Przede wszystkim przeczytaj instrukcje,jak znasz angielski na YT sa filmiki od producenta co do czego sluzy.
Pamietaj ze im nizsze khz to wykrywacz zaczyna "widziec" glebiej ale tez moze pominac mniejsze z cienkich kruszcow pierdolki,wyciszac na wiecej niz 1 to twoj wrog:D ja chodze na 0 lub -1,zaczynalem na 4 tonach ale radze ci zaczac na fulltonach,tylko dyskrym. sobie daj na 5.0,pozniej ja zmniejszaj w miare osluchania sie z kakofonia dzwiekow,ja chodze na 0 dyskr. i jest na wypasie,ale nie polecam na poczatek przy fulltonach bo mozna sie zrazic do patyka,reactivity (niewiem jak to masz w polskim menu,moze reakcja albo szybkosc) to bardzo wazna ustawka,im nizej tym sprzecik jest wolniejszy ale za to glebszy,im wyzej sobie to podkrecisz na zasmieconych zelazem miejscowkach tym szybciej uslyszysz ladny sygnal nawet jak cos lezy kolo stali,cos za cos:D
Panel jak nic nie wskazuje albo sobie skacze VDI, a masz ten dziwek jak miecz luka skywalkera tnacy powietrze

to kop,olej panel
Szukaj dzwiekow slabych,ledwo slyszalnych,ale na wysokim tonie,tego ci nikt nie wytlumaczy,(to sam musisz poczuc)to sa sreberka albo gleboko polozone monety,odznaki,medale,lub tez zardzewiale gwozdzie
Szybko zobaczysz ze zrywki z browarow bija od 65-75,i w 98% to beda te zrywki,ale pamietaj ze te pozostale 2% to zloto lub cienkie srebro,sam ostatnio siadl mi zloty pierdzionek a dalbym sobie reke uciac ze to pulltab

Zakretki z wodek bija tak pieknie ze sie je kopie chyba ze sa plytko to wiadomo ze syf,z czasem nauczys sie rozrozniac po dzwieku i podkowie jak gleboko zalega fant,bywa tak ze jak kopie monete to ona mi sie do lopaty przykleja

Kapsle z piwa ktore rdzewieja mozna szybko wyczaic bo jak najezdzasz cewka to najpierw burczy a pozniej jest ladny sygnal,ale tez sie kopie jak sa glebiej bo a noz widelec cos fajnego lezy przy szmelcu.
Teraz odpalaj sprzeta i za kilka miechow daj znac jak idzie,no chyba ze jestes bardzo kumaty jak explokera,i masz duzo czasu to w 1 miesiac juz wszystko powinienes kumac