Ciężki schron bojowy "Lom" (Pěchotní srub N-S 81 "Lom") Beloves k. Nachodu Czechy
- Joosephina
- St. Szeregowy
- Województwo: Kujawsko-Pomorskie
- Imię: Marta
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 29 times
Ciężki schron bojowy "Lom" (Pěchotní srub N-S 81 "Lom") Beloves k. Nachodu Czechy
Niektórym z pewnością nie trzeba przedstawiać czeskich przygranicznych fortyfikacji obronnych, ale jeśli ktoś z Was bliżej się z nimi do tej pory nie zapoznał, a znalazłby się blisko granicy z Czechami, gorąco polecam odszukać jakiś ciekawy fragment i wybrać się chociaż na krótką wycieczkę. W zeszłym roku byłam akurat w Kudowie-Zdroju i wyskoczyłam na chwilę "po sąsiedzku" do Nachodu rzucić okiem na tamtejsze ciężkie schrony bojowe. Z roztargnienia nie wzięłam jednak żadnych pieniędzy, a tamtejsze ciekawsze obiekty są w większości biletowane i to zwykle gotówką. Dlatego wycieczka ograniczyła się głównie do zwiedzania z zewnątrz. Ale nawet jak komuś przytrafi się podobna niedogodność, jest zawsze możliwość całkowicie darmowego zwiedzenia ciekawego obiektu o nazwie N-S 81 "Lom" (lokalizację można bez problemu znaleźć na mapach Google, więc nie będę jej tu wklejać). Kilka wrażeń z mojej strony - widać, że w obiekt (choć częściowo uszkodzony - wysadzona wieża pancerna) włożono dużo pracy, aby przystosować go do roli muzealno - turystycznej. Zajmują się tym, jak to zwykle bywa, lokalni pasjonaci historii. Co jeszcze jest znamienne dla lokalnego otoczenia tego i innych schronów - porażająca wręcz czystość, w całej okolicy schronu nie znajdzie się na ziemi nawet jednego niedopałka albo papierka po cukierkach, przed schronem stoi specjalny słoik - popielniczka dla palaczy i goście najwyraźniej wiedzą do czego on służy. Brak też wszechobecnego w polskim krajobrazie grafitti na obiektach fortyfikacyjnych. Ścieżki dobrze oznaczone, tak samo jak sporo drogowskazów do kolejnych obiektów. Widokiem pozostałych nie będę Was zamęczać, na zachętę tylko zdjęcia z tego jednego schronu i jego otoczenia, w którym wizytę gorąco polecam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Rating: 27.78%
- Joosephina
- St. Szeregowy
- Województwo: Kujawsko-Pomorskie
- Imię: Marta
- Has thanked: 6 times
- Been thanked: 29 times
Re: Ciężki schron bojowy "Lom" (Pěchotní srub N-S 81 "Lom") Beloves k. Nachodu Czechy
Dalsza część zdjęć, bo wszystkie się nie zmieściły.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- These users thanked the author Joosephina for the post (total 4):
- Huzar • Jaskółka • imperator • Łopatolog
- Rating: 22.22%
- yukon
- Administrator
- Województwo: Wybierz
- Kontakt:
Re: Ciężki schron bojowy "Lom" (Pěchotní srub N-S 81 "Lom") Beloves k. Nachodu Czechy
Piekna sprawa
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- morgan
- SIERZANT
- Województwo: Podkarpackie
-
- Szeregowy
- Województwo: Wybierz
- Kontakt:
Dzięki za udostępnienie Zdjęć o ciężkim schronie bojowym "Lom" (Pěchotní srub N-S 81 "Lom") w Beloves koło Náchodu w Czechach.
Czy mógłbyś podzielić się więcej szczegółów na temat tego schronu? Ciekawi mnie historia i specyfika tego obiektu obronnego. Może ktoś miał okazję go odwiedzić? Chętnie poznam więcej informacji na ten temat.
Pozdrawiam,
Czy mógłbyś podzielić się więcej szczegółów na temat tego schronu? Ciekawi mnie historia i specyfika tego obiektu obronnego. Może ktoś miał okazję go odwiedzić? Chętnie poznam więcej informacji na ten temat.
Pozdrawiam,