Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
Igła
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 30
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 13 cze 2018, o 20:44

I jeszcze jedno, z automatu ustawia częstotliwość cewki 6,7 z groszami ale wykrywacz się wzbudza i ciężko się go używa, podnoszę ręcznie częstotliwość do 6,8 i jest lepiej, wiecie może Panowie o co chodzi?
Awatar użytkownika
rotek23
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 58
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: rotek23 » 13 cze 2018, o 20:49

U mnie przebija zardzewiały złom ale przeważnie o okrągłych kształtach np. jakaś puszka, kółko od łańcucha, podkładka itp. bardzo rzadko inne żelastwo, z reguły jest to wtedy bardzo skorodowane z dużą ilością tlenków na sobie i rozpuszczone w glebie (gleba wkoło jest aż ruda).
Quasar ARM КРОТ2-ХМ Fortune M3 w budowie
Awatar użytkownika
rotek23
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 58
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: rotek23 » 13 cze 2018, o 20:53

Coś nie tak z samą cewką.. jeśli z cewką jest wszystko ok to bez problemu powinien z automatu wykryć prawidłowo jej rezonans.
Quasar ARM КРОТ2-ХМ Fortune M3 w budowie
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1020
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 13 cze 2018, o 21:01

Moim zdaniem jeżeli się tak bardzo wzbudza to ciekawe czy nie za mały odstęp F między Tx, a Rx. Może gość w pośpoechu byka strzelił.
Awatar użytkownika
slawek153
Porucznik
Porucznik
Posty: 716
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 13 cze 2018, o 21:03

Może wrośnięta moneta w sondę daje taki efekt że automat słabo łapie ustawienie częstotliwości.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 580
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 13 cze 2018, o 21:03

Częstotlwość automat bardzo często ustawia różnie - ewentualnie są róznice rzędu kilkuset Hz. U mnie wiekszość cewek ustawia się na dwie częśtotliwości . Trzeba spróbować która jest bardziej adekwatna... A poza tym ue konstrukcje są jakby to łagodnie ująć ...................g...tzn takiej sobie jakości.

No może być też i tak jak pisze @bakłażan często czytam że w UE niektórzy tworzą cewki z różnicą 1khz zamiast zalecanego 1,5 - 2khz
Awatar użytkownika
rotek23
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 58
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: rotek23 » 13 cze 2018, o 21:06

U mnie cewka made by Perkun z automatu zawsze prawidłowo rozpoznawana jest od strzała.
Quasar ARM КРОТ2-ХМ Fortune M3 w budowie
Awatar użytkownika
slawek153
Porucznik
Porucznik
Posty: 716
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 13 cze 2018, o 21:32

Tak jak pisał Nikt1313 to jakością sond na Ukrainie to se można w du.pe wsadzić lub powiesić na choince w święta.
Awatar użytkownika
rotek23
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 58
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: rotek23 » 13 cze 2018, o 22:25

Ja osobiście byłem zszokowany :o, po tym jak zobaczyłem kilka fotek (cewek na tym forum) z gratis zaszytym balanserem w środku :brecht:
Quasar ARM КРОТ2-ХМ Fortune M3 w budowie
Awatar użytkownika
slawek153
Porucznik
Porucznik
Posty: 716
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 14 cze 2018, o 21:19

Panowie nie mam rezystora 150R więc czy mogę tam wlutować równolegle 390R+270R=160R
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Igła
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 30
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 17 cze 2018, o 12:29

Nie znam dokładnego pochodzenia tej wykrywki, więc wszystko możliwe, kupiłem używany od ukrainca, a tu takie cuś do wglądu: https://youtu.be/L-Tl-DUYymw .
Ma ktoś może naklejke na przedni panel gianta lub skan takiej naklejki?
Awatar użytkownika
slawek153
Porucznik
Porucznik
Posty: 716
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 17 cze 2018, o 15:16

Igła pisze:
17 cze 2018, o 12:29
Nie znam dokładnego pochodzenia tej wykrywki, więc wszystko możliwe, kupiłem używany od ukrainca, a tu takie cuś do wglądu: https://youtu.be/L-Tl-DUYymw .
Ma ktoś może naklejke na przedni panel gianta lub skan takiej naklejki?
Bardzo proszę, może nie taka ale też fajna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Igła
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 30
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 18 cze 2018, o 07:07

Spoko, dzięki. W jakim programie było to rysowane?
Awatar użytkownika
viwaldi
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 484
Rejestracja: 13 sie 2014, o 10:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: viwaldi » 18 cze 2018, o 10:22

Program to najmniejszy problem. Mozesz uzyc darmowego Inkscape. Jest portable i pl. Projekt mozesz zapisac jako pdf wiec nie bedzie problemu z wydrukiem na zewnatrz. LINK -> https://portableapps.com/apps/graphics_ ... e_portable

Jak ktos poda dokladne wymiary to moge odtworzyc nalepke i udostepnic ja w pdf. Wg datasheet, czolo obudowy Gainta G1910 to 81x61mm. Potrzebowalbym dokladne zwymiarowanie okna LCD i przyciskow.
Igła
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 30
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 18 cze 2018, o 13:42

Ok, samo okienko ma 14x62 mm,odległość od krawędzi dolnej naklejki do krawędzi dolnej okienka 32 mm, oś pozioma menu , pp, light, g.b. - 9 mm od spodu,
Strzałki pion 6 i 16 mm,
Zasilanie 16 mm. Oś pionowa od lewej:
Zaś 9 mm, g.b 18, light 32, strzałki 46, pp 60, menu 74.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”