Policja: Muzeum w Zalesiu działa nielegalnie.

Nasza pasja w prasie, literaturze, filmach...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jacek80
KAPRAL
KAPRAL
Województwo: Wybierz

Policja: Muzeum w Zalesiu działa nielegalnie.

Post autor: jacek80 »

Zaczerpnięte z http://www.ikamien.pl/artykuly/8161/

Policja: Muzeum w Zalesiu działa nielegalnie. Zabezpieczono historyczną broń

Szczecińscy policjanci przyjechali do Zalesia pod Międzyzdrojami, aby zabrać starą broń i amunicję znajdującą się na ekspozycji historycznej w bunkrze zaadaptowanym na muzeum. Przy wsparciu patrolu saperskiego zabezpieczyli kilkadziesiąt sztuk, elementów i destruktów broni oraz inne akcesoria wojskowe.
Policjanci przeprowadzili kontrolę muzeum w Zalesiu pod Międzyzdrojami. Na ekspozycji udostępnionej turystom znajdowała się kolekcja historycznej broni, karabiny zniszczone przez ząb czasu, amunicja oraz wyposażenie dawnych żołnierzy odnalezione przez okolicznych poszukiwawczy i kolekcjonerów.
- Właścicielem tego muzeum jest osoba prowadząca działalność gospodarczą, a muzeum nie figuruje w żadnych wykazach muzeów Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego – informuje aspirant Marek Łuczak z Komendy Wojewódzkiej w Szczecinie. - Kolekcję broni z istotnymi częściami bez odrębnych pozwoleń może posiadać jedynie muzeum na podstawie określonych przepisów – dodaje.

Policjanci uznali, że ekspozycja jest stworzona nielegalnie i stwierdzili, że właściciel nielegalnie posiada broń i amunicję. Zabrano kilkadziesiąt sztuk broni i jej elementów. Wezwano także patrol saperski, który zabezpieczył granaty leżące na ekspozycji dostępnej dla turystów.

- Zabezpieczona broń trafi teraz do badań w laboratorium. Za nielegalne posiadanie broni amunicji właścicielowi „muzeum” może grozić nawet do 10 lat pozbawienia wolności – stwierdza asp. Marek Łuczak.
https://www.facebook.com/groups/343185102472692/
Gudziuk
SPEC
SPEC

Re: Policja: Muzeum w Zalesiu działa nielegalnie.

Post autor: Gudziuk »

Wydać komuś coś w oku przeszkadzało, zaraz się pewnie okaże, że z kapusty wyskoczy "inwestor" kochający lokalna historię.
Lepiej być głupcem wśród mędrców niż mędrcem wśród głupców
Awatar użytkownika
yukon
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: yukon »

Juz czytalem to pare dni temu na jakims onecie czy jakos tak,rozlozyl mnie jeden z komentarzy:
"Dziwne ze tego bunkra nie zabrala policja,przeciez z bunkra tez mozna strzelac" :rozpacz: :brecht:
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

Wymieniony w artykule aspirant Marek Łuczak to wysokiej klasy specjalista od tropienia poszukiwaczy. Nic dziwnego, że w zachodniopomorskim panika. Po łódzkim to drugi rejon baardzo nieprzyjazny poszukiwaczom.
No i w powiecie hrubieszowskim trzeba uważać na posła Marka Poznańskiego z Ruchu Palikota. Doktorant archeologii-sam lata z wykrywką, występuje w imieniu detektorystów w komisji sejmowej-pozytywnie-( był jednym z czterech podejrzanych w sprawie, którą przez 4 lata zajmowała się prokuratura, dotyczącej paserstwa i przywłaszczenia zabytków archeologicznych-umorzono) ale gdy na "swoim terenie" zobaczy poszukiwaczy-policja i kipisz zapewnione.

C.
Awatar użytkownika
jacek80
KAPRAL
KAPRAL

Dokleje tutaj parę zdań dotyczących poszukiwań.Jak wiadomo od dawna każdy z nas zna temat Białej Góry w Międzyzdrojach i Bas-17 ostatnio złapali jednego i aresztowali za poszukiwania na tym terenie,jak się cały temat skończył to nie wiem bo nie mam pojęcia nawet nie wiem czy to był tubylec czy ktoś kto na wczasy przyjechał
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

A nie jest to przypadkiem teren Wolińskiego Parku Narodowego?

C.
Awatar użytkownika
jacek80
KAPRAL
KAPRAL

Tak jest tylko tyle razy co ja tam byłem i koledzy i inni poszukiwacze i nic teraz tylko za to się zabrali :(
Gudziuk
SPEC
SPEC

Post autor: Gudziuk »

jacek80 pisze:Tak jest tylko tyle razy co ja tam byłem i koledzy i inni poszukiwacze i nic teraz tylko za to się zabrali :(
Szukając w Parku Narodowym same się na strzała wystawiasz, tam rządzą inne przepisy i na pewno nie dostał po zaworach za szukanie tylko za zejście ze szlaku i niszczenie walorów Parku.
Lepiej być głupcem wśród mędrców niż mędrcem wśród głupców
ODPOWIEDZ

Wróć do „Media i literatura”