Podczas wigilii moja szanowna mama pokazała mi drzewo genealogiczne wykonane przez syna jej dalekiej kuzynki.
Z niego wynika ze jeden z braci mojego dziadka ( a miał ich 10 i jedna siostrę) podczas I WŚ był powołany do wojska i nie wrócił z wojny. Ksiądz proboszcz w 1919 roku wystawił świadectwo ,że był pobrany do armii i zaginął ( prawdopodobnie nie żyje).
Syn dalekiej kuzynki mojej mamy pisał do PCK - dostał odpowiedz ,że brat dziadka nie był poszukiwany przez PCK.
Pisał do Austriackiego Archiwum Wojennego we Wiedniu i do Austriackiego Czarnego Krzyża - odpowiedz , że nie posiadają informacji o bracie dziadka.
Ma jeszcze próbować w AGAD w Warszawie.
A moja prośba do WAS jest taka : czy nie ma sposobu ustalenia w jakiej jednostce był brat dziadka?
Gdzieś czytałem że z poboru w danej wsi , powiecie itp. żołnierzy przydzielali do tych samych jednostek. Tylko nie potrafię sobie przypomnieć gdzie

Znając jednostkę mógłbym w przybliżeniu odtworzyć drogę jaką przebył i tam szukać jego grobu bądź bezimiennej mogiły.
Pomyślałem o naszej akcji w Lipowcu i krzyżu tam postawionym. Może to był ktoś z mojej rodziny ?
Jeżeli ktoś mi może pomóc to proszę o kontakt na PW lub tutaj.
Pozdrawiam.