Budowa 2nd ChancePI

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
Awatar użytkownika
boro50
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 51
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Imię: Paweł
Podziękował : 9
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 12 sty 2017, o 00:25

Dziękuję Panowie. Każda pomoc w cenie :piwko:

Jeżeli chodzi o koszt kuli - to odpada, bo mam tylko w piwnicy trzy kule (podobno "mercedesy" wśród kul ortopedycznych ;)). U rodziców stroją też chyba ze trzy, też nie "kulawe", więc akurat to wyjdzie mi taniej. Te, które mam są na prawdę leciutkie - nawet z tymi plastikami (jedna ma nieruchomy, taki podobny do Waszych aluminiowych "półotwarty" uchwyt i tą właśnie chciałem wykorzystać (m.in. dlatego, że jest pojedyncza). Co do obciążeń - to faktycznie przenoszą spore obciążenia ;) - ja prawie 100kg, ojciec przed kontuzją ok 110kg. I co dziś zauważyłem, bo trochę im się przyjrzałem, sprężyna - ta z "kulką" do ustalenia długości jest tylko w tej pojedynczej, ale i tak jest nie wykorzystana. Kula trzyma się tylko na dławicy, więc to dowodzi, że to na prawdę porządne połączenie.

Co do zakupów Netto w moim mieście, To mógłbym już teraz stanąć w kolejkę, być pierwszy w sklepie, a sprzętu i tak bym nie dostał. Mam tam nawet koleżankę i kiedyś prosiłem ją o "odłożenie mi" czegoś. Usłyszałem w odpowiedzi - Do nas takie rzeczy nie dochodzą :D.

Dziś dostałem rzeczony drut 0,7mm od przemiłego Pana, który zajmuje się przewijaniem silników. Pytałem o ok 25m., a dziś nawet mi go dostarczył, mówiąc, że odwinęło mu się trochę więcej. Okazało się, że "odwinęło" mu się prawie 100m :D. Pogadaliśmy jeszcze chwilę, okazało się, że też jest "elektronikiem" - amatorem. Pożegnał się ze mną, a na pytanie ile mam Panu zapłacić, wsiadając do auta powiedział - Nie ma sprawy. Trzeba sobie pomagać. Jakby pan jeszcze czegoś potrzebował - proszę dzwonić. Jednak są jeszcze w tych dziwnych czasach dobrzy ludzie, czego także doświadczyłem na Tym Forum. To mi wraca choć cień wiary w ludzi...

Kolejna rzecz. Objeździłem dziś chyba wszystkie "serwisy" AGD, RTV i czego tam jeszcze. Na pytanie, czy nie macie może miernika z funkcją mierzenia indukcyjności - patrzyli na mnie jak na istotę z innej planety... Ech... Piękne miasto...

Co do sondy, a właściwie jej cewki - nawinąłem fi25cm rzeczonym drutem zwojów 27, bo tak mi wyszło w kalkulatorach m.in. tym od Kolegi pppp. Założyłem 350uH i oporność ok 1ohm. Obwiązałem ją dość ciasno mocnym, cienkim sznurkiem konopnym. Teraz czekam na części ze sklepu na trzy litery... Zamówienie w sobotę, a ja trzeci dzień wymieniam bezsensowne maile "brak części towaru", na drugi dzień "brakuje nam do Pańskiego zamówienia przycisku reset w kolorze czerwonym"... Noszz... kuuuu....a. Dali Bóg - jutro dostanę numer konta do przelewu, przelew kolejny dzień i wysyłka - na moje nieszczęście Poczta P... Może w połowie przyszłego tygodnia wreszcie wlutuję kilka brakujących rezystorów i kondensatorów. wrrrr...

Brakuje mi jeszcze przetwornika A/C i programatora do ATmegi. Nie ma ktoś może odsprzedać ADS7816 lub MCP3201? Bo wątpię, że te "poważne" hurtownie wyślą mi takie wielkie zamówienie w postaci jednej kostki DIL8 :brecht:

Przepraszam, za długiego posta, ale musiałem odreagować :popijawa:
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
---
Boże, daj mi cierpliwość... Nie siłę, bo ich wszystkich pozabijam...
Awatar użytkownika
KOBRA
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 282
Rejestracja: 10 sty 2014, o 04:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: KOBRA » 13 sty 2017, o 16:05

Kolego, może chodzi nam o inne sklepy na 3 litery ale w TME mają oba przetworniki, których szukasz.
Awatar użytkownika
boro50
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 51
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Imię: Paweł
Podziękował : 9
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 13 sty 2017, o 19:22

No właśnie tam znalazłem, ale wcześniej zamówiłem resztę części w tym drugim na trzy litery. Tym z czerwonym logo. wrrrrrr..... W TME z kolei np. rezystory sprzedają min. 100szt. Co prawda zamawiałem i tak z zapasem, ale po 100szt...

Czytałem, że bez przetwornika A/C Szansa odpali, ale cewki i tak chyba nie ma po co podłączać, prawda?
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
---
Boże, daj mi cierpliwość... Nie siłę, bo ich wszystkich pozabijam...
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: pppp » 13 sty 2017, o 20:33

Nic podłaczenie cewki nie da bez ADC. Odpalisz tylko logikę, pochodzisz po menu - tyle możesz
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
kaktus
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 45
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: kaktus » 14 sty 2017, o 07:11

Czy do ChancePI da sie założyć ramę ? może ktoś testował ?
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
Awatar użytkownika
KOBRA
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 282
Rejestracja: 10 sty 2014, o 04:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: KOBRA » 14 sty 2017, o 11:26

boro50 pisze:No właśnie tam znalazłem, ale wcześniej zamówiłem resztę części w tym drugim na trzy litery. Tym z czerwonym logo. wrrrrrr..... W TME z kolei np. rezystory sprzedają min. 100szt. Co prawda zamawiałem i tak z zapasem, ale po 100szt...


Główne zakupy robię przeważnie w TME ale czasami przesadzają z cenami za niektóre elementy. Z AVT, w ostateczności korzystam. Ostatnio to allegro. Mogę Ci polecić kilku sprawdzonych sprzedawców. Mają masę elementów, niskie ceny i wysyłka ekspresowa. Na niedrogi drut też mogę dać namiar. Ja odbieram osobiście w Toruniu ale z wysyłką nie ma problemu. Trzeba tylko brać co najmniej 100g. Jak chcesz (lub ktokolwiek) to na priv, żeby tematu nie zaśmiecać reklamą.
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: pppp » 14 sty 2017, o 12:17

Kaktus. Nie widze powodu zeby nia dzialalo z rama. Z nedznym jablem robia ramy to i z szansa musi dzialac. Tu w menu da sie ustawic kazdy parametr. Byc moze zmiana jakis domyslnych parametrow w menu bylaby potrzebna.

Jakie przykladowo opornosci i indukcyjnosci miewaja takie ramy np. 1x1m?
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
Awatar użytkownika
boro50
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 51
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Imię: Paweł
Podziękował : 9
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 17 sty 2017, o 20:46

Panowie, znowu mam problem. Doszły części (nie wszystkie), ale:

- Na schemacie jest blok oznaczony X2 - co to jest? Do niczego mi to nie pasuje...
- Brakuje mi miejsca na płytce na C12. Czy ja ślepy jestem?
- Ten kondenasator oznaczony Cx to jest ten bez numeru na schemacie przy TL431?
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
---
Boże, daj mi cierpliwość... Nie siłę, bo ich wszystkich pozabijam...
Pppp1
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 26
Rejestracja: 16 sty 2017, o 21:07
Województwo: Brak

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: Pppp1 » 17 sty 2017, o 21:09

Welcome back.

- X2 to złacze do programowania. Na wielu wykonaniach płyt (w tym ozziego i modami ) go brakuje. Lutujesz wtedy złącze na przewodach do druku lub po prostu wyciągasz procek z podstawki na płycie na czas programowania.
- Cx to brakujący kondensator na niektórych płytach, dokładnie to 10uF przy TL431. Na płycie ozziego jest w okolicy MCP3201. U mnie musiałem go dolutować od góry między nogami TL431.
- C12 to pojemność blokująca zasilanie +5V o wartości 100nF. W zależności od projektu płyty będzie obsadzany lub nie. U ozziego jego rolę przejmują pojemności C10, C14 i jedna nieznaczona koło kwarcu (to pewnie ta o której mówisz) między GND a 7 i 20 pinem Atmegi

Zakładałem że użyłeś płyty ozziego z modem z chomika

Nikt1313 czekam na twoje mądrości w temacie
2nd Chance PI, Quasar AVR, Quasar ARM
------------------------------------------------

Sprzedam kompletny blok Quasar AVR
Awatar użytkownika
boro50
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 51
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Imię: Paweł
Podziękował : 9
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 17 sty 2017, o 21:31

Dokładnie. Płytka od ozzy'ego z Twojego chomika.

Z X2 wszystko jasne - płytka od ozzy'ego - więc chyba nie będę robił "chały" i nie będę lutował - chociaż to bardzo wygodne - biorąc pod uwagę częstotliwość pojawiania się Twoich nowych softów :D.

Kondki też już jasne - badam tą płytkę i znowu nie zauważyłem najprostszego rozwiązania - zworka pod ATmegą :D.

Programator w drodze, MCP w końcu też znalazłem (choć "Kobra" - gdybyś mógł podać swoje źródła - będę wdzięczny za PW :D) Też już w drodze.

Na koniec. Panowie! Błagam... Nie kłóćcie się - chociaż w jednym temacie. Błagam. Może komuś przyda się ten temat. Zamierzam zebrać wszystko w jedną spójną całość i udostępnić - czy to na forum, czy u Ciebie na chomiku "Pppp1" ;). Mi zależy na tym, aby ktoś jeszcze z tego skorzystał - czy docenił - to już inna kwestia.
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
---
Boże, daj mi cierpliwość... Nie siłę, bo ich wszystkich pozabijam...
Pppp1
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 26
Rejestracja: 16 sty 2017, o 21:07
Województwo: Brak

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: Pppp1 » 17 sty 2017, o 21:46

Mówię po raz ostatni, więcej nie będę :)
Po pierwsze: To nie mój chomik i nie mój projekt a ja jedynie złożyłem to to.
Po drugie: Nie mieszaj mnie w projekt, nic mi do niego i nie ma z tego żadnych korzyści
Po trzecie: Zrobiłem, rozumiem jak to działa więc pomogę gdy mogę. Puki co to czynię.
Po czwarte: Mogę olać temat ale chyba nie o to idzie
2nd Chance PI, Quasar AVR, Quasar ARM
------------------------------------------------

Sprzedam kompletny blok Quasar AVR
Awatar użytkownika
boro50
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 51
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Imię: Paweł
Podziękował : 9
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 17 sty 2017, o 23:01

Po pierwsze: Myślałem, że piszesz jako ktoś inny, czyli właściciel chomika - (wiesz, o kogo mi chodzi) ;). Zmylił mnie nick (coś się stało z poprzednik kontem?). Bardzo Cię za to przepraszam. Nie chciałem wprowadzać zamieszania.
Po drougie - j.w. - Przepraszam...
Po trzecie - bardzo Ci dziękuję za cierpliwość i pomoc. Ja także mam taki zamiar.
Po czwarte - absolutnie. Patrz pkt. 3.

Jeszcze raz przepraszam, że wziąłem Cię za kogoś innego, a za pomoc jeszcze raz dziękuję.
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
---
Boże, daj mi cierpliwość... Nie siłę, bo ich wszystkich pozabijam...
Pppp1
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 26
Rejestracja: 16 sty 2017, o 21:07
Województwo: Brak

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: Pppp1 » 17 sty 2017, o 23:47

Pppp ppp1 to to samo i nie ma nic wspolnego z Pawol. Mam to gdzies i nie zamierzam udawac.
Mi osobiscie podpadl jeden osobnik na forum i dostalem bana przez dyskusje. Ale mam dziwne wrazenie ze Pawol i kilku innych znikneli z tego forum w podobnych okolicznosciach
2nd Chance PI, Quasar AVR, Quasar ARM
------------------------------------------------

Sprzedam kompletny blok Quasar AVR
Awatar użytkownika
boro50
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 51
Rejestracja: 3 sty 2017, o 20:59
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Imię: Paweł
Podziękował : 9
Podziękowań: 2

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: boro50 » 18 sty 2017, o 00:01

pppp: jeszcze raz Cię przepraszam za to, że wziąłem Cię za kogoś innego. Trochę zmylił mnie styl wypowiedzi i "próba zaczepki". ;)
Ja na prawdę chciałbym skończyć swoją Szansę,zebrać wszystkie - nawet te najdrobniejsze wiadomości, a także, aby ktoś w przyszłości mógł z tego skorzystać.

Kolejny problem:

1. D4 - na schemacie jest, a nie mogę znaleźć na płytce.
2. Dioda pomiędzy Sp1 a Sp2 - jak się domyślam między + i - głośnika wlutować 1n4148 - racja?
3. Q5, Q6 i Q9 z płytki ozzy'ego - nie lutować, brak na schemacie - racja?
4. Obie diody D6 - nie lutować, brak na schemacie - racja?
5. R26 - PR20K - max i suwak zlutować i wlutować w miejsce R26, potem zmierzyć i wlutować odpowiedni rezystor?
6. Na płytce w miejsce C6b wlutowałem 2200uF a w miejsce C4 zworę - Chyba dobrze...
7. Brakuje mi jeszcze C9...

Niby pierdoły, a jednak nie daje mi to spać (dosłownie, dziś nie mogłem zasnąć :(()
Nie dyskutuj z idiotą, bo sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.
---
Boże, daj mi cierpliwość... Nie siłę, bo ich wszystkich pozabijam...
Pppp1
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 26
Rejestracja: 16 sty 2017, o 21:07
Województwo: Brak

Re: Budowa 2nd ChancePI

Postautor: Pppp1 » 18 sty 2017, o 08:58

Trochę czytaj schematy i kombinuj bo widzę idziesz na łatwiznę. Nadal nie wywaliłeś naściąganych schematów z różnych miejsc i nadal mieszasz.

1. D4 idzie na płycie ozziego zamiast zworki obok mosfeta
2. Diodę 1N4148 możesz dolutować do głośnika. Lutując do głośnika istnieje ryzyko że w końcu podłączysz głośnik odwrotnie a tym samym i diodę. Ja akurat mam do płyty od spodu
3. Tego nie ma
4. D6 nie ma a jest tylko D4
5. Jak uważasz. Ja mam wstawiony PRek na stałe bo za dużo zabawy z dobieraniem opora.
6. Jak C4 zworę? Przecież to jest na zasilanie obok głośnika. Wywal jak ci mówiłem wszystkie śmieci co naściągałeś bo nadal mieszasz projekty
W oryginale C4 był 1000uF a u pawola jest 100uF.
7. C9 nie ma u pawola. To przecież jest w układzie który został usunięty w punkcie 3

Myśl. Ostatni raz cię wyręczam. Nie chce mi się rozkminiać oczywistych rzeczy
2nd Chance PI, Quasar AVR, Quasar ARM
------------------------------------------------

Sprzedam kompletny blok Quasar AVR

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: korba i 5 gości