Dziś policja poinformowała o odkryciu przez budowlańców w rudzkiej Halembie pistoletu Ortgies 7,65 mm.
https://www.zwiadowcahistorii.pl/pistol ... orki-domu/
Pistolet Ortgies 7,65 mm znaleźli budowlańcy w trakcie rozbiórki domu
- chudybyk1
- ST-PLUTONOWY
- Województwo: Śląskie
Pistolet Ortgies 7,65 mm znaleźli budowlańcy w trakcie rozbiórki domu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- baży G2
- Zasłużony
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: Krzysztof
Re: Pistolet Ortgies 7,65 mm znaleźli budowlańcy w trakcie rozbiórki domu
No i fajnie. Zabezpieczyła ten chłam ? To sisiorek im w pupunie, info nieważne rozważania.
...Ale nie depczcie przeszłości ołtarzy,
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
Choć macie sami doskonalsze wznieść;
Na nich się jeszcze święty ogień żarzy,
I miłość ludzka stoi tam na straży,
I wy winniście im cześć!
A.Asnyk
- Catadero
- Forumowy reporter
- Województwo: Wybierz
Re: Pistolet Ortgies 7,65 mm znaleźli budowlańcy w trakcie rozbiórki domu
Zakłady Deutsche Industrie Werke, producent tego pistoletu miały swoje filie w całych Niemczech. Dla mnie to przede wszystkim producent motocykli. Swego czasu 2 egzemplarze przeszły przez moje ręce. Trzeci, unikalny trójkołowiec w bdb stanie niestety mi umknął
. Był to motocykl dostawczy z dwoma skręcanymi kołami z przodu. Firma D-Rad w trakcie swojego istnienia produkowała różności-motocykle, samochody, wozy konne i pługi. Także armaturę kanalizacyjną. Silniki stacjonarne o sporych gabarytach ale też sztućce i wyposażenie kuchni. Teraz okazuje się, że również pistolety.
W roku 1932 zakłady NSU kupiły produkcję motocykli D-Rad i przez jakiś czas znaczek na zbiornikach motocykli był dwudzielny-w górnej części litery NSU a w dolnej znak firmowy Deutsche Industrie Werke-stylizowana na węża litera D.
C.

W roku 1932 zakłady NSU kupiły produkcję motocykli D-Rad i przez jakiś czas znaczek na zbiornikach motocykli był dwudzielny-w górnej części litery NSU a w dolnej znak firmowy Deutsche Industrie Werke-stylizowana na węża litera D.
C.