Wkrętka

O wszystkim i o niczym, na serio i dla zabawy
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Województwo: Wybierz

Wkrętka

Post autor: Catadero »

:-) Tak ze 4 lata temu obiecałem komuś tą wkrętkę
FN STOLP 1.JPG
FN Stolp 2.JPG
Ale, jak to u totalnego bałaganiarza-wiedziałem, że jest, tylko lokalizacja mocno szwankowała. I wreszcie, zupełnie przypadkowo wpadła w ręce. Dzisiaj kolegę poinformowałem, że "kamień się ugotował" . A to z tego powodu, że kiedyś właśnie podał takie hasło-poczekam, bo cierpliwy to i kamień ugotuje. No i stało się.
A właśnie wybieram się w jego rejony to i, niejako przy okazji, dostarczę mu wyczekiwany FANT.

Ciekawe, że firma Franz Nitzschke produkujaca powozy, założona w 1844 roku i mająca prócz słupskiej siedziby także filię w Gdańsku, praktycznie jest nieobecna w necie.
Poniższe ogłoszenie pochodzi z adwentowego kalendarza z 1901 roku.
FN STOLP 3.jpg
Muzeum w Słupsku jest w posiadaniu dwóch lub trzech lamp od powozów produkcji F. Nitzschke'go.
FN lampa.jpg
Czy będą mieli wkrętkę z koła jakiegoś powozu tej samej firmy?
Możliwe...

cdn w przyszłym tygodniu ;)

C.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter
Has thanked: 119 times
Been thanked: 362 times

Re: Wkrętka

No i wkrętka trafiła do kolekcji.
Sobota i niedziela to w moim wykonaniu pętla drogowa 508 km :hmm: ale w założeniu miałem odwiedziny u sześciu osób. Niektórych nie widziałem od czasu, gdy razem polowaliśmy na dinozaury :brecht: .
A dino.jpg
One wyginęły-my jeszcze nie wszyscy...
Niektórych nie widziałem "tylko" 10 lat a kolejne spotkania to osobiste poznanie ludzi znanych tylko z sieci.
Prawie wszystko udało się zrealizować. Prawie.
Dzisiaj, tak na szybko, to co tygrysy lubią najbardziej ;)
"Łowca dinozaurów". Pamiętałem tylko imię i nazwisko. Wiedziałem w której miejscowości mieszkał i powinien dalej mieszkać. Trochę trwało, ale wszędzie (zwłaszcza w mniejszych miejscowościach) są miejscowi smakosze napojów o konkretnym smaku i aromacie, którzy znają prawie wszystkich. Na właściwych trafiłem za czwartym razem by po krótkiej charakterystyce wskazali mi miejsce, w którym często można go spotkać. Panowie mogli zasilić swoje zapasy a ja udałem się we wskazany rejon. Tu już większego problemu nie było bo wizytówka od razu rzuciła się w oczy :o
A mot.JPG
Motocykliści, zbyt młodzi by łowić dinozaury, natychmiast wskazali mi właściwe miejsce poszukiwań.
Znalazłem. :spoko:
Ale to, co znalazłem przerosło moje oczekiwania i wyobrażenia.
Ale...
Chłopaki akurat mieli w planie odpalić po remoncie silnik na stojaku.
A mot 1.JPG
Pierwsze odpalenie, w 100% udane :gitarzysta:
A mot 3.JPG
Dymy, to efekt wypalenia pozostałości olejów. Chodził jak pszczółka :brawo:
Z "Łowcą" mogliśmy się ulotnić na dłuuugie pogaduchy. I mogłem zobaczyć jego ( i jego ekipy) zbiory.
:o
Pomijając, że w każdym zakamarku było "coś" to w niektórych było coś więcej niż zwykłe "coś" :)
A R 75 3.JPG
I taki smaczek na koniec pierwszej części :brecht:
Reszta-raczej pod wieczór.

C.
These users thanked the author Catadero for the post (total 2):
Wredny BorsukWaclaw
Rating: 11.11%
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Zakamarki. Dom jeszcze nie wykończony ale "udekorowany".
A Simson.JPG
Motorower Simson SR 2, produkcja NRD. Kiedyś pożądane jeździdełko. Obecnie także.
A mot widok.JPG
Motocykl WSK w rzadkiej wersji plus Simson. Motocykl Simson Sport 250. NRD. Szybki i lżejszy od Junaka.
To tylko kilka pojazdów z parteru. Na piętrze raczej części. Części i części.
Na przykład-rama od chińskiej wersji radzieckiego M 72. Mimo, że licencyjny nie każdy element od emki pasuje do tej ramy.
A mot 4.JPG
A w tle niekompletna WFM. Jedna z wielu.
Czas zejść na ziemię. Garaż.
"Sezamie otwórz się !"
I się otworzył...
A mot 5.JPG
Junak, Skuter Osa M 50,SHL i SHL Gazela, MZ, Panonia itd.
Żółty francuz- Gnome & Rhone 500-na naszych terenach bardzo rzadki.
A G& R 500 1.JPG
A G&R 500 2.JPG
A przed nim przycupnął niepozorny mały NSU.
A NSU.JPG
Zaciekawiła mnie opona na przednim kole. Mimo lat spędzonych w otoczeniu starych motocykli takiej jeszcze nigdy nie widziałem.
A mot 9.JPG
Hutchinson Cord to firma założona przez amerykańskiego biznesmena w 1853 roku. We Francji. Z początkowego producenta obuwia stał się wytwórcą opon. Rozwinął biznes na Niemcy, Hiszpanię, Włochy. Od 1903 roku opony znane były już w całej Europie.Do produktów dołączyły tkaniny podgumowane służące do pokryć skrzydeł ówczesnych samolotów (Nieuport, Hanriot, Bleriot) oraz plandek na samochody ciężarowe.
Od 1903 tkaniny Hutchinsona powlekały szkielety sterowców..
Firma produkowała także różnego rodzaju gumowe izolatory dla budownictwa i kolei.
Hutchinson działa do dzisiaj jednak jego obecne logo ma się nijak do wizerunku z opony "enesiaka".
A mot hutchinson logo.JPG
Wygląda na to, że podobieństwo do amerykańskiego godła to ukryta manifestacja amerykańskiego pochodzenia właściciela firmy.

CDN

C.
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Pod ścianą garażu jeszcze składak (puki nie da się zdobyć pozostałych części do kompletu) Zundapp, BMW R 35, Awo 425 itp.
A mot 6.JPG
(Zdarzało mi się dawniej trafiać na jeżdżące "wydumki" poskładane z większej ilości motocykli.)
No i wreszcie wisienka na torcie BMW R 75 SAHARA.
A R 75.JPG
Szkoda, że także składak ale większość-oryginał.
Zegar w lampie. Widać.
A R 75 12.JPG
Ale oryginał, używany oczywiście, to koszt ca 5000.
Skrzynka amunicyjna-oryginalna motocyklowa.
A R 75 14 skrzynka.JPG
Zbiornik paliwa.
A R 75 2.JPG
Tu byłem mocno zaskoczony-pierwszy raz taki widziałem :o
Przytłaczająca większość R 75 ma na zbiorniku specyficznie wyglądający filtr powietrza.
R 75.jpg
Wczesne motocykle BMW R 75 miały na zbiorniku tradycyjną skrzynkę narzędziową-wgłębienie o kształcie prostokąta z płaską pokrywą a mokry filtr powietrza umieszczony był w obudowie skrzyni biegów. Jednak praktyka pokazała, że użytkowany w ciężkich warunkach terenowych motocykl miał kłopoty z zapychającym się filtrem. Więc przeniesiono go jak najwyżej.
Zapewne ten zbiornik pochodzi z wyprodukowanego po wojnie egzemplarza. Były wytwarzane BMW R 75 na potrzeby różnych służb-leśnictwa, policji itp. Ile sztuk zrobiono i jak długo były produkowane nie udało mi się ustalić.
W każdym razie-jakby nie patrzeć rarytas z napędem na koło wózka bocznego. Na chodzie !

:)
C.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Na każdy temat”