Verdun (10.2025)

Relacje z naszych wypraw mniej lub bardziej turystycznych
Lawenda1
Szeregowy
Szeregowy
Województwo: Wybierz

Re: Verdun (10.2025)

Post autor: Lawenda1 »

Witam serdecznie. Mam takie pytanie, Mój bezpośredni przodek walczył w bitwie pod Verdun, został tam nawet ranny. Został wcielony do armii niemieckiej, jako, że pochodził z zaboru pruskiego i innego wyjścia nie miał. Mam dokumenty potwierdzające i chciałabym je przekazać jakiemuś muzeum. U mnie w rodzinie nikt historią się nie interesuje i mam powody sądzić, że jeśli coś się stanie, to papiery te przepadną. Jakie muzeum może być zainteresowane takimi papierami, w pierwszej kolejności mam na myśli muzea polskie, w kolejnej ewentualnie niemieckie lub francuskie.
Lawenda1
Szeregowy
Szeregowy

Post autor: Lawenda1 »

Jestem tu nowa, mam trochę problemów z poruszaniem się tutaj, dopiero to ogarniam, więc zdjęcie fragmentu dokumentu w nowym poście pokazuję. To na dole jest powiększeniem dolnej części dokumentu powyżej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Waclaw
Moderator
Moderator
Województwo: Małopolskie
Imię: Wacław

Post autor: Waclaw »

Kilka osób z tego Forum ma prywatne muzea związane tematyką z IWW , może się odezwą.
Awatar użytkownika
kolwiekkim
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY

Post autor: kolwiekkim »

Dzień dobry. Posiadam prywatne muzeum związane tematycznie głównie z okresem Wielkiej Wojny. Jeśli autorka postu ma intencję przekazania dokumentów do mojego muzeum to zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam Krzysiek.
Awatar użytkownika
Catadero
Forumowy reporter
Forumowy reporter

Post autor: Catadero »

Witam Lawenda.
Trochę trwało, zanim udało się wszystko wyprostować (przy udziale "najwyższych czynników" :spoko: tego Forum).
Teraz możesz szaleć :pozdro:

C.
Awatar użytkownika
Jaskółka
Moderator
Moderator
Województwo: Pomorskie

Post autor: Jaskółka »

Może zacznij od podstawowych informacji o forum https://wloczykij-forumposzukiwaczy.com ... .php?f=147
nil admirari
ODPOWIEDZ

Wróć do „Włóczykije na tropie - nasze wyprawy bez "patyka"”