Strona 1 z 1

"Włóczykij pędzi"

: 30 sty 2017, o 21:15
autor: MrProper
Czołem ! :popijawa:
Wielu z nas czasem coś sobie upędzi, uwarzy trochę procentów :) Ten temat będzie takim małym tematem abc,ale i również można się tutaj chwalić co udało nam się stworzyć :gitarzysta: :piwko:
Osobiście robię taki nastaw :
Na beczkę 65 litrów wsypuję 22-25 kg cukru, 2 paczki drożdży gorzelniczych typu turbo i wszystko zalewam ciepłą wodą tak prawie do pełna :) Beczkę trzeba odkręcić lekko bądź wieko położyć luzem co by drożdże spokojnie pracowały. Tak moja beczka stoi 5 tygodni w ciepłym miejscu :) Po tym etapie zlewam delikatnie zawartość do kegu,tak aby osad został nienaruszony :) Keg napełniam tak do 2/3 pojemności i wio :diabełek: Zero zapachu drożdży, procentowo można za pierwszym przepuszczeniem uzyskać 95% a smakowo łagodne :) A Wy jakie macie metody ? :) :piwko:

Re: "Włóczykij pędzi"

: 30 sty 2017, o 22:55
autor: explokera
Poka fote aparatury :)

Re: "Włóczykij pędzi"

: 30 sty 2017, o 22:57
autor: MrProper
Jak będę miał :)

Re: "Włóczykij pędzi"

: 30 sty 2017, o 23:00
autor: yukon
A co myslicie o takim sprzecie i ile.z tego na raz mozna wyprodukowac?to.jakas samorobka jest?

Re: "Włóczykij pędzi"

: 30 sty 2017, o 23:47
autor: cacekspoko
To alembik (pot still). Służy raczej do wyrobu produktu "smakowego" - w destylacie pozostaje smak surowca ;) W sam raz do rumu i owocówek ;)