fortune_M 3

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 21 maja 2017, o 20:49

No to samo jak samo - auto strojenie działa , gain - stabilność - wiec nie ma co narzekać :D generalnie to bardzo czuła wykrywka - ale jak nie patrzeć to analog - dobre kondensatory wima w filtrach i sprzęt rządzi :P No nie mówiąc o AD8608 zamiast MPC :D Mógłbyś opisać co robia pozycje z menu dokładnie bo nie chce mi się bawić...
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1048
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: fortune_M 3

Post autor: bakłażan » 21 maja 2017, o 20:55

Ma swoje wady jak każda samoróba. Ba. Sprzęty seryjne mają wady a ponad 2tyś kosztują. Co do czułości to fakt, urządzenie bardzo czułe. W śmietniku orkiestra, ale tak jak ja tyle czasu z M2 spędziłem w terenie to o wiele szybciej i sprawniej biegam po polu niż z quasarem. W quasarze można dużo ominąć. No chyba że na filtrze fast się śmiga. Nie będę się na ten temat rozpisywał ale już nie raz to zauważyłem. A jak wiadomo czym szybszy filtr tym płytrzy quasar.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 27 times
Been thanked: 93 times

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 21 maja 2017, o 21:16

No mam T2 i też na 13khz to też czułe na śmietnik - wiec może się zaprzyjaźnie :D generalnie musze zrobić cewkę - jutro zalewam na 8,7khz zobaczymy co z tego bedzie :D z 5 żyłowym kablem :D Bo się pozbyłem wszystkiego - została 30cm na 9,4khz ale niestety nieco duży balans bo skróceniu przewodów- heh zachciało się :P
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
OLIWIA1902
Rating: 6.25%
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1048
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Has thanked: 140 times
Been thanked: 51 times

Re: fortune_M 3

Post autor: bakłażan » 21 maja 2017, o 21:46

Ja tam większej cewki niż DD27 czy tam 28 nie mam zamiaru robić. Po co taką kozę dźwigać. Już w takiej DD27 są czasami problemy fanta na mierzyć :???: . Kopiesz dół a okazuje się, że coś z boku jest. Myślałem kiedyś, że home made tak mają, ale po filmach na YT ze sprzętami oryg... też tak jest. Ponoć cewki DD tak mają, ale jeżeli się mylę niech ktoś poprawi.
These users thanked the author bakłażan for the post (total 2):
śmiałyslawek153
Rating: 12.5%
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 3 gru 2017, o 11:07

Panowie jestem dość świeży na tym forum, podałby mi może ktoś namiary na osobę która posiada pcb Fortuny M3 Ozzy'ego?
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 344
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: rkobra » 14 maja 2018, o 20:47

Czy taki wyświetlacz: 128x 64 - 12864 LCD ze sterownikiem ST7920 podejdzie do fortuny?
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 344
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: rkobra » 17 maja 2018, o 12:33

Znalazłem coś takiego:
Samsung KS0108 is a generic display controller found in certain display modules.

The following controllers are known to be compliant to KS0108:

Samsung S6B0108 (verified)
Samsung S6B0708
Samsung S6B2108
Samsung KS0708
Hitachi HD61202
Neotec NT7108
AX6108
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 9 cze 2018, o 13:55

Stosował ktoś może polskie kondensatory foliowe Miflex'a (KSE) w Fortunie?
Wczoraj przebadałem kilka nowych Wimów i Miflexy z wylutu, i powiem tylko tyle że Wima kijem bym nie dotknął chociażby mi ktoś za darmo je dawał. Podam może jeden z przykładów:
Wima 1 uF w rzeczywistości ma 1,2uF (tolerancja +/- 20% co jest chore uważam), przy zmianie temp. czy to na + czy - parametry latają jak starej p...ce majtki.
Miflex (około 30-to letni z wylutu) pisze że ma mieć 1uF, mierze i tyle ma, jak strzała jest stoi 1 uF, przy męczarniach temp. parametry trzymają prosto jak drut (dryft prawie że nie zauważalny).
Dziwie się co poniektórym że usłyszą coś gdzieś, nie sprawdzą, myślą że niemieckie to pewnie musi być dobre, no a jak się okazuje to Wielkie g..no jest nic nie warte, pózniej się dziwić że w analogowej wykrywce to orkiestra jest :gitarzysta: .
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 636
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: NIKT1313 » 9 cze 2018, o 14:54

Heh to nie tak..... Generalnie tak jest ze wszystkim co .........CHINOLE mogą podrobić. Kup oryginalne WIMY i w zależności jaką tolerancje masz taka jest a jak termostabilne to takie są. Nasi przyjaciele z dalekiego wschodu podrabiają WSZYSTKO co jest traktowane jako wzór jakości. WIMA i jej kondensatory to tylko ułamek przykładu-- scalaki , kondensatory wsio jest klepane na potęge a ludzie kupują takie WIMY za 1/3 ceny i potem się dziwią ...... Generalnie coś MUSI kosztować żeby było dobre jakościowo. Na koniec przykład głupich potencjometrów do takiego analogowego wykrywacza . Walczyłem ze 2 mce zanim wymieniłem na POLSKIE 30letnie z zapasów wojska polskiego i ......... problemy zniknęły. Wiec konia z rzędem temu kto za 1zł kupi dobre potencjometry od naszych żółtych przyjaciół......:D
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 9 cze 2018, o 15:07

Nie zgodzę się, chociaż wiem o czym mówisz, te Wimy co testowałem pochodziły z różnych zródeł większości nowe min z TME ale i takie z wylutu też miałem z niemieckiego szrotu, odzysku i jedne jak i drugie tak samo wypadły więc o podróbkach teoria odpada, żeby nie było podałem tylko jeden przykład w poprzednim poście.
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 344
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: fortune_M 3

Post autor: rkobra » 5 lip 2018, o 22:57

Czy może ktoś polecić jakiś sklep do zakupu wyświetlacza do FM3?
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1048
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Has thanked: 140 times
Been thanked: 51 times

Re: fortune_M 3

Post autor: bakłażan » 6 lip 2018, o 07:42

AVT
These users thanked the author bakłażan for the post:
rkobra
Rating: 6.25%
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 23 sie 2018, o 22:35

Pytanie: jest ktoś kto śmiga z Fortuna M3 w terenie? ciekaw jestem wszelakich opini o tym sprzęcie :hmm:
rotek23
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 11 lis 2017, o 14:03
Województwo: Brak

Re: fortune_M 3

Post autor: rotek23 » 25 sie 2018, o 20:06

Pytanie nieaktualne, wczoraj udało mi się uruchomić własna Fortune.
Awatar użytkownika
gniewkooo
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 14
Rejestracja: 13 sie 2017, o 15:22
Województwo: Kujawsko-Pomorskie

Re: fortune_M 3

Post autor: gniewkooo » 28 sie 2018, o 11:19

Czołem! Czy ma ktoś instrukcję do M3? Oryginał albo lepiej przetłumaczoną? Będę wdzięczny za podrzucenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”