Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 9 lip 2018, o 20:33

Koledzy mam do was kilka pytań odnośnie sondy quasara arm, chęć tworzenia mnie przerasta i chciałbym mieć swoją własną przez siebie zrobioną sondę.
Czytam uczę się i poznaję ale bez porad nie ruszę. Chcę zbudować DD27
Pierwsze pytanie to czy są jakieś ścisłe wytyczne co do grubości drutu nawojowego mam sporo DNE 027 do eldorado jest taka możliwość zastosowania
TX 98 zw. DNE027 RX 107 zw. DNE 027
W Quasarze mam podejrzenie że nie ale nie jestem pewien jak sprawa się ma.
Bardzo bym prosił o wyrozumiałość bez zbędnych sarkazmów, każdy jakoś zaczynał.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 608
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 25 times
Been thanked: 88 times

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 10 lip 2018, o 07:01

Nie nie nie :D to nie jest Tesoro. Cewka TX drut ok 0,35-0,45 zwojów 40-60 ; cewka RX drut 0,18-0,22 zwojów ok 180-220 :D
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 10 lip 2018, o 07:58

NIKT1313 pisze:
10 lip 2018, o 07:01
Nie nie nie :D to nie jest Tesoro. Cewka TX drut ok 0,35-0,45 zwojów 40-60 ; cewka RX drut 0,18-0,22 zwojów ok 180-220 :D
Czyli dupa tak jak myślałem :-x
Pytanie numer 2
Drucik wystający ponad ekran grafitowy po co? na co to?
Pytanie numer 3 przy nawijaniu zwojów jaką mam zachować indukcyjność dla TX i RX dla cewki DD27
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 334
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Has thanked: 22 times
Been thanked: 27 times

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 10 lip 2018, o 08:55

slawek153 pisze:
10 lip 2018, o 07:58
Pytanie numer 2
Drucik wystający ponad ekran grafitowy po co? na co to?
Pytanie numer 3 przy nawijaniu zwojów jaką mam zachować indukcyjność dla TX i RX dla cewki DD27
Drucik od ekranu grafitowego masz po to żeby przylutować tam ekran/masę.
Nawin na ilość zwojów, najwyżej coś odwniesz jak nie będzie się dało zrównoważyć. Prześledź wątek jest tam trochę informacji.
These users thanked the author rkobra for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 10 lip 2018, o 09:56

40 ston przeczytałem, wszystkie narzędzia pomiarowe mam. Wszystko już wiem, ale z tym drucikiem nie mogę tego załapać, najlepiej dokładnie na rysunku to może prędzej. Z czego ten drucik, z tx czy wziety z zewnątrz, izolowany czy nie itd. Z góry dziękuję za odpowiedź.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 608
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 25 times
Been thanked: 88 times

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 10 lip 2018, o 09:59

Kod: Zaznacz cały

Drucik wystający ponad ekran grafitowy po co? na co to? 
no konia z rzędem temu kto dolutuje się czymkolwiek do farby grafitowej którą zrobiony jest ekran.

Nie tu jest inna filozofia niż w tesoro. Pokrótce ustalasz sobie częstotliwość TX z którą ma działać cewka . Np 8khz - i nawijasz jakąś ilość drutu - wiem są kalkulatory ale zawsze można coś tam założyć - powiedzmy 190zwojów - mierzysz indukcyjność i dobierasz taki kondensator żeby rezonans był właśnie 8khz - są kalkulatory RLC są generatory które pozwalają to zmierzyć. To samo robisz z RX tyle że tu czestotliwość musi być mniejsza o 1,5 -2khz. I tyle w tesoro kondensatory były w elektronice stąd ważna była indukcyjność - tu masz jedno i drugie w cewce bo te urządzenia mogą działać z różnymi częśtotliwościami.
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1031
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Has thanked: 125 times
Been thanked: 46 times

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 10 lip 2018, o 10:08

slawek153 pisze:
10 lip 2018, o 09:56
ale z tym drucikiem nie mogę tego załapać, najlepiej dokładnie na rysunku to może prędzej. Z czego ten drucik, z tx czy wziety z zewnątrz, izolowany czy nie itd. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Może kolego tobie chodzi o wyprowadzoną pętelkę z Tx do dostrajania cewki?? Bo jeżeli nie, a chodzi ci po prostu o ekran cewki to NIKT ci już opisał
These users thanked the author bakłażan for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 10 lip 2018, o 10:55

Chodzi mi o to pętelkę, jeszcze pytanie odnośnie ekranowania grafitem, przerwa w ekranie u góry i od spodu jest konieczna, czy jest tam jakiś dodatkowy drucik lub inna potrzebna niespodzianka???
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 10 lip 2018, o 17:31

Chodzi mi o taki drucik po co to ??? jaki on ma być z izolacją, czy bez izolacji ??? gdzie łączymy??? Jaki długi??Proszę o precyzyjną i snajperską odpowiedź.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 608
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 10 lip 2018, o 18:21

Z tego zdjęcia nic nie widać co to jest ??? Soorki ale daj fotkę lepszą . Masz wydmuszkę z ekranem? Skąd ta fotka? CO właściwie chcesz osiągnąć - za dużo pytań żeby dać jakąś odpowiedź..... Skoro sam robisz cewkę to co to jest za półprodukt że nie wiesz co gdzie?
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 10 lip 2018, o 20:28

Może od początku: mam wydmuszkę DD27 Pustą, drut 020 i 040 już jadzie jutro będzie, przewód Schulz mul 2 już dotarł .
Zdjęcie z jakiegoś ruskiego you tuba coś tam koleś gada i gada ale nie wiadomo co. Ten drut mnie ciekawi bo często na niego w ruskich filmikach widuje.
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 770
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 10 lip 2018, o 20:46

Cewek rx i tx nie ma jest za to drut, proszę się z tym zapoznać https://youtu.be/gtYwU8Zbuew
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 608
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 25 times
Been thanked: 88 times

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 10 lip 2018, o 21:05

A co w nim ciekawego? zwykłe podłączenie ekranu - jak pisałem i kolega @bakłażan pisał jakoś trzeba ekran grafitowy który musisz zrobić podpiąć do urządzenia i temu służą te druciki wtopione w wydmuszkę . Podpina się to pod ekran przewodu jak przewód jest 5 żyłowy albo pod ekran RX jak 4 żyłowy i tyle. Przepis na farbę grafitową opisywany 1000 razy i tyle w tym pytaniu - a poza tym to jest temat o QUASARZE a nie o cewkach wiec.... dość pisana w nie tym poście co trzeba.
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
slawek153
Rating: 6.67%
wojtek6886
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 8
Rejestracja: 13 sie 2017, o 13:48
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: wojtek6886 » 24 lip 2018, o 15:15

WItam wszystkich mam problem z uruchomieniem quasara tzn po wgraniu wsadu i podłączeniu zasilenia na moim egzemplarzu nic sie nie wyświetla na pcb jedynie mruga czerwona dioda po włożeniu zworki i podaniu zasilenia na wyświetlaczu pojawiaja sie kwadraciki (wnioskuje że wyświetlacz jest sprawny) płytak jaką posiadam to ta zakupiona na allegro czy ktoś ma jakąś sugestię ew podpowiedz gdzie mogę szukać przyczyny dodam ze wgranie wsadu poszło bez zadnych problemow....
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 334
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 24 lip 2018, o 15:24

Wrzuć zdjęcia płytki i połączeń.
1. jak mruga ta dioda przy wyciągnietej zworce, jaka jest czestotliwość mrugania ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”