Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
ODPOWIEDZ
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 606
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 2 sty 2017, o 21:28

Bez cewki różnicy nie zauważyłem - dzwięk przez słuchawki od telefonu komórkowego z radiem i tyle.... A co do cewki to narazie musze powiercić obudowę bo tu jest to tak zrobione......
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1031
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 2 sty 2017, o 21:32

No właśnie ja też bez cewki sprawdzałem :-D . I automatycznie po włączeniu nadajnika była orkiestra. No cóż trzeba będzie się przyłożyć :popijawa:
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 3 sty 2017, o 09:47

W nowej płytce widzę kondensator c35 zmieniony na większy napięciem pracy w innym projekcie widziałem podobnie czy były jakieś problemy z tym kondkiem ?
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 606
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 3 sty 2017, o 09:57

:polska: ????? Kondensator C35 to kondensator w CEWCE- wiem że są nieszczęśliwie umieszczone na schemacie :D ??! Wiec tam zawsze mają być kondensatory WYSOKONAPIĘCIOWE 250V i wyżej- działają też inne ale radzi się umieszczać takie i najlepiej termostabilne- czemu wiadomo- ze zmianą pojemności zmienia się rezonans - i balans cewki. :spoko:
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 3 sty 2017, o 23:44

Możecie wrzucić fotkę jakie kondensatory wsadzacie do cewki ( Tx i Rx). Nie chodzi mi o wartość, tylko jak wyglądają.
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 606
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 4 sty 2017, o 07:59

Ja staram się takie wrzucać - generalnie X2 napięcie 275 ale jak pisałem można i mniejsze - wielkościowo - choć zalecane są takie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: jawaldi » 5 sty 2017, o 17:45

Mam prośbę, ktoś ma może film ,oscylogramy z Quasar .
interesuje mnie na U-Rx,i Sin-C
bez wykrywania metalu i z wykrywaniem metalu .
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 5 sty 2017, o 20:01

Sin_C przy kompensatorze = OFF, powinno być 1,65V. O ile tłumacz google, nie wprowadził mnie w błąd.
Tutaj źródło: http://md4u.ru/viewtopic.php?f=95&t=859 ... &hilit=VD9.
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: jawaldi » 5 sty 2017, o 20:17

wielkie dzięki ale bardziej interesują mnie przebiegi z oscyloskopu , .
ic1
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 17 lut 2014, o 12:59
Województwo: Łódzkie

Re: Quasar ARM

Post autor: ic1 » 6 sty 2017, o 14:20

Mam zamiar zrobić ten wykrywacz. Czy zamiast STM32F100C8 można zastosować STM32F103C8? Pinologia jest ta sama. Może ktoś zrobił taką zamianę.
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar ARM

Post autor: jawaldi » 6 sty 2017, o 14:55

Wszystko zależy jakich timerów używał programista ? dedykowany ma 6 a ten który ty próbujesz wsadzić ma 4 .
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 606
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 6 sty 2017, o 15:37

Podziele się info z walki z quasarARM z REV05. Generalnie podpiąłem w końcu cewkę i tu pierwszy zaskok ...... prąd przy automacie 1mA :? :D i dupa... Ale ale przecież mamy PWM przy ustawieniu na 0 prąd jest minimalny czyli wcale - trzeba przestawić na ok 7 i powyżej i wtedy zaczyna się zmieniać prąd w zakresie od 10mA do .......150mA :D no i to mnie się podoba :D zasięgi przy większym prądzie rzeczywiście się poprawiają szczególnie na nieco większe przedmioty typu moneta 5zł. I co można zauważyć że rezystor R10 ten 2W jest potrzebny bo wyczuwanie zwiększa się jego temperatura- jak ktoś zmieści można wsadzić i 3W :D
Transmiter FM działa idealnie choć jak zauważyłem ma niewielkiego laga - opóźnienie w stosunku do VDI :D ale może to do ustawienia . Słuchawki przezprzewodowe z FM 16zł i mamy DEUSA hihi.

NO i jedna kwestia bo nie bardzo wiem - soorki za lamerskie pytanie ale jestem w trakcie robiena cewki CC do quasarka. Nawinąłem TX i CX- ta cewka nawijana w drugą strone i teraz pytanko jak dobierać kondensator do TX - z SAMĄ CEWKĄ TX czy z TX i CX razem? bo nie bardzo wiem jak traktować ten zwój CX..... Podobnie z indukcyjnością - mierzyć samo TX czy spięte szeregowo (wiem że początek z początkiem) TX z CX?
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Has thanked: 22 times
Been thanked: 27 times

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 6 sty 2017, o 16:16

jawaldi pisze:Mam prośbę, ktoś ma może film ,oscylogramy z Quasar .
interesuje mnie na U-Rx,i Sin-C
bez wykrywania metalu i z wykrywaniem metalu .
U mnie wygląda to tak. Czy to jest poprawnie, to się nie wypowiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author rkobra for the post (total 2):
jawaldichojrak30
Rating: 13.33%
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 333
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 6 sty 2017, o 19:28

Czy to jest prawidłowe ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 6 sty 2017, o 22:51

ic1 pisze:Mam zamiar zrobić ten wykrywacz. Czy zamiast STM32F100C8 można zastosować STM32F103C8? Pinologia jest ta sama. Może ktoś zrobił taką zamianę.
Jak masz problem z kupieniem w botland są STM32F100C8 po 18 zyli właśnie czekam na dostawę :)
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”