fortune_M 3

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 15 wrz 2018, o 12:08

@Roch68 też nie wierzyłem jak co poniektórzy z tego forum pisali że mieli w powietrzu na Quasarze 30cm, walczyłem z tym długo mi w końcu też się udało, i żeby nie było w przyszłym tygodniu postaram sie nagrać filmik, dodam jeszcze że tak naprawdę było z 31cm bo linijka cała w dołek wpadła z zapasem (cewka DD33).
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 15 wrz 2018, o 12:32

To wątek o FORTUNIE M3 a nie quasarze..........
Awatar użytkownika
Roch68
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 264
Rejestracja: 6 kwie 2013, o 17:52
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: Roch68 » 15 wrz 2018, o 22:48

Jeżeli tak jest - to bardzo ciekawe i sam się biorę za M3 i to szybko.
No i słusznie Roch Rocha spłodził ...
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 20 wrz 2018, o 17:11

Filmik z testu w gruncie zrobiony jednak do niczego się nie nadaje z kilku powodów (min. z rozpędu nie ustawiłem BG :mur: dlatego M3 trochę słabo wypadła, normalnie audio 1gr z 30 cm bez problemu w glebie łyka), jeśli kto chętny zobaczyć to na pw mogę dać link do Chomika, jak tylko znajdę chwilę czasu to nagram tak jak się należy, opisze też zmiany wprowadzone przezemnie w hardware tego sprzętu.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 20 wrz 2018, o 17:27

No pokrótce możesz napisać o tych zmianach w hardware?? tylko nie pisz o parowaniu kondensatorów czy wymianie MPC na AD bo to jest już opisywane wielokrotnie. NO i nagraj film z tego strojenia ferrytu oscyloskopem ........
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 20 wrz 2018, o 17:47

Na szybkiego to tak: C33 1uF na pcb Ozzy'ego jest ceramik - u siebie założyłem foliowca (przepustowy Tx), oprócz tego gdzie tylko się dało (gabarytowo się zmieściły) założyłem ksf''y Miflexa (tylko nie te zwykłe ze sprzętu powszechnego użytku a te do zastosowań specjalnych min. w sprzęcie pomiarowym), no i jeszcze trzeba by sprawdzić poprawność działania MCP 602 (na 4szt u mnie 1 działa prawidłowo) i to by chyba było wszystko :)
vepo
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 2
Rejestracja: 1 wrz 2016, o 22:03
Województwo: Lubuskie
Imię: Leszek
Kontakt:

Re: fortune_M 3

Post autor: vepo » 20 wrz 2018, o 22:37

Czesc. Rotek jakbys kiedys chcial odsprzedac te cudeńko to ja jestem 1 w kolejce 😁. Ale podejrzewam, ze i tak zostanie u Ciebie. Pozdrawiam
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: KrystianPoland » 13 paź 2018, o 17:06

Panowie gdzie można dostać płytkę do M3?
Awatar użytkownika
gniewkooo
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2017, o 15:22
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: fortune_M 3

Post autor: gniewkooo » 17 paź 2018, o 11:30

https://www.youtube.com/channel/UC2HSc8 ... HUWw/about
Nie wiem co aktualnie ma na stanie. Zapytaj.
Albo http://alltech.at.ua user 'bars-simf' to autor fortuny.
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Has thanked: 140 times
Been thanked: 51 times

Re: fortune_M 3

Post autor: bakłażan » 17 paź 2018, o 13:11

These users thanked the author bakłażan for the post:
Waclaw237
Rating: 6.25%
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: KrystianPoland » 18 paź 2018, o 08:23

Dzięki panowie.
Szukam jeszcze szablonu pod cewkę DD 33
Awatar użytkownika
gniewkooo
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2017, o 15:22
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: fortune_M 3

Post autor: gniewkooo » 19 paź 2018, o 14:00

Mam problem z moją M3. W menu inżynieryjnym wartość początkowa pozycji 'B_C' jest na plusie (bez ferrytu). Problem występuję dla każdej z dwóch cewek, jakie posiadam. Czy ktoś z Was wie co może być przyczyną. Ewentualnie poproszę o podpowiedź od czego zacząć diagnostykę bo optycznie wszystko jest ok...
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 19 paź 2018, o 15:39

A jaka ma być???!??? to przecież normalna rzecz :D a nie żaden problem .....TO jest zbalansowanie cewki - ta wartość ma być jak najmniejsza bo to oznacza zbalansowanie cewki. Co ty chcesz IDEALNĄ cewkę mieć :D:D Jak położysz ferryt to pójdze jeszcze w góre i tak ma być :D

Filmów jak ustawiać ferryt czy tam balansować cewkę do F3 czy innych na głupim youtube jest opór .... Radzę pooglądać zanim napiszesz o kolejnym problemie który problemem nie jest :brecht:
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1047
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Has thanked: 140 times
Been thanked: 51 times

Re: fortune_M 3

Post autor: bakłażan » 19 paź 2018, o 19:15

Nikt chyba za ostro reagujesz. Po co to się nabijać z początkującego. Wystarczy jedno zdanie, że jest wszystko ok. Czy każdy z nas nie zadawał milion pytań??
Z tego co pamiętam ty też. Także miej że troszkę życzliwości dla świerzaków. Nie róbmy z siebie wszystko wiedzących. To nie to forum.
These users thanked the author bakłażan for the post:
rkobra
Rating: 6.25%
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 20 paź 2018, o 07:45

Soorki może rzeczywiście można to odebrać w ten sposób ale nie to było moją intencją........ :ukłon:
Ale sam przyznasz że filmów z instrukcjami co jak się ustawia w fortunie jest opór - sam obejrzałem ze 15 - wiec czasem nieco nerw puszcza że niektórym cieżko znaleźć coś co jest dostępne ogólnie.........
Poza tym nie była to żadna złośliwosć czy tam nabijanie a już tym bardziej żadne uważanie się za experta - sam zadawałem zadaje i bedę zadawać mnóstwo pytań bo cały czas się uczę ale .......Niestety czasem wychodzi ze mnie cóś czym skażono mnie na innym forum i daje znać o sobie..........Jak pisałem piszę i bede pisał nieco irytuje mnie brak własnej inwencji do szukania ....Ja staram się przewalić wszystko co mam i mogę znaleźć i dopiero wtedy zadaje pytanie...

A przy okazji @bakłażan nie sądzisz że przydało by się napisać coś w rodzaju tutoriali jak odpalać urządzenia po kolei - quasary , fortuny czy tam krety - takie małe od A do Z i wtedy nie byłoby takich problemów ????!?? Wiem że to było wielokrotnie ale tak w podpiętych i jako tzw. abecadło?

Także jak kolega @gniewkooo się poczuł dotknięty to soorki :piwko: nie oto chodziło.........
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”