Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 2 lis 2018, o 09:18

Nie za bardzo rozumiem co robisz.
Czy masz już zrobioną/przygotowną cewkę z ustawionym jakimś tam napięciem niezrównoważenia (np. 100mV)?
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 3 lis 2018, o 00:28

Ustawienia automatyczne ferrytu już działają. Po prostu wtedy słabo/w ogóle nie wykrywał samego ferrytu i nie chciał skończyć ustawiania.
Cewkę teoretycznie mam w większości już zalaną, dziwna sprawa bo nie było problemu ją zrównoważyć, a i po 1 dniu zastygnięcia żywicy nic nie odjechała i praktycznie mam 0mV. Problem jest taki, że czego bym nie zrobił to zasięgi bardzo marne w powietrzu, raptem 5-10cm w zależności od różnych zmian na 3 kopiejki, inne monety też kilka centymetrów, a coś większego niewiele więcej.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 638
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 3 lis 2018, o 10:00

EEE coś nie tak kolega robi/robił z tą cewką - daj konkrety jak zrobiona na ile Khz ustawiony rezonans, jaki odstęp mniedzy RX i TX bo w te 0mV to nie bardzo mi się chce wierzyć - a zrobiłem już kilka :D cewek.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 3 lis 2018, o 11:31

Mi się wydaję, że to może być jakiś babol na płycie, albo coś nie działa tak jak trzeba i nie pokazuję tego co trzeba. Strojenie różne, kondensatorów jeszcze nie zalewałem. Aktualne strojenie TX 10.3kHz, odstęp był około 1470Hz, jeśli dobrze zrozumiałem to zamiast TX wpina się RX z kondensatorem swoim szeregowo i mierzy rezonans.

Natomiast jest 0mV, jak poruszam jeszcze wolną częścią uzwojenia to max dojadę do 500mV. Jak mierzę napięcia, to na TX mam około 3.4V, prąd wg LCD to jakieś 160mA max. Napięcie na cewce RX też malutkie wg miernika, niby się zmienia, niby do około 500mV, ale nie proporcjonalnie w stosunku do LCD. Pomiar na zaciskach cewki przy płytce. Pomiar częstościomierzem wychodzi podobnie dla TX, RX wskazuje tak samo. Natomiast na 1 nodze WO wejściowego to 2.2V, a na 3 nodze 70mV mniejsze.

Choć te pomiary mogą kłamać bo chyba nie mam true RMS czy tam odpowiedniego zakresu częstotliwości w mierniku przy pomiarach napięć, będzie trzeba zerknąć w oscyloskop chyba.

A jak to u was wygląda? O ile zwiększa się niezrównoważenie przy przyłożeniu do samej cewki ferrytu czy jakiejś monety? U mnie do max 400mV
Chętnie bym sprawdził i cewkę i płytkę, gdyby ktoś miał pewne i działające, bym się upewnił w czym problem.
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: KrystianPoland » 3 lis 2018, o 14:13

rkobra pisze:
18 sie 2018, o 21:21
Zostawiles kawalek drutu "wąs" do poźniejszego dostrojenia ? Bo na stówę jak żywica zaschnie to trochę odleci.
Czy wąs wisi w powietrzu czy jest to odczep z cewki tx lub rx?
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 3 lis 2018, o 14:48

Nie zostawiałem, bo wyglądało wszystko ok, chciałem zakleić na pierwszą próbę. Ale mam inną wątpliwość na razie w czym mogą być ogólne problemy.
Przebieg na wyjściu (3) U1 jak i R13 nie powinien raczej tak wyglądać, podczas gdy na obu wejściach (1,2) jest sinus?


edit, albo tak ma być. Przebiegi na RX czy to na wyjściu wzmacniacza wejściowego (j/n) reagują na przemiatanie metalem nad cewką, zwiększając swoje napięcie, więc chyba wzmacniacz sam działa ok, Gdy odegnę cewkę tak by miała "napięcie niezrównoważenia bliskie 0mV" ten przebieg zaczyna wyglądać jak sinus.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 4 lis 2018, o 09:24

edit 2.
Nakręciłem kolejne uzwojenia TX 45 zw fi0.4 i RX 210 zw fi 0.2, dobrałem kondensatory na 18 kHz (około 66 nF i 3.5 nF, swoją drogą ciężko dobrać tak małe pojemności przy tej częstotliwości i zwojach, bo ułamki faradów i częstotliwość ostro się zmienia :D)
I na stole wygląda to wszystko podobnie jak z tamtą, więc dam i płytkę i tą wstępnie zalaną sondę komuś, kto ma pewny zestaw by zobaczył w czym jest problem.
cx maniak
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 279
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki

Re: Quasar ARM

Post autor: cx maniak » 4 lis 2018, o 11:08

Czy wzmocnienie opa wejsciowego masz prawidłowe? Zmierz oscyloskopem amplitude na wejsciu i na wyjsciu, podziel obydwa pomiary (drugi przez pierwszy) i zobacz co wyjdzie. Jak dobrze pamiętam powinno być ok 70-80. Jeśli będzie coś nie tak, podreguluj rezystorem, bo przy zbliżaniu metalu do sondyi napięcie niezrównoważenia powinno wyraźnie rosnąć do grubo ponad 1V na wyswietlaczu.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
mmichcio
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 13
Rejestracja: 23 wrz 2018, o 20:12
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: mmichcio » 4 lis 2018, o 21:34

Witam
Wiem, że to dużo do tematu nie wnosi ale właśnie uruchomiłem swój pierwszy wykrywacz Quazar w wersji 0,5. Co prawda nie wlutowałem jeszcze wzmacniacza słuchawkowego i nadajnika FM (czekam na przesyłkę) ale cały układ działa. Trochę zmartwiłem się przy robieniu pierwszej sondy koncentrycznej bo nie mogłem jej zbilansować ale w końcu udało się osiągnąć poziom 350 mV. :-D Teraz muszę ją dokończyć i zmontować w całość.
I jaką zabawę ma synek :hmm:
tn_płytka.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Igła
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Podkarpackie

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 4 lis 2018, o 21:39

Przy okazji się podepne, jeśli chodzi o zrównowaženie o którym piszecie to jest pod balance czy desired balance i jakie zadanie ma tu compesator ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 4 lis 2018, o 22:23

Ktoś ma możliwość lub wie, jak powinien wyglądać przebieg na wyjściu wzmacniacza wejściowego (przed rezystorem do procka) i jaką ma amplitudę w stosunku do balansu na wyświetlaczu Quasara?
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 4 lis 2018, o 22:38

Chyba coś takiego jest na U_RX:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 4 lis 2018, o 23:39

A jak wygląda na wyjściu U1, tzn 3 nodze, przed rezystorem R13? Czy tam jest zwykły sinus?
Wyłącz kompensator i pokaż przebieg na nodze 3 (wejście) i na nodze 1 (wyjście) by się upewnić, że dobrze myślę, że na wyjściu powinien też być sinus, tyle, że o 70 razy większej amplitudzie.


Chodziło mi o to jak wygląda wyjście na oscyloskopie i aktualny balans na LCD, ale z tego twojego wykresu, rozumiem, że balancer działa tak, że cewka ma np 500 mV napięcia niezrównoważenia i procek podaje dokładnie tyle samo na SIN_C, w wyniku czego na wyjściu wzmacniacza nic nie ma, jest to taki "punkt odniesienia", jak to gdzieś tu czytałem wcześniej i ustawia to sobie jako 0. A to, że przy robieniu cewek ustawia się przykładowo 100 mV zamiast 0, dlatego, że cewki nigdy nie są idealne, i nawet jeśli to 0 jest, to trochę temperatury lub innych niedogodności i na chwile może odjechać, ale w drugą stronę, wtedy się wszystko zmienia. A przy takich 100 mV jest dużo zapasu do przekroczenia 0, a kompensator sobie z tym poradzi i tak.


Tak czy siak wychodzi na to, że niedomaga mi ten obwód wejściowy. U mnie tak to wygląda, spróbuję go podmienić lub pomierzyć elementy wokół niego.
U mnie jest tak, takie ciekawostki na temat kompensacji sondy jeszcze.

1. Ustawienie sondy na 0 mV, wygląda chyba ok, a te piki to raczej sprawa oscyloskopu/sondy.
2. Ustawienie 51 mV
3. Ustawienie 210 mV
4. Ustawienie 310 mV, powyżej już zaczynają być obcinane wierzchołki sinusa. Na wyświetlaczu dojeżdża z takim obcinaniem tak do max około 400-500 mV...
5. ... by po tych ~400 mV zaczynać zjeżdżać w dół, i na LCD dojeżdżamy do 64 mV, ale przebieg na oscyloskopie dalej zwiększa swoją amplitudę i zniekształcenia.
6. Tak to u mnie wygląda przy 99 mV na LCD wygląda. 1 wykres to wejście (RX+) sondy na płytce i podobnie wejście wzmacniacza U1 na nodze 3. 2 wykres to wyjście wzmacniacza na nodze 1. 3 wykres to sygnał za rezystorem R13, wchodzący na 17 nogę STM.

(Przepraszam przy okazji za moją pomyłkę, mówiąc o nodze 3 U1 myślałem zawsze o wyjściu czyli nodze 1, moje niedopatrzenie).

Te błędne wskazania na LCD po przekroczeniu 400 mV to prawdopodobnie są wynikiem niedziałających obwodów wejściowych j/w, więc nie sugerować się. Być może dlatego udawało mi się cewki na 0 mV równoważyć, a na nich fizycznie były "śmieci"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 638
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 5 lis 2018, o 08:12

@Igła pisane było ze 100 razy -sam pisałem ze 3 ale napiszę po raz 101 :
- balans jest tam gdzie N na lcd
- desired balance - z literką D to balans który CHCEMY utrzymać

I temu służy kompensator. Łopatologicznie- mamy 300mV a chcemy mieć 100mV to ustawiamy 100mV w DESIRED i włączamy kompensator który będzie starał się z tych 300mV zrobić 100mV . Chyba prościej się nie da.
Igła
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 78
Rejestracja: 20 kwie 2018, o 21:02
Województwo: Podkarpackie

Re: Quasar ARM

Post autor: Igła » 5 lis 2018, o 19:55

NIKT1313 pisze:
5 lis 2018, o 08:12
@Igła pisane było ze 100 razy -sam pisałem ze 3 ale napiszę po raz 101 :
- balans jest tam gdzie N na lcd
- desired balance - z literką D to balans który CHCEMY utrzymać

I temu służy kompensator. Łopatologicznie- mamy 300mV a chcemy mieć 100mV to ustawiamy 100mV w DESIRED i włączamy kompensator który będzie starał się z tych 300mV zrobić 100mV . Chyba prościej się nie da.
Na pewno pisałeś :) ale jest już tyle postów pod Quasarem, że trzeba by było kilka wieczorów żeby przekopać wszystkie strony. Dzięki za info , pozdr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”