Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 604
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 25 times
Been thanked: 88 times

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 31 sie 2018, o 07:02

@sławek153 jak pisałem już gdzieś problemem nie do końca są żywice - przynajmniej moim zdaniem (jak ktoś mądrzejszy niech mnie poprawi )- ale ABS czyli tworzywo wydmuszek . W sumie wychodzi że ono sprawia więcej problemów niż daje korzyści. Bo raz się elektryzuje - stąd ekrany grafitowe- dwa rozszerzalność cieplna jest bardzo duża a stąd potem problemy z balansem. Generalnie problemem jest też to że cewki są mocowane na sztywno (klej na gorąco , czy coś innego ) do obudowy - idealnie byłoby żeby były zalane w powietrzu bez dotykania ABS. Oczywiście @cxmaniak ma rację trzeba uzbroić się w cierpliwość bo jak ktoś piszę że zrobił cewkę w tydzień to ona na 1000% nie bedzie stabilna. Z ciekawostek dodam że zostawiłem kiedyś cewkę dość dawno zrobioną na kilka dni w rozgrzanym bagażniku auta - i po wyjęciu balans się na STAŁE zmienił - czyli dopiero po wygrzaniu się ustawiło w końcu.

A poropo - ktoś miał cewkę z ''foremki'' czyli odlewaną z żywicy bez wydmuszki z ABS? czy tam były takie problemy?
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
cx maniak
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 275
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki

Re: Quasar ARM

Post autor: cx maniak » 31 sie 2018, o 11:32

Autor Kreta w jednym ze swoich filmów wspominał o stabilizowaniu sondy poprzez naprzemienne wygrzewanie i wychładzanie. Jedną ze swoich samoróbek próbowałem poddać temu procesowi, ale po włożeniu do zamrażarki balans poszybował do ponad 1000mV. Na cale szczęście w temperaturze pokojowej wszystko wróciło do normy. Ciekawe jak zachowują się fabryczne konstrukcje pod względem temperatury.
Generalnie jeżeli dryf utrzymuje się w rozsądnych granicach, to problemu z wykrywaczem nie będzie. Naprawdę wielką sztuką jest wykonać cewkę DD lekką, sztywną i niewrażliwą na zmiany temperatury. Koncentryki z tego co wiem tak nie pływają z parametrami.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 31 sie 2018, o 11:42

cx maniak pisze:
31 sie 2018, o 11:32
Jedną ze swoich samoróbek próbowałem poddać temu procesowi, ale po włożeniu do zamrażarki balans poszybował do ponad 1000mV.
Ja robiąc jedną sondę przez 7 dni poddawałem ją takiemu procesowi:
- noc w zamrażarce
- dzień w temp >25 ( w cieniu w lecie)
efekt był taki że dostroiłem na koniec wąsem, grafit cienka warstwa żywicy.
Po miesiącu balans cewki >1500 mV (wąsem się już nie dalo zestroić).
Zaznaczam że mój eksperyment nie neguje tego że ta metoda nie jest dobra, tylko że w moim przypadku się nie udało.
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 766
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 31 sie 2018, o 16:40

Z tego co wiem, żywica potrafi całkowicie się utwatdzić w ciągu tygodnia, a zeschnać sie kilka tyg. Poprawnie powinno się zalewac zwóje epidianem na dwa etapy:
1 zalanie całości oprócz kawałka rx na samym środku i zalać dopiero po trzech tygodniach. I wtedy ma się pewność że balans nie odleci.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 604
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 31 sie 2018, o 16:50

Kod: Zaznacz cały

I wtedy ma się pewność że balans nie odleci.
Nie obraź się ale ile cewek zrobiłeś???? 1 -2 .5? NIGDY nie masz gwarancji nawet po zrobieniu 10 czy 30cewek że coś się nie stanie z balansem , taki urok tego sportu. Może po kilkudziesięciu jakaś procedura bedzie sprawdzona na 90% ale nigdy na 100. Z własnego podwórka -robie cewki jakiś czas zrobiłem kilkanaście i było ok - a ostatnie dwie robione IDENTYCZNIE są strasznie himeryczne i potrafiły odlecieć ...... nie wiedzieć czemu . Wszystkie zalewane na 3 razy , ten sam epoxyd , ten sam ekran a ......... :popijawa:
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 766
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 31 sie 2018, o 17:05

Tak przypuszczam ale....??? Ciekaw jestem jak na etapie produkcji masowej sprawa wygląda??? Jak sobie radzą z tym problemem.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 604
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 31 sie 2018, o 17:43

Kod: Zaznacz cały

 na etapie produkcji masowej sprawa wygląda??? Jak sobie radzą z tym problemem
A zapytaj kolegów co im kopiejki odpadły od balansowania :D :brecht: :piwko: :brawo: W taki sposób , między innymi......
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 766
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 31 sie 2018, o 20:19

NIKT1313 pisze:
31 sie 2018, o 17:43

Kod: Zaznacz cały

 na etapie produkcji masowej sprawa wygląda??? Jak sobie radzą z tym problemem
A zapytaj kolegów co im kopiejki odpadły od balansowania :D :brecht: :piwko: :brawo: W taki sposób , między innymi......
Ok. to wiem że tak się robi na Ukrainie sondy do Fortun i Quasarów, ale jak sprawa wygląda w sondach firmy np. Nel, Detech, Mass itp. Przecież mają taki sam problem z żywicami i odjazdem balansu. :hmm:
Igła
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 53
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 1 wrz 2018, o 01:33

Z epoksydami nie ma lekko, to jest dobry mareriał ale trzeba zapewnić warunki żeby prawidłowo się utwardził, czyli tempetatura, wilgotność powietrza i proporcje, jeśli się tego nie dopilnuje będzie kicha, trochę łatwiej będzie poliestry utwardzić. Wydmuszki z termoformierki lepiej
umieście w formie i wtedy je zalewać, żywica zawsze ma jakiś skurcz i pokręci lichą konstrukcje, po za tym przydał
By się jakiś wypełniacz, nie wiem co to mikrosfery ale jest mączka krzemianowa albo dolomitowa albo po prostu mąka zborzowa i też będzie. Przy laminatach 2-3 godz i materiał jest wstępnie utwardzony czyli ciało stałe, utwardzanie przez tydzień raczej byłoby kiszka, trzeba sprawdzić twardość wg tabeli .
These users thanked the author Igła for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1031
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 1 wrz 2018, o 08:57

NIKT1313 pisze:
31 sie 2018, o 07:02
@sławek153 jak pisałem już gdzieś problemem nie do końca są żywice - przynajmniej moim zdaniem (jak ktoś mądrzejszy niech mnie poprawi )- ale ABS czyli tworzywo wydmuszek . W sumie wychodzi że ono sprawia więcej problemów niż daje korzyści. Bo raz się elektryzuje - stąd ekrany grafitowe.


A poropo - ktoś miał cewkę z ''foremki'' czyli odlewaną z żywicy bez wydmuszki z ABS? czy tam były takie problemy?
Zrób sobie cewkę na próbę z czegokolwiek innego niż ABS. Nie rób ekranu z grafitu. Weź garść ziemi i machaj nad cewką. Wtedy zobaczysz po co jest ekran. Na polu dostał byś pierdolca. Robiłem już takie testy. :piwko:
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 604
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 1 wrz 2018, o 09:02

No ktoś tu robił cewki z włókna szklanego i BEZ ekranu i ponoć rewelacja :D @ bakłażan robie robiłem i bede robił ekrany z grafitu wiec nie musisz mnie przekonywać o słuszności ich robienia. Ale nadal ciekawym tych odlewanych BEZ abs z samej żywicy......
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1031
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 1 wrz 2018, o 09:12

Ja już robiłem próby nawet na analogu i bez ekranu patyk daje ostro znać gdy ziemią machasz. Wystarczy nawet źdźbła trawy wziąć i też orkiestra. Weź nawet same cewki ułóż bez obudowy i sprawdź.
Igła
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 53
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 3 wrz 2018, o 16:26

Panowie, mam taką sytuacje zę mój quasar normalnie lubi się wzbudzać, wiec żeby to wyeliminować podkręcam
O około 200 H częstotliwość od tej z automatu, barier 12 i jest w miare ok. Do niedawna nie używałem słuchawek aż wreście uruchomiłem transmiter fm, odbiornik telefon + słuchawki, okazało się że nawłączonym transmiterze moge zejść do barrier 4 , częstotliwość z automatu bez korekty i wykrywka działa stabilnie, na barier 3 dopiero lekko popiskuje, testy robiłem na plaży. Z czego to może być?
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 766
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek
Has thanked: 152 times
Been thanked: 37 times

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 3 wrz 2018, o 16:57

Igła pisze:
3 wrz 2018, o 16:26
Panowie, mam taką sytuacje zę mój quasar normalnie lubi się wzbudzać, wiec żeby to wyeliminować podkręcam
O około 200 H częstotliwość od tej z automatu, barier 12 i jest w miare ok. Do niedawna nie używałem słuchawek aż wreście uruchomiłem transmiter fm, odbiornik telefon + słuchawki, okazało się że nawłączonym transmiterze moge zejść do barrier 4 , częstotliwość z automatu bez korekty i wykrywka działa stabilnie, na barier 3 dopiero lekko popiskuje, testy robiłem na plaży. Z czego to może być?
Zapytam z czystej ciekawości ile Ohm ma twój głośnik w Quasarze???
These users thanked the author slawek153 for the post:
bakłażan
Rating: 6.67%
Igła
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 53
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 3 wrz 2018, o 20:16

8 om, 0,5 W
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”