fortune_M 3

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 30 sie 2018, o 21:39

Jestem właśnie po kilku testach z M3 w terenie (tj.: kilku lasach, polach i smietnikach) więc jakoś nie mogę się powstrzymać w wyrażeniu swojej opinii na temat tego sprzętu i póki co w skrócie narazie mogę powiedzieć: RAKIETA :gitarzysta:
Air test 1gr 33cm (spokojnie da się więcej wyciągnąć - cewka DD33 (made by Perkun) - Tx 120 mA, S01, Filtr 1), w glebie spokojnie z 27cm grosika łyka - audio sygnał do kopania, VDI rozmyte), wg. mnie mega precyzyjny pinpoint (u mnie jak na dużej cewce rewelka).
Za pierwszym razem, przy pierwszym wyjściu muszę przyznać była orkiestra, wesele, pracować się tym nie dało, jak się szybko metodą prób i błędów okazało jest to sprzęt wg. mnie mocno uzależniony od ferrytu a ściślej od jego ustawień. Poniżej może zamieszczę krótką solucję co i jak:
Więc tak: zapinamy przejścówkę pod display, oscyloskop RX, TX dwa kanały, Menu Ing. (zakładam że mamy cewkę dokładnie F w rezonansie), kładziemy ferryt idealnie na środku, ustawiamy na najwyższa amplitude RX przebiegu max do granicy 3.5V , łapiemy fazę sygnału i to cała zabawa (wszystko idealnie precyzyjnie, jest to kluczowa sprawa, pózniejsze nastawy kombinacje na nic się zdają i nie ma sensu czegokolwiek robić (regulować) jeśli będą przekłamania w ustawieniach fazy (u mnie delikatnie zauważyłem trzeba będzie wykonać niewielką korektę (hardware) bo jednak się rozmijają, bardzo delikatnie ale jednak, jak wiadomo jest to pózniej korygowane (w software) ale wolę jednak wszystko dograć jak ma być, pomimo tego i tak jest mega super: w polu czy w lesie siedzi jak mysz pod miotłą cicho nie ma żadnego grania, na śmietnikach spokojnie da się szukać i nie ma problemu, ale tu wiadomo im mniejsza cewka tym lepsza :) .
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 605
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 31 sie 2018, o 10:20

Nie obraź się ale z tego zdania NIC nie rozumiem :
Więc tak: zapinamy przejścówkę pod display, oscyloskop RX, TX dwa kanały, Menu Ing.

a złożyłem już ze 4 fortuny. Wiec jakby tak nie co po ludzku to byłbym bardzo wdzięczny. Ustawiam zawsze ferryt w menu serwisowym i nigdy nie używałem do tego oscyloskopu. aha No ostatnie to menu serwisowe ''menu Ing'' :D
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: rkobra » 31 sie 2018, o 10:44

rotek23 pisze:
30 sie 2018, o 21:39
Więc tak: zapinamy przejścówkę pod display, oscyloskop RX, TX dwa kanały, Menu Ing. (zakładam że mamy cewkę dokładnie F w rezonansie),
Chodzi chyba o to że punkt KT1 (cewki RX) jest pod wyświetlaczem. U mnie jakbym nie stroił na ferryt to zasięgi bardzo kiepskie w porównaniu do Quasara.
Jak z 20 cm zlapię 1 groszówkę to jest dobrze.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 605
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 31 sie 2018, o 12:04

Heh punkt KT1 zdaje się służył do balansowania cewki ->??????!???? a nie ustawiania ferrytu?
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: rkobra » 31 sie 2018, o 12:23

Jak podepniesz dwukanalowy oscyloskop do KT1 i na TX to będziesz widział przesunięcie RX względem TX. To chyba był ten skrót myslowy autora: rotek23 ale niech się on wypowie.
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 1 wrz 2018, o 18:41

@NIKT1313 stroiłem ferryt jak wszyscy może ze 20x i nic z tego wyszło, ferryt zawsze gdzieś tam popiskiwał, teraz mam tak że chociażbym nie wiem jak przed cewka nim wymachiwał nie ma się prawa odezwać i żadnej Ameryki tutaj nie odkryłem posiłkując się przy tym oscyloskopem, zapinam sondą się pod Rx'a i patrze nie na display a to co oscyloskop mierzy i pokazuje (za pierwszym razem udało się od strzała). Kolejna ważna sprawa to po takiej operacji warto pójść w zupełnie sterylne od zakłóceń miejsce Gain17 S01, kij do góry i ma siedzieć cicho, jeśli popiskuje niestety trzeba wrócić do punktu wyjścia tj. znowu oscyl w łape i wszystko po kolei sprawdzać czemu się tak dzieje, przedewszystkim sprawdzić Rx'a z Tx'em (czy w fazie), kolejna ważna rzecz jakość użytych komponentów hardware (u mnie 80% półprzewodników pochodzi z UK Farnell, co ciekawe od momentu zamówienie po dwóch dniach już w domu miałem, reszta kluczowych elementów tj. foljowce (dobierane parami) i inne każdy dobierany z osobna), zdaje sobie sprawę że tak można to sobie robić tylko dla siebie a nie na handelek :) ale w sumie coś za coś.
Generalnie analogowa wykrywka prosta jak budowa ukraińskiego cepa, żadnej filozofii tu nie ma, powinno wszystko dać ustawić się na max. czułości żeby w terenie nie grało (pod warunkiem oczywiście porządnie wykonanego hardware).
Co się tyczy przejściówki to po to by nie niszczyć naklejki (w przypadku sterownika zmonowanego na gotowo).
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 605
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 1 wrz 2018, o 19:11

Ja nadal nie pytam jak zrobić dobre hardware ale jak STROIĆ ferryt oscyloskopem . TO że sprzęt musi być z pewnych źródeł i nie z chin to wiem . Tak samo dobieram w kanałach parami kondensatory od MCP 604 czy tam AD8608 bo i taki mam wstawiony. Rozumiem że nie stroisz ferrytu w menu serwisowym ale ręcznie? Nie obraź się ale jak możesz to nagraj filmik może komuś się przyda. Ja BEZ oscyloskopu jestem w stanie ustawić tak ferryt że na niego elektronika nie reaguje i w quasarze i w fortunie . I o tyle wiem jak to się robi ręcznie w quazarze to tu jakoś tego nie jarze.....bo ferryt ustawia się automatycznie w menu inżynieryjnym raczej ręcznej korekty niema jak w quasarze .. ale może mam ostatnio jakieś problemy z kumaniem....... :D
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 767
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: fortune_M 3

Post autor: slawek153 » 1 wrz 2018, o 20:22

Podpinam się pod temat sam jestem ciekaw i głodny wiedzy której potrzebuję.
Awatar użytkownika
gniewkooo
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 5
Rejestracja: 13 sie 2017, o 15:22
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: fortune_M 3

Post autor: gniewkooo » 10 wrz 2018, o 23:50

Z jakimi ustawieniami chodzicie (na dużej cewce DD)? Czułosc, tx, filtr? Strojenie do gruntu pompowaniem czy ręczny GB z ferrytem?

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Roch68
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 261
Rejestracja: 6 kwie 2013, o 17:52
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: Roch68 » 13 wrz 2018, o 19:03

Wydaje mi się(może się mylę bo z jego postu to nie wynika) że kolega @rotek23 stroi ferrytem tradycyjnie ustawiając go na cewce tak by oba sygnały RX i TX były w fazie i RX 2-3.5V, następnie robi to co się standardowo robi naciskamy strojenie w menu serwisowym, czyli podsumowując to samo jak się robi standardowo tylko sprawdzając oscylem czy sygnały RX i TX są w fazie.
No i słusznie Roch Rocha spłodził ...
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 14 wrz 2018, o 22:19

Wydawało mi się że jasno wszystko opisałem (być może rzeczywiście lepszym pomysłem byłoby wrzucić jakiś filmik na YouTube, póki co narazie przynajmniej nie mam tam nawet konta :mur: )
Co do samej M3 to nie dawał mi w niej spokoju ostatnio jej płytki ale za to bym powiedział dość precyzyjny pinpoint jak i też stosunkowo płytki statyk (okropnie muszę przyznać mnie to irytowało, znacząco to też obniżało komfort pracy tym sprzętem), dla porównania miałem drugi sterownik gdzie pinpoint jak i statyk był dużo głębszy ale za to balans odlatywał w kosmos, całym tego stanu rzeczy winowajcą okazał się być MCP Microschipa (ten podwójny) co ciekawe dopiero 3-ci z kolei podstawiony układ działał całkowicie poprawnie, układy raczej z pewnego zródła (TME) podejrzewam więc z racji tego że to CMOS uszkodzenie elektrostatyczne, bądz też fabryczny bubel lub też chińska podróba (przegrzanie przy lutowaniu odpada).
Po tej operacji zrobiłem krótki test w lesie z zakopaną (nie żelazną) jednogroszówką na głębokości 30cm w glebie i tak:
Pinpoint i statyk (tryb mieszany) głęboki, wszystko działa super,
grosika łykną na 30 cm (w glebie) jak młody bociek żabę :o (audio bez najmniejszej wątpliwości sygnał do kopania pewny, VDI pływający ale wg. mnie to normalne zachowanie przy tego typu fancie na tej głębokości).
I żeby nie było prądem spokojnie jeszcze można byłoby podjechać jak i też z czułością, chodziłem osobiście z takimi ustawieniami po leśnej drodze i prawie że zero fałszywych piśnięć, jednym słowem Rewelka, na smietniki również spokojnie ten sprzęt się nadaje.

.
marecki
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 7
Rejestracja: 29 sie 2018, o 06:51
Województwo: Świętokrzyskie

Re: fortune_M 3

Post autor: marecki » 14 wrz 2018, o 22:57

Kol. Rotek. Na leśnej drodze lykales same groszowki z 30 cm ?- i odrozniles sygnały i Vdi od polmosow. Kapsli i zardzewialych blaszek????- Jakoś to trudno ogarnąć w zasmieconym terenie.
Awatar użytkownika
Roch68
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 261
Rejestracja: 6 kwie 2013, o 17:52
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: Roch68 » 15 wrz 2018, o 09:07

Kolego @rotek23, ja myślę że filmik z tymi groszówkami w 30cm zasypanym dołku to musisz nakręcić bo NIKT i ja też nie wierzę... i nie widziałem jeszcze takiej wykrywki a sporo już ich przerzuciłem....

Dalej nie wiemy jak stroisz ten feryt - możemy się tylko domyślać - to jak będziesz robił filmik z dołkiem to od razu i strojenie może pokażesz ?..
No i słusznie Roch Rocha spłodził ...
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 605
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 15 wrz 2018, o 09:34

@Roch68 :brawo: :brawo:
Awatar użytkownika
slawek153
Kapitan
Kapitan
Posty: 767
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: fortune_M 3

Post autor: slawek153 » 15 wrz 2018, o 10:32

A co tu się rozpisywać, moneta leżała pewnie na wierzchu ścianki bocznej dołka, przy kopaniu głębiej wpadła do dołka i takie wyniki. Niech kolega zakopie na 30 cm. I podzieli się swoim wynikami.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”