Bitwa pod Pawlikowicami
- loopess
- Moderator
- Województwo: Łódzkie
- Imię: Michał
Bitwa pod Pawlikowicami
Poszukuję jakiś informacji na temat bitwy pod Pawlikowicami (okolice Pabianic woj. Łódzkie) . Pierwsza wojna to raczej nie moja bajka,ale że zamieszkuję w tej okolicy chciałbym się co nieco na ten temat dowiedzieć,a i sporo fantów z tego okresu wyczesałem w koło domu. W zasadzie znalazłem gdzieś tylko wzmiankę o takowej bitwie,nazwanej jak w temacie,ale bez żadnych szczegułów. Czy ktoś jest w stanie coś na ten temat powiedzieć,albo chociaż naprowadzić mnie na trop gdzie szukać szczegułów?
Wycinanie,frezowanie i grawerowanie cnc w materiałach drewnopochodnych tworzywach sztucznych oraz aluminium.
Grawerowanie oraz cięcie ploterem laserowym co2.
WWW.LOOP-TECH.PL
WWW.LOOP-TECH.PL
- saper83
- SPEC
- Województwo: Wybierz
Re: Bitwa pod Pawlikowicami
Podejrzewam że Prusacy tam walczyli. Ja w googlach wpisuję ,, schlacht am ( i nazwę miejscowości. ) Szukam głównie na niemieckich stronach bo dużo więcej jest info niż na Polskich.
http://books.google.pl/books?id=yvqWAAA ... ce&f=false
W linku masz opis walk Pod Pawlikowicami. Niestety po Niemiecku więc musisz sobie przetłumaczyć.
powodzenia
http://books.google.pl/books?id=yvqWAAA ... ce&f=false
W linku masz opis walk Pod Pawlikowicami. Niestety po Niemiecku więc musisz sobie przetłumaczyć.
powodzenia

-
- St. Szeregowy
Poruszałeś ten temat na Łódzkim forum,bitwa to trochę za dużo powiedziane zwykła większa potyczka jakich multum w czasie Operacji Łódzkiej.Wielkośćią cmentarza bym się nie sugerował prawdopodobnie leżą tam polegli od Ślądkowic po Mogilno.Jest w literaturze kilka wzmianek na temat tej potyczki lecz nic konkretnego żadnych szczegółów.Co do jakichś śladów w terenie przechodziłem okolice prywatnie jak i z racji wykonywanego zawodu robiliśmy odwierty i sondowania pod trasę S8.Za spaloną leśniczówką jest zachowana ziemianka lecz prócz łusek,kilku guzików nic totalna lipa.
- loopess
- Moderator
Re: Odp: Bitwa pod Pawlikowicami
i ja teren zbadałem nieco i fakt,pamiątek tam niewiele głownie łuski,kulko szrapnelowe,jakieś guziorki i cała masa odłamków. Którą spaloną leśniczówkę masz na myśli,tą pomiędzy pawlikowicami i dąbrową?
Wycinanie,frezowanie i grawerowanie cnc w materiałach drewnopochodnych tworzywach sztucznych oraz aluminium.
WWW.LOOP-TECH.PL
WWW.LOOP-TECH.PL
-
- St. Szeregowy
- loopess
- Moderator
Re: Odp: Bitwa pod Pawlikowicami
jakoś żadnych pozostałości ziemianki tam nie widziałem,ale jak się ociepli to nie omieszkam poszukać
WWW.LOOP-TECH.PL
WWW.LOOP-TECH.PL
-
- St. Szeregowy
Możecie podpowiedzieć gdzie to jest dokładniej
Poszukiwania są jak Seks nie trzeba być w tym dobrym by sprawiało ci to przyjemność