timer czasowy

Rady użytkowników forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DEX
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 454
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

timer czasowy

Post autor: DEX » 29 lip 2018, o 14:11

poszukuje wyłącznika czasowego na dwór takiego co by mi włączał na 1-2 min z przerwa 15 min.i tak na okrągło.i nie mam pojęcia jaki kupić może ktoś by doradził? :ukłon:
Awatar użytkownika
przemq
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 499
Rejestracja: 1 lip 2014, o 16:10
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Świętokrzyska kraina cudów, czarów i czołgów.

Re: timer czasowy

Post autor: przemq » 29 lip 2018, o 15:40

chodzi ci o taki wpinany w gniazdko czy jakiś inny?
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
Awatar użytkownika
DEX
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 454
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: timer czasowy

Post autor: DEX » 29 lip 2018, o 16:15

w gniazdko
Awatar użytkownika
przemq
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 499
Rejestracja: 1 lip 2014, o 16:10
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Świętokrzyska kraina cudów, czarów i czołgów.

Re: timer czasowy

Post autor: przemq » 29 lip 2018, o 16:46

osobiście używałem czegoś takiego https://sklep.peentech.pl/programatory- ... dkowy.html, niestety się zje... zepsuł
pozwala na dość precyzyjne ustawienie tylko trzeba się sporo z ustawieniami pobawić

obecnie używam takie
https://maxgrowshop.pl/product-pol-938- ... t-16A.html

topornie prosty w obsłudze ale ma ograniczenia do 15 minut
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
Awatar użytkownika
DEX
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 454
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: timer czasowy

Post autor: DEX » 29 lip 2018, o 21:36

A da sie tego pierwszego tak ustawic ze co 20 min bedzie zalanczal na 1 min?
Awatar użytkownika
przemq
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 499
Rejestracja: 1 lip 2014, o 16:10
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Świętokrzyska kraina cudów, czarów i czołgów.

Re: timer czasowy

Post autor: przemq » 29 lip 2018, o 23:06

tam się ustawia godzinę o której ma włączyć i o której wyłączyć, minuta mu nie robi różnicy (głowy nie dam bo u mnie był używany do doświetlania roślin przez około 10h)
Na alle są programatory które mają minimum 1 minutę do zaprogramowania
https://www.youtube.com/watch?v=2uYgBBhaUr4&index=1&list=LLYAPZm5Y5ZIHTFeL65tKueQ
Awatar użytkownika
Waclaw237
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1704
Rejestracja: 27 gru 2015, o 13:58
Województwo: Małopolskie

Re: timer czasowy

Post autor: Waclaw237 » 30 lip 2018, o 06:29

Ten programator ze zdjęcia jest 24 godzinny. Najmniejszy czas włączania 15min. ( jedna godzina jest podzielona na cztery części)
Więc się nie da ustawić 1min.załączenia co 20 minut.
Tylko programator elektroniczny też na wtyk do gniazdka ma taką możliwość. Zaglądnij do hurtowni elektronicznej powinni mieć.
Np. ten. https://www.skapiec.pl/site/cat/3904/comp/19209240
damiano
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 14 kwie 2014, o 20:36
Województwo: Wybierz

Re: timer czasowy

Post autor: damiano » 30 lip 2018, o 07:39

Przy tak częstym czasie załączania i wyłączania długo nie pociągnie przekaźnik w tym programatorze.
Doświadczalnie sprawdzone.
Awatar użytkownika
DEX
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 454
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: timer czasowy

Post autor: DEX » 30 lip 2018, o 20:44

no to zostaje piwo i wtyczka chyba zostanę alkoholikiem ;p
Awatar użytkownika
Waclaw237
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1704
Rejestracja: 27 gru 2015, o 13:58
Województwo: Małopolskie

Re: timer czasowy

Post autor: Waclaw237 » 31 lip 2018, o 05:54

Przy tak częstym czasie załączania i wyłączania długo nie pociągnie przekaźnik w tym programatorze.
Doświadczalnie sprawdzone.
Wszystko zależy od mocy obciążenia, programatory mechaniczne maja styki , które przy dużym obciążeniu się wypalają. W elektronicznym elementem przełączającym powinien być triak.(nie sprawdzałem)
damiano
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 14 kwie 2014, o 20:36
Województwo: Wybierz

Re: timer czasowy

Post autor: damiano » 31 lip 2018, o 08:27

Wszystko zależy... od tego co tam Chińczyk włoży.
Z reguły wkładane są kiepskie podzespoły wprost proporcjonalne do ceny.
Masz rację styki to jedna rzecz a druga to cewka.
W elektronicznych wersjach stosowane są triaki jak mówisz ale w tych z marketów są styczniki na pewno.
Awatar użytkownika
explokera
Generał
Generał
Posty: 2984
Rejestracja: 9 maja 2014, o 21:11
Województwo: Mazowieckie
Imię: A.
Lokalizacja: na zachód od Wisły

Re: timer czasowy

Post autor: explokera » 31 lip 2018, o 16:21

Czy triak czy stycznik to mało ważne co jest w środku.
Ważne jest to co podlaczasz i niezależnie jaka ma moc radzę stosować do wszelkich sterowników czasowych zwykły stycznik ,który może być obciążony czy też nie ale na pewno bardzo wydłuży żywotność samego sterownika.
Zwykły sterownik astronomiczny mimo ze może być obciazany 1600W to przy tak częstych cyklach długo nie wytrzyma.
...50 ml wódki przed posiłkiem zabija wszystkie znane wirusy i bakterie.............1000 ml nawet te nieznane .....
Awatar użytkownika
viwaldi
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 488
Rejestracja: 13 sie 2014, o 10:44
Województwo: Wybierz

Re: timer czasowy

Post autor: viwaldi » 1 sie 2018, o 09:33

Dzis znalazlem na elektrodzie -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic ... l#17360234 Podpasuje?
Awatar użytkownika
DEX
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 454
Rejestracja: 31 paź 2015, o 14:13
Województwo: Pomorskie

Re: timer czasowy

Post autor: DEX » 2 sie 2018, o 23:00

No tak ale jak to podlaczyc na 220 i zeby dzialalo
Awatar użytkownika
Waclaw237
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 1704
Rejestracja: 27 gru 2015, o 13:58
Województwo: Małopolskie

Re: timer czasowy

Post autor: Waclaw237 » 3 sie 2018, o 05:51

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze rady”