Quasar AVR problem

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
ODPOWIEDZ
Szymek11211
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 22
Rejestracja: 25 sie 2016, o 22:57
Województwo: Mazowieckie

Quasar AVR problem

Post autor: Szymek11211 » 20 paź 2016, o 19:16

Cześć.
Skonstruowałem już 2 analogowe wykrywacze i postanowiłem wziać się za jakąś prostą cyfrówke. Wybór padł na Quasara AVR z wersji Des Alex (AVR jest w tht, ARM smd), lecz po montarzu i zaprogramowaniu Atmegi32A wykrywacz nie daje znaku życia.Wie ktoś o co może chodzić ? Proszę o pomoc :)
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 641
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: NIKT1313 » 20 paź 2016, o 19:49

Przede wszystkim radze dobry słownik ortograficzny :P aż zęby bolą od montażu :P . Fuse bity oczywiście ustawione? czym programowana ATMEGA?
Szymek11211
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 22
Rejestracja: 25 sie 2016, o 22:57
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Szymek11211 » 20 paź 2016, o 20:55

za ortografie przepraszam :D Fuse bity ustawione, programowana STK200.
Xmen
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 24
Rejestracja: 19 lip 2015, o 22:21
Województwo: Podkarpackie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Xmen » 20 paź 2016, o 22:55

Sprecyzuj to dokładnie :
wykrywacz nie daje znaku życia
.
Komunikacja z wyświetlaczem jest ?
Reakcja na przyciski ?

Posiadasz jakąś wiedzę z zakresu mikrokontrolerów ? Podczas programowania wyłączyłeś JTAG (należy go wyłączyć, domyślnie włączony).
Szymek11211
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 22
Rejestracja: 25 sie 2016, o 22:57
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Szymek11211 » 21 paź 2016, o 07:32

Wiedza z mikrokontrolerów nie za duza ;D Właśnie zero reakcji na cokolwiek,wyświetlacz nie podświetla. Fusebity ustawione jak tu :
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: jawaldi » 21 paź 2016, o 19:05

Board from DesAlex
Jeżeli tak masz napisane na pcb to piszemy o tym samym obwodzie drukowanym
Rozumiem że podałeś zasilanie na wyświetlacz i podłączyłeś kontrast wyświetlacza, przeglądałem to pcb i nie widziałem wyjścia zasilania i kontrastu z pbc ,a na schemacie jest, być może piszę o innym pcb .
Xmen
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 24
Rejestracja: 19 lip 2015, o 22:21
Województwo: Podkarpackie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Xmen » 22 paź 2016, o 12:14

Załącz wsad do procesora oraz schemat coś pomyślimy.
Szymek11211
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 22
Rejestracja: 25 sie 2016, o 22:57
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Szymek11211 » 22 paź 2016, o 12:59

U mnie zasilanie LCD jest wyprowadzone, kontrast zrobiony, lecz na pinie 21 atmegi nie ma napięcia które powininno trafić na baze tranzystora i załączyć podświetlenie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: jawaldi » 22 paź 2016, o 13:25

zapomniałem wcześniej napisać ze tranzystory są źle pokazane na pcb
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 98
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: jawaldi » 22 paź 2016, o 16:30

To coś działa i bez problemu powinien ci wyświetlacz działać reszta sam sprawdź
Nie zagłębiałem się dalej, ale czy chyba lekka przesada z tymi tranzystorami na TX ?
Szymek11211
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 22
Rejestracja: 25 sie 2016, o 22:57
Województwo: Mazowieckie

Re: Quasar AVR problem

Post autor: Szymek11211 » 22 paź 2016, o 22:28

Już chyba znalazłem problem, coś jest nie tak z tym programatorem i wgrać program się da ale z czytać już nie.
Więc albo coś z Atmegą albo z programatorem. Zamówiłem już programator USBasp i nową Atmege jak przyjdą to zobaaczę czy ruszy po wgraniu :D
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 2 lis 2016, o 09:41

Właśnie rozpocząłem budowę Quasara AVR na laminacie DragonYS. PCB już wytrawione.
Dtaczego AVR a nie ARM? Bo wszystkie częsci miałem już w zapasach szufladowych

Czy jest jakiś manual w pdf jak zmajstrowac cewkę?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2016, o 09:45 przez pppp, łącznie zmieniany 1 raz.
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 2 lis 2016, o 09:42

A czemy używasz soft 138 skoro jest dostępny 145?

http://fandy.ucoz.org/publ/metalloiskat ... ar/2-1-0-1
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 12 times

Re: Quasar AVR problem

Post autor: pppp » 4 lis 2016, o 22:47

Elektronika gotowa i ruszyła od kopa z softem 1.4.5 :)

Czekam na cewkę z Ukrainy i kit Quasara ARM.

Pewnie mój Quasar AVR będzie na zbycie ale najpierw się nim z ciekawości pobawię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
These users thanked the author pppp for the post:
Bynak
Rating: 5.88%
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
marekgti
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 214
Rejestracja: 30 mar 2015, o 23:21
Województwo: Mazowieckie
Imię: Marek

Re: Quasar AVR problem

Post autor: marekgti » 8 lis 2016, o 18:46

Nie wiem czy warto nowy temat zakładać więc póki co pochwalę się tu złożoną ostatnio elektroniką Quasara w tej wersji, postanowiłem go złożyć ze względu na to że dzień wcześniej cisnąłem Chance Pi o ścianę a kilka elementów te wykrywacze mają wspólne, ten sam programator..
Ruszyło od strzała, podpinana cewka od Edka informuje że sprzęt żyje ;)
Niestety mam błędne odczyty napięcia zasilania, może kiepska atmega? :hmm:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”