Działania wojenne k.Jeleniej Góry?

Wszystko co związane z I Wojną Światową
ODPOWIEDZ
mazinur76
Szeregowy
Szeregowy
Województwo: Wybierz

Działania wojenne k.Jeleniej Góry?

Post autor: mazinur76 »

Szukam materiałów (mapy, opisy, itp.) z działań - walk koło Jeleniej Góry, może ktoś coś ma i się podzieli?
Awatar użytkownika
Kandzio
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY

Re: Działania wojenne k.Jeleniej Góry?

Post autor: Kandzio »

Były takie? :D Do Jeleniej czasami jeżdżę, ale znalazłem tam 2 monety na kilka wypadów ...
maxim
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY

Post autor: maxim »

Robert Primke, Maciej Szczerepa, Wojciech Szczerepa, Wojna w dolinie Bobru. Bolesławiec- Lwówek Śląski- Jelenia Góra w 1945 roku, Wydawnictwo Archiwum –System, Jelenia Góra 2009, s. 100.
To jedna z wielu pozycji
Na twoim miejscu to bym sobie poszukał przez wujka Google on na pewno Ci pomoże pozycji książkowych nie musisz kupować wystarczy się wybrać do takiego gmachu z nazwą Biblioteka
maxim
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY

Post autor: maxim »

I nie wiem, czemu to pytanie umieściłeś w temacie I wojna światowa w tym rejonie nie było żadnych walk ani potyczek tu pierwsza wojna nie zawitała.
Gudziuk
SPEC
SPEC

Post autor: Gudziuk »

Działań pierwszo oraz drugo wojennych w Jeleniej Górze i okolicach tak naprawdę nie było żadnych. Były przemieszczania oddziałów oraz różnego typu budowle obronne oraz fabryki "wojenne". W szerszym promieniu w kierunku północnym były działania zarówno II wojenne jak i wcześniejsze.
Mając na uwadze aspekt militarny to najwięcej sie działo w Jeleniej Górze podczas wojny trzydziestoletniej, kiedy wówczas była ona przez Szwedów przekształcona w twierdze, aż dwukrotnie.
Lepiej być głupcem wśród mędrców niż mędrcem wśród głupców
Gudziuk
SPEC
SPEC

Kandzio pisze:Były takie? :D Do Jeleniej czasami jeżdżę, ale znalazłem tam 2 monety na kilka wypadów ...
Można wiedzieć, gdzie szukałeś i czym?
mazinur76
Szeregowy
Szeregowy

Gudziuk pisze:Działań pierwszo oraz drugo wojennych w Jeleniej Górze i okolicach tak naprawdę nie było żadnych. Były przemieszczania oddziałów oraz różnego typu budowle obronne oraz fabryki "wojenne". W szerszym promieniu w kierunku północnym były działania zarówno II wojenne jak i wcześniejsze.
Mając na uwadze aspekt militarny to najwięcej sie działo w Jeleniej Górze podczas wojny trzydziestoletniej, kiedy wówczas była ona przez Szwedów przekształcona w twierdze, aż dwukrotnie.
Coś tu nie pasuje za bardzo? Mam kolegę w tym rejonie w patrolu rozminowania i w okolicy Jeleniej G. szczególnie na południe znajdują sporą ilość niewybuchów pocisków artyleryjskich pierwszowojennych.
Gudziuk
SPEC
SPEC

Mówisz o Kamiennej Górze? Tam była fabryka amunicji, a dokładnie w Antoniowie dzielnicy Kamiennej Góry. Osobiście nie polecam ten rejon na poszukiwania, nie jeden tam się już z fantem przeniósł do krainy wiecznych poszukiwań z dziurawym kuflem na piwo. Teren szalenie niebezpieczny do zwykłego chodzenia, a co dopiero eksploracji. Wiem, że chyba teraz miasto pozyskało fundusze unijne na rozminowanie całego ustrojstwa, bo jest gorzej jak pod Studziankami.
Wracając do tematu działań wojenny nie było co nie znaczy, że wojsk nie było.
mazinur76
Szeregowy
Szeregowy

Gudziuk pisze:Mówisz o Kamiennej Górze? Tam była fabryka amunicji, a dokładnie w Antoniowie dzielnicy Kamiennej Góry. Osobiście nie polecam ten rejon na poszukiwania, nie jeden tam się już z fantem przeniósł do krainy wiecznych poszukiwań z dziurawym kuflem na piwo. Teren szalenie niebezpieczny do zwykłego chodzenia, a co dopiero eksploracji. Wiem, że chyba teraz miasto pozyskało fundusze unijne na rozminowanie całego ustrojstwa, bo jest gorzej jak pod Studziankami.
Wracając do tematu działań wojenny nie było co nie znaczy, że wojsk nie było.
Znam rejon k. Kamiennej G. (tzn. k. Raszowa) ale nie chodzi mi o ten teren.
Patrol Rozminowania likwidował niewybuchy poc. art. kal. 77mm w okolicach Cieplic, Miłkowa i Karpnik. I były to niewybuchy, a nie amunicja porzucona.
Gudziuk
SPEC
SPEC

Mylisz chyba bitwy z potyczkami, miej na uwadze, że w tym rejonie bardzo intensywnie działała partyzantka niemiecka m.in. wysadzili most kolejowy na Bobrze. Tędy bardzo intensywnie uciekały przez Jakuszyce jednostki niemieckie, które były atakowane np. po wojnie obecny dworzec autobusowy w Szklarskiej Porębie był zapchany ciężkim sprzętem wojskowym z pustymi bakami. Z okolic Jeleniej Góry w lutym 1945 roku szło wsparcie w kierunku okolic Bolesławca, gdzie była potężna bitwa pancerna (na marginesie mówiąc wygrana przez Niemców), a także w kierunku Środy Śląskiej, gdzie próbowano odblokować kocioł Wrocławski. Jakieś trzy lata temu saperzy intensywnie działali koło mostu obok dawnego chemika, gdzie odkopano stanowisko obrony przeciwlotniczej.
mazinur76
Szeregowy
Szeregowy

Gudziuk pisze:Mylisz chyba bitwy z potyczkami, miej na uwadze, że w tym rejonie bardzo intensywnie działała partyzantka niemiecka m.in. wysadzili most kolejowy na Bobrze. Tędy bardzo intensywnie uciekały przez Jakuszyce jednostki niemieckie, które były atakowane np. po wojnie obecny dworzec autobusowy w Szklarskiej Porębie był zapchany ciężkim sprzętem wojskowym z pustymi bakami. Z okolic Jeleniej Góry w lutym 1945 roku szło wsparcie w kierunku okolic Bolesławca, gdzie była potężna bitwa pancerna (na marginesie mówiąc wygrana przez Niemców), a także w kierunku Środy Śląskiej, gdzie próbowano odblokować kocioł Wrocławski. Jakieś trzy lata temu saperzy intensywnie działali koło mostu obok dawnego chemika, gdzie odkopano stanowisko obrony przeciwlotniczej.
O.K. zgadzam się z tobą Kolego. Pomyliłem bitwy z potyczkami. Ale chodzi mi o użycie amo z I WŚ w okolicach Jeleniej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „I Wojna Światowa”