Budowa 2nd ChancePI

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
boro50
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Podziękował : 6

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 12 sty 2017, o 00:25

Dziękuję Panowie. Każda pomoc w cenie :piwko:

Jeżeli chodzi o koszt kuli - to odpada, bo mam tylko w piwnicy trzy kule (podobno "mercedesy" wśród kul ortopedycznych ;)). U rodziców stroją też chyba ze trzy, też nie "kulawe", więc akurat to wyjdzie mi taniej. Te, które mam są na prawdę leciutkie - nawet z tymi plastikami (jedna ma nieruchomy, taki podobny do Waszych aluminiowych "półotwarty" uchwyt i tą właśnie chciałem wykorzystać (m.in. dlatego, że jest pojedyncza). Co do obciążeń - to faktycznie przenoszą spore obciążenia ;) - ja prawie 100kg, ojciec przed kontuzją ok 110kg. I co dziś zauważyłem, bo trochę im się przyjrzałem, sprężyna - ta z "kulką" do ustalenia długości jest tylko w tej pojedynczej, ale i tak jest nie wykorzystana. Kula trzyma się tylko na dławicy, więc to dowodzi, że to na prawdę porządne połączenie.

Co do zakupów Netto w moim mieście, To mógłbym już teraz stanąć w kolejkę, być pierwszy w sklepie, a sprzętu i tak bym nie dostał. Mam tam nawet koleżankę i kiedyś prosiłem ją o "odłożenie mi" czegoś. Usłyszałem w odpowiedzi - Do nas takie rzeczy nie dochodzą :D.

Dziś dostałem rzeczony drut 0,7mm od przemiłego Pana, który zajmuje się przewijaniem silników. Pytałem o ok 25m., a dziś nawet mi go dostarczył, mówiąc, że odwinęło mu się trochę więcej. Okazało się, że "odwinęło" mu się prawie 100m :D. Pogadaliśmy jeszcze chwilę, okazało się, że też jest "elektronikiem" - amatorem. Pożegnał się ze mną, a na pytanie ile mam Panu zapłacić, wsiadając do auta powiedział - Nie ma sprawy. Trzeba sobie pomagać. Jakby pan jeszcze czegoś potrzebował - proszę dzwonić. Jednak są jeszcze w tych dziwnych czasach dobrzy ludzie, czego także doświadczyłem na Tym Forum. To mi wraca choć cień wiary w ludzi...

Kolejna rzecz. Objeździłem dziś chyba wszystkie "serwisy" AGD, RTV i czego tam jeszcze. Na pytanie, czy nie macie może miernika z funkcją mierzenia indukcyjności - patrzyli na mnie jak na istotę z innej planety... Ech... Piękne miasto...

Co do sondy, a właściwie jej cewki - nawinąłem fi25cm rzeczonym drutem zwojów 27, bo tak mi wyszło w kalkulatorach m.in. tym od Kolegi pppp. Założyłem 350uH i oporność ok 1ohm. Obwiązałem ją dość ciasno mocnym, cienkim sznurkiem konopnym. Teraz czekam na części ze sklepu na trzy litery... Zamówienie w sobotę, a ja trzeci dzień wymieniam bezsensowne maile "brak części towaru", na drugi dzień "brakuje nam do Pańskiego zamówienia przycisku reset w kolorze czerwonym"... Noszz... kuuuu....a. Dali Bóg - jutro dostanę numer konta do przelewu, przelew kolejny dzień i wysyłka - na moje nieszczęście Poczta P... Może w połowie przyszłego tygodnia wreszcie wlutuję kilka brakujących rezystorów i kondensatorów. wrrrr...

Brakuje mi jeszcze przetwornika A/C i programatora do ATmegi. Nie ma ktoś może odsprzedać ADS7816 lub MCP3201? Bo wątpię, że te "poważne" hurtownie wyślą mi takie wielkie zamówienie w postaci jednej kostki DIL8 :brecht:

Przepraszam, za długiego posta, ale musiałem odreagować :popijawa:
Awatar użytkownika
KOBRA
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 236
Rejestracja: 10 sty 2014, o 04:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 1
Podziękowań: 7

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: KOBRA » 13 sty 2017, o 16:05

Kolego, może chodzi nam o inne sklepy na 3 litery ale w TME mają oba przetworniki, których szukasz.
boro50
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Podziękował : 6

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 13 sty 2017, o 19:22

No właśnie tam znalazłem, ale wcześniej zamówiłem resztę części w tym drugim na trzy litery. Tym z czerwonym logo. wrrrrrr..... W TME z kolei np. rezystory sprzedają min. 100szt. Co prawda zamawiałem i tak z zapasem, ale po 100szt...

Czytałem, że bez przetwornika A/C Szansa odpali, ale cewki i tak chyba nie ma po co podłączać, prawda?
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: pppp » 13 sty 2017, o 20:33

Nic podłaczenie cewki nie da bez ADC. Odpalisz tylko logikę, pochodzisz po menu - tyle możesz
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
kaktus
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 29
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: kaktus » 14 sty 2017, o 07:11

Czy do ChancePI da sie założyć ramę ? może ktoś testował ?
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek + Xpointer ( Quasar Arm robi się )
Awatar użytkownika
KOBRA
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 236
Rejestracja: 10 sty 2014, o 04:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 1
Podziękowań: 7

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: KOBRA » 14 sty 2017, o 11:26

boro50 pisze:No właśnie tam znalazłem, ale wcześniej zamówiłem resztę części w tym drugim na trzy litery. Tym z czerwonym logo. wrrrrrr..... W TME z kolei np. rezystory sprzedają min. 100szt. Co prawda zamawiałem i tak z zapasem, ale po 100szt...


Główne zakupy robię przeważnie w TME ale czasami przesadzają z cenami za niektóre elementy. Z AVT, w ostateczności korzystam. Ostatnio to allegro. Mogę Ci polecić kilku sprawdzonych sprzedawców. Mają masę elementów, niskie ceny i wysyłka ekspresowa. Na niedrogi drut też mogę dać namiar. Ja odbieram osobiście w Toruniu ale z wysyłką nie ma problemu. Trzeba tylko brać co najmniej 100g. Jak chcesz (lub ktokolwiek) to na priv, żeby tematu nie zaśmiecać reklamą.
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: pppp » 14 sty 2017, o 12:17

Kaktus. Nie widze powodu zeby nia dzialalo z rama. Z nedznym jablem robia ramy to i z szansa musi dzialac. Tu w menu da sie ustawic kazdy parametr. Byc moze zmiana jakis domyslnych parametrow w menu bylaby potrzebna.

Jakie przykladowo opornosci i indukcyjnosci miewaja takie ramy np. 1x1m?
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Pppp1 i 5 gości