Bazy to chyba ziarna kawy ktore zostaly zjedzone np.przez kota czy malpe ,a nastepnie z odchodow wybierane sa ziarna i z tego parzona kawa
Explo mowi ze parzenie kawy jest dla leszczy, on żuje ziarna kawy i popija wrzatkiem
Domowy Barista - czy są tacy wśród nas?
- yukon
- Administrator
- Posty: 10895
- Rejestracja: 9 wrz 2012, o 22:46
- Województwo: Wybierz
- Lokalizacja: Wolna Republika Bieszczad.
- Kontakt:
Re: Domowy Barista - czy są tacy wśród nas?
„Bieszczadzkie Pompeje" pokryte „lawą" bujnej karpackiej roślinności.
- MisterTwister
- PLUTONOWY
- Posty: 97
- Rejestracja: 1 kwie 2017, o 16:00
- Województwo: Śląskie
Re: Domowy Barista - czy są tacy wśród nas?
Gryzonie mają wzrodzony zmysł selekcji najlepszych ziaren. Dlatego one są tym czynnikiem pierwszym preselekcji - najlepszy wyselekcjonowany surowiec - mało ważne że wysrany
Ogólnie w środowisku baristów przyjęło się, ze najlepsze kawy pochodzą z Etiopii. Warunki na tamtejszych plantacjach są ponoć optymalne dla prawidłowego wzrostu i dojrzewania ziaren kawy. Gejsza z Etiopii to podobno klasa sama w sobie - nie wiem jeszcze nie piłem
Co do cen świeżo palonych kaw, to są bardzo zróżnicowane. Na rynku funkcjonuje kilkanaście manufaktur, gdzie wypalane są kawy z dobrej jakości ziaren. Palarnie te opracowały włąsne kompozycje i mieszanki kaw - z przeznaczeniem pod espresso i metod alternatywnych.
Nie wiem czy wiecie ale na świecie są zaledwie dwa liczące się gatunki kawy arabica i rousta - róznią się nie tylko profilem smakowya ale też zawartością kofeiny.
https://www.youtube.com/watch?v=BEdlvrVULHk
Ogólnie w środowisku baristów przyjęło się, ze najlepsze kawy pochodzą z Etiopii. Warunki na tamtejszych plantacjach są ponoć optymalne dla prawidłowego wzrostu i dojrzewania ziaren kawy. Gejsza z Etiopii to podobno klasa sama w sobie - nie wiem jeszcze nie piłem
Co do cen świeżo palonych kaw, to są bardzo zróżnicowane. Na rynku funkcjonuje kilkanaście manufaktur, gdzie wypalane są kawy z dobrej jakości ziaren. Palarnie te opracowały włąsne kompozycje i mieszanki kaw - z przeznaczeniem pod espresso i metod alternatywnych.
Nie wiem czy wiecie ale na świecie są zaledwie dwa liczące się gatunki kawy arabica i rousta - róznią się nie tylko profilem smakowya ale też zawartością kofeiny.
https://www.youtube.com/watch?v=BEdlvrVULHk
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- CHORAZY
- Posty: 261
- Rejestracja: 26 lut 2017, o 20:36
- Województwo: Lubelskie
Re: Domowy Barista - czy są tacy wśród nas?
Kawa moja wspaniała kawaaa... w domu co dzień rano czarna świeżo zmielona + mleko, w pracy zazwyczaj jeszcze 2 rozpuszczalne by wspomóc siły umysłowe i choć trochę się odstresować w natłoku zajęć. Wcześniej kawiarka taka jak ze zdjęcia, ale nie chciało mi się tych czynności robić szczególnie z rana, więc zainwestowałem w ekspres który mieli sam raz dwa trzy podstawia się kubek i jeest. Co prawda woda u nas bardzo mocno zakamieniona więc trzeba inwestować w odkamieniacze mimo tego, że woda tylko z butelki.
- MisterTwister
- PLUTONOWY
- Posty: 97
- Rejestracja: 1 kwie 2017, o 16:00
- Województwo: Śląskie
Re: Domowy Barista - czy są tacy wśród nas?
Woda to prawdziwa zmora - nawet ta butelkowana. U nas w pracy mamy dystrybutor z wodą firmy Źródełko - niestety na wszystkim od niej odkłada się kamień. Mam wrażenie, że kranówa jest lepsza niż ta z butelki.
Widzę, że wiele osób tutaj preferuje ekspresy automatyczne. Ja poszedłem inną drogą. Zaczynałem od kawiarki po czym dodatkowo zaopatrzyłem się w V60, Gabi Master i na koniec ekspres kolbowy, który niestety wymusił zakup młynka.
Gabryśka to bardzo fajne urządzenie - to taki automatyczny driper - mnie zauroczył. Rewelacyjne mleczne kawy śniadaniowe wychodzą. Moja małżonka pija praktycznie tylko kawy z Gabi. Całkowicie zautomatyzowany proces zaparzania gwarantujący powtarzalność robionych kaw.
https://www.youtube.com/watch?v=hyFYSapqIFU
Jak pisałem wcześniej - by cieszyć się kawą należy zaopatrzyć się w dobry młynek. Jakość przemiału jest decydująca - podobnie jak regulowany stopień mielenia. Z akcesoriami kawowymi jest jak z wykrywaczami - nie ma praktycznie górnej zaporowej kwoty którą można było by wydać na nie
Widzę, że wiele osób tutaj preferuje ekspresy automatyczne. Ja poszedłem inną drogą. Zaczynałem od kawiarki po czym dodatkowo zaopatrzyłem się w V60, Gabi Master i na koniec ekspres kolbowy, który niestety wymusił zakup młynka.
Gabryśka to bardzo fajne urządzenie - to taki automatyczny driper - mnie zauroczył. Rewelacyjne mleczne kawy śniadaniowe wychodzą. Moja małżonka pija praktycznie tylko kawy z Gabi. Całkowicie zautomatyzowany proces zaparzania gwarantujący powtarzalność robionych kaw.
https://www.youtube.com/watch?v=hyFYSapqIFU
Jak pisałem wcześniej - by cieszyć się kawą należy zaopatrzyć się w dobry młynek. Jakość przemiału jest decydująca - podobnie jak regulowany stopień mielenia. Z akcesoriami kawowymi jest jak z wykrywaczami - nie ma praktycznie górnej zaporowej kwoty którą można było by wydać na nie
- slawek153
- Generał Dywizji
- Posty: 1544
- Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
- Województwo: Mazowieckie
- Imię: Sławek
Re: Domowy Barista - czy są tacy wśród nas?
Explo nie pija kawy !!!
Może nie dorósł i w sklepie bez dowodu mu nie sprzedadzą