Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
mmichcio
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 25
Rejestracja: 23 wrz 2018, o 20:12
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: mmichcio » 17 gru 2018, o 22:44

Klapka była drukowana oczywiście oddzielnie,
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 6 sty 2019, o 16:21

Koledzy Proszę o pomoc, mam poważny problem z Quasarem rev06 !!! :-x :-x :-x Mianowicie w prawidłowo działającym bloku rev05 w balansie gruntu podczas strojenia mogę zejść do max. poziomu niezrównoważenia na cewce 2V (2000mV). A w rev06 tylko do 580 mV na tej samej cewce!!! Czyli jaką cewkę bym nie założył balans nie przekroczy 580mV Blok rev.06 ma gdzieś jakoś wadę :-x , ktoś może coś doradzić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 651
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 6 sty 2019, o 16:44

Kod: Zaznacz cały

Koledzy Proszę o pomoc, mam poważny problem z Quasarem rev06 !!! :-x :-x :-x Mianowicie w prawidłowo działającym bloku rev05 w balansie gruntu podczas strojenia mogę zejść do max. poziomu niezrównoważenia na cewce 2V (2000mV). A w rev06 tylko do 580 mV na tej samej cewce!!! Czyli jaką cewkę bym nie założył balans nie przekroczy 580mV Blok rev.06 ma gdzieś jakoś wadę :-x , ktoś może coś dorad

Nie obraź się ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi i w czym jest problem? balans cewki 2v?!???? przecież to zupenie nie zestrojona cewka . Co chcesz osiągnąć bo nie rozumiem.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 6 sty 2019, o 17:28

NIKT1313 pisze:
6 sty 2019, o 16:44

Kod: Zaznacz cały

Koledzy Proszę o pomoc, mam poważny problem z Quasarem rev06 !!! :-x :-x :-x Mianowicie w prawidłowo działającym bloku rev05 w balansie gruntu podczas strojenia mogę zejść do max. poziomu niezrównoważenia na cewce 2V (2000mV). A w rev06 tylko do 580 mV na tej samej cewce!!! Czyli jaką cewkę bym nie założył balans nie przekroczy 580mV Blok rev.06 ma gdzieś jakoś wadę :-x , ktoś może coś dorad

Nie obraź się ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi i w czym jest problem? balans cewki 2v?!???? przecież to zupenie nie zestrojona cewka . Co chcesz osiągnąć bo nie rozumiem.
Wykrywacz rev06 ma słaby zasięg i dyskryminacje, bo jeśli do zestrojonej cewki powiedzmy do 100 mV przyłożysz metalową klamrę, balans podskoczy max 580 mV. Powinien prawidłowo skoczyć nawet do 2V tak powinno być, jak to ma miejsce w rev.05
marecki
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 27
Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Quasar ARM

Post autor: marecki » 6 sty 2019, o 21:57

Sławek .Nic nie sugeruje ale skoro masz napięcia zasilania ok. I automat wylapuje częstotliwość cewki "ZROWNOWAZONEJ"- zaczął bym od wzmacniacza RX-Da się sprawdzić oscyloskopem na wyjściu, lub woltomierzem .LD 1117 v 33 nap.VDDA. Jeśli nie to zostaje wyłącznie mikroprocesor. za co on za wszystko odpowiada. Filtry wzmocnienia i obróbkę sygnału.tyle odemnie. Może ktoś więcej podpowie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 6 sty 2019, o 22:17

marecki pisze:
6 sty 2019, o 21:57
Sławek .Nic nie sugeruje ale skoro masz napięcia zasilania ok. I automat wylapuje częstotliwość cewki "ZROWNOWAZONEJ"- zaczął bym od wzmacniacza RX-Da się sprawdzić oscyloskopem na wyjściu, lub woltomierzem .LD 1117 v 33 nap.VDDA. Jeśli nie to zostaje wyłącznie mikroprocesor. za co on za wszystko odpowiada. Filtry wzmocnienia i obróbkę sygnału.tyle odemnie. Może ktoś więcej podpowie pozdrawiam.
Oscyloskop zamówiłem będę miał najprawdopodobniej jutro. Postaram się to wszystko pomierzyć zobaczymy co z tego wyjdzie. Prąd mA na cewce ok taki sam jak w dobrym bloku rev.05. Jedyne co mnie zastanawia, jak długo nie włączam urządzenia to Quasar zamiast się uruchomić wyświetla kwadraciki, ale za kolejnym razem odpala od kopa za każdym razem.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 6 sty 2019, o 22:49

Chyba mam stabilizator na torze rx daje za małe napięcie, kiedyś jak składałem i mierzyłem był ok. Muszę wlutować nowy jeśli taki posiadam i zobaczyć co z tego wyjdzie.
marecki
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 27
Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Quasar ARM

Post autor: marecki » 7 sty 2019, o 00:49

Jeśli tak .-zacznij od kondensatorów .Jeżeli to przetwornica nap.jak w 0,5 masz tam 2 elektrolity wystarczy że nie trzymają napięcia lub odwrotnie wlutowany. stabilizator zostaw na koniec i posprawdzaj przetwornice. napięcia wychodzące .Miałeś już coś takiego.delikatnie odlutuj wyjście stabilizatora i unieść do góry i sprawdzisz.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 7 sty 2019, o 10:20

Będę próbował jak złapie trochę czasu, wtedy się odezwę i napiszę co z tego wyszło. Bardziej obstawiam na wadliwy stabilizator bo kiedyś wpadł mi paproch cyny na tor RX i robił za mostek, co mnie bardzo zaskoczyło bo dokładnie wymyłem elektronikę izopropanolem, nie wiem skąd to się świństwo wzięło. Co lepsze. bez przypadek ręka mi się zadrżała podczas mierzenia i przy tak małym układzie jakim jest stabilizator LP2985-33 zaiskrzyło napięcie jeszcze spadło z 110 mV do 087 mV Stabilizator raczej do wymiany.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 7 sty 2019, o 13:05

Dobra stabilizator wymieniony, napięcie trzyma prawidłowe 3.3V ale problem jaki był na początku nie znika max. poziom niezrównoważenia 600 mV.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 7 sty 2019, o 14:22

Nieaktualne, wadliwy wzmacniacz, wymieniony na inny i teraz działa jak należy.
Awatar użytkownika
Waclaw237
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1923
Rejestracja: 27 gru 2015, o 13:58
Województwo: Małopolskie
Has thanked: 53 times
Been thanked: 191 times

Re: Quasar ARM

Post autor: Waclaw237 » 7 sty 2019, o 14:44

No to napisz jeszcze , który wzmacniacz. :brawo: :spoko:
These users thanked the author Waclaw237 for the post:
slawek153
Rating: 5.56%
marecki
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 27
Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
Województwo: Świętokrzyskie
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Quasar ARM

Post autor: marecki » 7 sty 2019, o 15:13

No to sukces-! Tak jak proponowałem napięcia ,wzmacniacz RX- i wszystko wokół niego ,wadliwy procesor nie pokazał by nic.
These users thanked the author marecki for the post:
slawek153
Rating: 5.56%
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 851
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 7 sty 2019, o 15:22

LT6203
Wlutowałem dobry, poprzedni był Chiński i taki wlutowałem, zamówiłem w Chinach bo w Polsce nie mogłem dostać, jak widać nie było warto!!! Przed czym ostrzegam, co jest zresztą oczywiste.
mmichcio
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 25
Rejestracja: 23 wrz 2018, o 20:12
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: mmichcio » 8 sty 2019, o 10:44

Buduję nową cewkę do mojego Quazara z opisu WhiteSpider950 (to jest koncentryk). Jestem na etapie ustawiania balansu i tu moje pytanie. Mogę spokojnie zejść do poziomu 50-100 mV ale czy powinienem zwracać uwagę na pokazywane przez Quazara przesunięcie fazowe? w moim przypadku przy tych napięciach mam około 50-60 stopni. Czy takie ustawienia są poprawne? Po włączeniu kompensatora bez problemu osiągam zadaną wartość tzn. np. 120mV i 90 st. Czy powinienem coś jeszcze kombinować z ustawieniem cewek?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”