Quasar AVR problem

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
ODPOWIEDZ
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: jawaldi » 19 gru 2016, o 18:05

Bynak pisze:
KrystianPoland pisze:Idąc tropem płytki Dragona wystarczyło by przeciąć ścieżkę w jednym miejscu o ile w tej płytce to konieczne.
Dokładnie. W IDX-ie występuje pętla masy i jakoś to nie przeszkadza w poprawnym działaniu wykrywki ;) Dopóki nie zbudujesz/przetestujesz to nie masz wiarygodnych przesłanek że jest coś nie tak. Nie można wszystkiego brać z "automatu" aby bezpodstawnie krytykować coś o czym nie ma się bladego pojęcia.

:pozdro:
Pętle masy bierzemy pod uwagę tylko jak są układy mieszane np. procesor i układy analogowe .
Awatar użytkownika
Bynak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 224
Rejestracja: 16 sty 2013, o 00:27
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Bynak » 19 gru 2016, o 18:42

KrystianPoland pisze:Nie mogę załadować pliku.
Nie wiem czy to samo masz ale ja dogrzebałem się do takiego jak w załączniku.
jawaldi pisze:Pętle masy bierzemy pod uwagę tylko jak są układy mieszane np. procesor i układy analogowe .
Proszę o jakieś uzasadnienie bądź wskazanie gdzie mogę poczytać o układach mieszanych i pętlach masy. Owszem czytałem o pętlach masy w odniesieniu do "królowej" projektowania PCB czyli najprościej mówiąc AudioPCB ale trudno tam się doszukiwać w końcówkach mocy jakichś procesorów co innego w blokach formowania/kształtowania sygnału ale akurat tam wszechobecna "rozlana" masa jest polecana ale to już mało istotne gdyż nauki od czasów gdy ja starałem się doinformowywać w temacie mogły się diametralnie zmienić. Tak więc poproszę o linka ewentualnie jakieś wiadomości na PW.

:pozdro:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Chcesz mieć wroga, zrób komuś przysługę" - Prawa Murphy'ego
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie
Has thanked: 3 times
Been thanked: 24 times

Re: Quasar AVR problem

Post autor: jawaldi » 19 gru 2016, o 19:08

Proszę bardzo nie wiem czy wystarczająco tu omówiona ale o taką koncepcję chodzi .
http://elektronikab2b.pl/technika/14495 ... FgTbRvhBPY
These users thanked the author jawaldi for the post:
Bynak
Rating: 5.88%
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: Quasar AVR problem

Post autor: KrystianPoland » 19 gru 2016, o 19:46

Tak Bynak to ta płytka. A odnośnie masy analogowej i od ADC i tak łączą się w jednym miejscu. Trzeba tylko odpowiednio poprowadzić ścieżkę.
Awatar użytkownika
Bynak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 224
Rejestracja: 16 sty 2013, o 00:27
Województwo: Świętokrzyskie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Bynak » 19 gru 2016, o 19:53

Bardzo pouczający artykuł niestety nie mający nic wspólnego z powyższymi PCB gdzie występuje wspólna masa układów cyfrowych oraz analogowych. Nie twierdzę że w/w PCB jest doskonałe bo sam na pierwszy rzut oka widzę kilka niedociągnięć mogących stwarzać problemy ale chodzi mi o ogólną koncepcję stworzenia ciekawego PCB THT pod moją ulubioną obudowę Z80 :-D

:pozdro:
"Chcesz mieć wroga, zrób komuś przysługę" - Prawa Murphy'ego
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 19 gru 2016, o 20:40

Po chlopsku. Chodzi o to ze zaden wezel nie moze byc zaopatrywany w mase z kilku kierunkow na raz. W tak powstalych petlach potrafi poplynac prad i odkladac sie mikronapiecie ktore w ukladach audio slyszymy jako brum. W ukladach takich jak wykrywacz objawi sie to kwariacja ukladow wejsciowych. A na tym pcb tak mamy chociazby w miejscu tx i rx. Zasilanie w mase dostajemy z dwoch kierunkow - pewnie ciecie masy rozwiaze problem lecz trzeba zweryfikowac czy ciecie nie spowoduje innych problemow bo niechcacy pozbawimy masy jakiegos fragmentu elektroniki
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: Quasar AVR problem

Post autor: KrystianPoland » 19 gru 2016, o 23:33

Nie zgodzę się z tym.
Chodzi o to ze zaden wezel nie moze byc zaopatrywany w mase z kilku kierunkow na raz. W tak powstalych petlach potrafi poplynac prad i odkladac sie mikronapiecie ktore w ukladach audio slyszymy jako brum.
W układach audio brum to nic innego jak przydźwięk sieciowy spowodowany między innymi kiepskim filtrem w zasilaczu ,który niedostatecznie wygładza tętnienia zwłaszcza w klasycznych zasilaczach liniowych spowodowany chociażby zbyt niską pojemnością w kondensatorze elektrolitycznym.
Druga sprawa wracając do masy. Więc jak się ma się opcja POLYGON w Eeaglu która dosłownie oblewa masą całą płytkę? Masa leci z każdej strony i atakuje każdy węzeł.
Moim zdaniem chodzi o to iż jeśli korzystamy z układów analogowych i cyfrowych na jednej płytce trzeba odpowiednio rozdzielić masy-osobnymi pętlami które notabene i tak się połączą ze sobą we wspólnym punkcie by nie powstawały zakłócenia.Warto zadbać o to konstruując PCB. I uwzględnić takie elementy dodatkowe jak dławik czy parę kondensatorków przy zasilaniu części cyfrowych i analogowych w procesorze.

Czy tutaj rozdzielać masę? Czy działanie układu się poprawi lub pogorszy? Cewka pracuje w rzędzie kHz być może lepszą płytką była by opcja oddalenia pinów połączeniowych cewek od siebie? Masę zawsze można przeciąć i zobaczyć czy coś się poprawi lub nie.
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 19 gru 2016, o 23:40

Prawda a przynajmniej nie do konca. Przyczyn brumu jest sporo. Petle masy to jedne z nich. Brum w audio powstaje tez gdy zasilamy dwa urzadzenia i nie daj Boże oba maja bolec uziemiajacy. Powstaje petla miedzy uziemieniem a masami kabli audio. Zalozenie ze kazde z urzadzenie jest wlasciwie zaprojektowane i samo w sobie nie brumi i nie ma dodatkowych wewnetrznych petli. Zauwaz ze teraz nie ma juz tendencji do uziemienia zasilania audio jak kiedys.
K
Petle to naprawde szeroki i powazny temat. Filtrowanie zasilania to tematy z pogranicza radiacji i odpornosci na EMI bardziej
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: Quasar AVR problem

Post autor: KrystianPoland » 20 gru 2016, o 00:11

W opisanym przez Ciebie przypadku powyżej chyba bardziej chodzi o zakłócenie elektromagnetyczne względem siebie urządzeń audio podłączonych do wspólnego zasilania-np przedłużacz czy listwa na zasadzie indukcji elektromagnetycznej.
Brum w audio powstaje tez gdy zasilamy dwa urzadzenia i nie daj Boże oba maja bolec uziemiajacy.


A co na to przepisy bezpieczeństwa? I jak chcesz wyrównać do równego poziomu potencjały tych 2 urządzeń? Przewód PE ochronny skutecznie to robi.Przy założeniu iż masz instalację 3-żyłową z przewodem ochronnym.
Chyba że masz zestaw audio w systemie np.korektor-przedwzmacniacz-wzmacniacz itp i nie chcesz stracić na dynamice dźwięku, mimo to i tak układ będzie miał wspólne uziemienie przez jedna z nich-ale to temat dla audiofilii
Zalozenie ze kazde z urzadzenie jest wlasciwie zaprojektowane i samo w sobie nie brumi i nie ma dodatkowych wewnetrznych petli.


tu się zgodzę-jak pisałem powyżej-poprawność przy projektowaniu układu to podstawa
Zauwaz ze teraz nie ma juz tendencji do uziemienia zasilania audio jak kiedys.


bzdura -to w starszych konstrukcjach masz wtyczki zasilania na dwóch bolcach patrz odbiorniki np. UNITRA co było spowodowane zarówno błędem konstrukcyjnych jak i instalacją dwużyłową którą kiedyś nagminnie kładli i nikt nie słyszał o bolcu uziemiającym.Mimo to większość tych odbiorników ma wyprowadzony z tyłu punkt do podłączenia uziemienia-nie tylko ze względów bezpieczeństwa.
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 20 gru 2016, o 08:12

No to sie zdziwisz bo mam nowa yamahe i nie ma. W innych domowych jakie ogladalem tez. Chyba ze jakas estradowka to wtedy kompromis
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: jawaldi » 20 gru 2016, o 11:34

pppp pisze:No to sie zdziwisz bo mam nowa yamahe i nie ma. W innych domowych jakie ogladalem tez. Chyba ze jakas estradowka to wtedy kompromis
:spoko: :spoko: :spoko: :spoko:
Kolega ma pełną rację, i spróbuję to umotywować :
w grę wchodzą wyższe harmoniczne( Harmoniczna wywodzi się z akustyki. w przypadku przebiegów elektrotechnice i jest to składowa przebiegu będąca krotnością -całkowitą krotnością częstotliwości podstawowej) czyli na chłopski rozum w jednej sinusoidzie mieści się 2,3,4,5,6,7, itd .pełnych przebiegów wyższej częstotliwości .Problem się pojawił jak zaczęto stosować przetwornice i inne urządzenia gdzie zasilacze lub odbiorniki nie odseparowane od sieci pracują na wyższych częstotliwościach niż częstotliwość sieci zasilającej . urządzenia audio i TV nie powinny być uziemiane (uziemienie to zabezpieczenie urządzeni metalowych przed pojawianiem się tam napięcia niebezpiecznego w dotyku) uziemianie plastikowych obudów mija się z celem.
To właśnie te harmoniczne wprowadzają zakłócenia i jak będzie przewód zerowy i uziemiający podłączony w urządzeniu audi to stworzy się antena bo zero i uziom sa również podłączone w rozdzielnicy razem a więc mamy pętle .I może się tak zdarzyć że między zerem a Fazowym przewodem będziemy mieli 50Hz a między zerem a uziemieniem 10KHz bo bo przetwornica w urządzeniu będzie pracować z taką częstotliwością a co za tym idzie można już się domyśleć .
Ja osobiście jestem przeciw stosowaniu przetwornic w wykrywaczach a jak już to tak dobrać częstotliwość przetwornicy by nie wprowadzała zakłóceń do obwodu zasilania wykrywacza .
Można by opisywać i napisać doktorat, ale wystarczy wymądrzania się .
Na pewno każdy spotkał się z popierdywaniem wykrywacza pod liniami elektroenergetycznymi, to właśnie częstotliwość sieci wkomponowuje się w częstotliwość sondy
Awatar użytkownika
Bynak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 224
Rejestracja: 16 sty 2013, o 00:27
Województwo: Świętokrzyskie
Has thanked: 96 times
Been thanked: 35 times

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Bynak » 20 gru 2016, o 12:17

Panowie !!! To wątek o Quasar-ze AVR ! Swoje dywagacje na temat pętli masy i temu podobnych rozpatrujcie i winnym założonym przez siebie wątku :-x I pomyśleć że bezpodstawny wpis kolegi pppp bo nie miał on do czynienia z ostatnio zamieszczonym PCB a jedynie podejrzewa problemy z pętlą które rozwiązuje się przez prozaiczne przecięcie ścieżki bądź zdrapanie tonera przed trawieniem PCB wywołają taką zbędą polemikę (a na pewno w tym wątku) która już urosła na ponad stronę. Radzę pohamować ambicje w prześciganiu się kto jest bardziej "uczony" bo w wątku zaczyna się niepotrzebnie burdel robić :źle:

:pozdro:
These users thanked the author Bynak for the post:
NIKT1313
Rating: 5.88%
"Chcesz mieć wroga, zrób komuś przysługę" - Prawa Murphy'ego
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 20 gru 2016, o 12:31

Wazne ze swiadomosc istnienia petli wzrosla
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
KrystianPoland
ST-PLUTONOWY
ST-PLUTONOWY
Posty: 107
Rejestracja: 11 gru 2012, o 13:19
Województwo: Wybierz

Re: Quasar AVR problem

Post autor: KrystianPoland » 21 gru 2016, o 17:34

Panowie wracamy do brzegu. Ma ktoś listę części do Quazara AVR? Jakiego typu kondensatory (C1 i C6) dawaliście?
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 21 gru 2016, o 18:34

Kolego Bynak.
Po czym wnosisz ze zrobilem bezpodstawny wpis na temat proponowanego pcb?

Ja mam odmienne zdanie bo:
-przedstawiony laminat jest rowniez projektu ysdragon.
Widzialem juz go wczesniej u ruskich.
-na drugi rzut oka bardzo przypomina laminat ktory ja robilem
-u mnie wystapil spodziewany problem masy
-poki co jako jedyny uruchomilem calkowicie quasara avr

Jeszcze jakies masz obiekcje?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2016, o 18:46 przez pppp, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”