. Ja w googlach wpisuję ,, schlacht am ( i nazwę miejscowości. ) Szukam głównie na niemieckich stronach bo dużo więcej jest info niż na Polskich.
http://books.google.pl/books?id=yvqWAAA ... ce&f=false
W linku masz opis walk Pod Pawlikowicami. Niestety po Niemiecku więc musisz sobie przetłumaczyć.
powodzenia :)
Sarmata
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Post autor: Sarmata »

Poruszałeś ten temat na Łódzkim forum,bitwa to trochę za dużo powiedziane zwykła większa potyczka jakich multum w czasie Operacji Łódzkiej.Wielkośćią cmentarza bym się nie sugerował prawdopodobnie leżą tam polegli od Ślądkowic po Mogilno.Jest w literaturze kilka wzmianek na temat tej potyczki lecz nic konkretnego żadnych szczegółów.Co do jakichś śladów w terenie przechodziłem okolice prywatnie jak i z racji wykonywanego zawodu robiliśmy odwierty i sondowania pod trasę S8.Za spaloną leśniczówką jest zachowana ziemianka lecz prócz łusek,kilku guzików nic totalna lipa.
Awatar użytkownika
loopess
Moderator
Moderator

Re: Odp: Bitwa pod Pawlikowicami

i ja teren zbadałem nieco i fakt,pamiątek tam niewiele głownie łuski,kulko szrapnelowe,jakieś guziorki i cała masa odłamków. Którą spaloną leśniczówkę masz na myśli,tą pomiędzy pawlikowicami i dąbrową?
Wycinanie,frezowanie i grawerowanie cnc w materiałach drewnopochodnych tworzywach sztucznych oraz aluminium.
WWW.LOOP-TECH.PL
Sarmata
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Post autor: Sarmata »

Tak dokładnie to ta leśniczówka.
Awatar użytkownika
loopess
Moderator
Moderator

Re: Odp: Bitwa pod Pawlikowicami

jakoś żadnych pozostałości ziemianki tam nie widziałem,ale jak się ociepli to nie omieszkam poszukać
WWW.LOOP-TECH.PL
matusz1113
St. Szeregowy
St. Szeregowy

Post autor: matusz1113 »

Możecie podpowiedzieć gdzie to jest dokładniej
Poszukiwania są jak Seks nie trzeba być w tym dobrym by sprawiało ci to przyjemność
ODPOWIEDZ

Wróć do „I Wojna Światowa”