Yarek pisze:A nie była sprawa szachownik opisywana w którymś z Panów Samochodzików?
Zgadza się - Pan Samochodzik i Księga Strachów
chemik pisze:Bardzo ciekawie się zapowiada

A możesz napisać jakie są to teorie ich występowania? U mnie co prawda nic podobnego nie zauważyłem bądź nie zwracałem uwagi ale bardzo mnie to zaintrygowało.
Pozdrawiam
Oj!!! To temat rzeka !

...Rozgadam się i mnie zbanujecie

A krótko opowiedzieć się nie da, ale się postaram:
Teoria I : Znaki strzech murarskich
ale takie "znaki rozpoznawcze" wprowadzono dopiero w XV wieku i miały one charakter stylizowanych monogramów lub różnych kombinacji prostych kresek.
Teoria 2 : Znaczenie apotropaiczne
szachownice mogły pełnić rolę swoistego amuletu broniącego przed wszelkim złem. Znane są legendy o diabłach czy śmierci grających w szachy o ludzką duszę.
Teoria 3 : Umieszczenie szachownicy w pobliżu portalu miało być związane z odbywającymi się tam posiedzeniami sądów sołtysich.
Teoria 4 : Szachownica mogła być znakiem własnościowym feudała, który posiadał patronat nad danym kościołem parafialnym
Teoria 5. Oznaczenie ukrycia skarbów templariuszy.
Zauważono, że motyw kamieni szachownicowych występuje w kościołach Zakonu Templariuszy we Francji, Hiszpanii i w Niemczech. Dziwne o tyle, że gra w szachy była zakazana w Zakonie.
Teoria 6: Kamienie szachownicowe symbolizowały Królestwo Niebieskie opisywane w Apokalipsie św. Jana.