Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
wojtek6886
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sie 2017, o 13:48
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: wojtek6886 » 24 lip 2018, o 16:06

rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 337
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 24 lip 2018, o 17:01

Sprawdź czy nie masz zwarcia na pinach od kwarca(na procesorze i wogóle).
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 780
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 24 lip 2018, o 19:59

Pokaż dobre zdjęcia procesora, sprawdź czy nie masz zimnych lutów
wojtek6886
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sie 2017, o 13:48
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: wojtek6886 » 24 lip 2018, o 20:15

procesor sprawdzony nie ma zwarcia, jutro posprawdzam reztę zastanawia mnie tylko fakt ze przy programowaniu w momencie sprawdzania układu nie wywala zadnego błędu...
wojtek6886
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sie 2017, o 13:48
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: wojtek6886 » 24 lip 2018, o 20:18

ew jest ktoś może z okolic Siedlec na frorum kto ma chwilę żeby zerknąć na to bardziej fachowym okiem??:D
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 337
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 24 lip 2018, o 21:31

wojtek6886 pisze:
24 lip 2018, o 20:15
procesor sprawdzony nie ma zwarcia, jutro posprawdzam reztę zastanawia mnie tylko fakt ze przy programowaniu w momencie sprawdzania układu nie wywala zadnego błędu...
Jeżeli dioda miga cały czas to oznacza że jest problem z oscylatorem zewnętrznym. Sprawdź czy zewnętrzny oscylator działa, sprawdź rezystor 390 ohm czy dobrze jest wlutowany.
wojtek6886
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sie 2017, o 13:48
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: wojtek6886 » 1 sie 2018, o 00:35

no wiec tak płytka przejrzana kolejne próby wgrania softu i nadal nic sprawdzone scieżki prejścia itp zwarcia nie ma nadal zachowuje sie tak jakby soft nie c hciał wystartowac, ekran widać, że próbuje się wzbudzić i nic poza mrugającą diodą pod masą sie nie dziejęę:(
cx maniak
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 277
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki

Re: Quasar ARM

Post autor: cx maniak » 2 sie 2018, o 08:38

Przejrzałem zdjecia pcb, i prawie na pewno Twoje problemy to efekt niestarannego montażu płytki. Nie można nalepić blinów z cyny na elementach i oczekiwać poprawnej pracy układu. Spoina powinna być jak najmniejsza, dobrze rozlana a przede wszystkim wklęsła. Topnik, nawet RF 800, rozgrzany dobrze grotem punkt lutowniczy, przykładasz cyne i gotowe. Nabieranie cyny na grot, a następnie lutowanie to najkrótsza droga do zimnych lutów i zwarć.
Należałoby najpierw poprawić lutowanie, a potem szukać wady dalej. A ten kondek THT ceramiczny przy odbiorniku co on tam robi?
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 780
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 2 sie 2018, o 09:02

Jak to ma działać poziom lutowania, masakra
Igła
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 59
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 8 sie 2018, o 21:13

Quasary to chyba po ostatniej aktualizacji tak zapiejdajają, że wszyscy wywracają ziemie dzień i noc, nikogo ani słychu ani dychu...
These users thanked the author Igła for the post:
mario 1977
Rating: 6.25%
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 780
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 14 sie 2018, o 17:35

Koledzy zapytam się was bo sam tego nie ogarniam. Jak podłączcie kondensatory ( równolegle, szeregowo) osobno na TX i RX i jaką techniką lub urządzeniami się posługujecie do zmierzenia częstotliwości. Używam miernika częstotliwości ale urządzenia wyświetla same głupoty częstotliwość skacze i nie da się zrównoważyć. Mierzenie Quasarem częstotliwości to samo. TX nawinięte 60 zw. Dne 040 a RX 190 zw. Dne 020. Ekran zrobiony resztę wiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ERTYUI
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 29
Rejestracja: 5 paź 2015, o 07:14
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: ERTYUI » 14 sie 2018, o 18:50

Może pojemność kondensatorów pływa?
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 780
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 14 sie 2018, o 19:49

ERTYUI pisze:
14 sie 2018, o 18:50
Może pojemność kondensatorów pływa?
Może bo raz pokazuje 5,6,7,8 do 20 khz na quasarze na 1 cewce, czyli dupa. przedział kondensatorów od 50 nF do 1,5 uf
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 337
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 14 sie 2018, o 20:35

slawek153 pisze:
14 sie 2018, o 19:49
ERTYUI pisze:
14 sie 2018, o 18:50
Może pojemność kondensatorów pływa?
Może bo raz pokazuje 5,6,7,8 do 20 khz na quasarze na 1 cewce, czyli dupa. przedział kondensatorów od 50 nF do 1,5 uf
Daj cos pomiedzy 300 a 350nF i zobacz na quasarze. Powinno cos byc pomiedz 7kH a 10kHz jak masz dobrze cewke nawinita. Ja Tx nawjalem na 40 zwojow drutem 0,45 nie 60 zwojow
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 337
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 14 sie 2018, o 20:41

Masz jak zmierzyc indukcyjność tej cewki Tx?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”