Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
ODPOWIEDZ
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 11 sty 2017, o 23:29

Jakoś tak zrobię jak piszesz chociaż ścieżki nie są zwarte przedzwoniłem multimetrem ale miejscami są już tak blisko że może się robić kondensator spróbuję to poprostować albo dać kynar ale prędzej znajdę drut nawojowy.
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
rkobra
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 295
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 11 sty 2017, o 23:58

Przede wszsytkim przemyj to alkoholem izo.. , nie łap za lutownicę bez potrzeby bo będzie gorzej.
Co masz wogóle wlutowane na płytkę ( tylko minimim do odpalenia procka) ?
Sprawdź:
1. Sprawdz wszystkie piny na procku które są do masy i do zasilania (sprawdz napięcia).
2. czy Reset = 1 (3,3V)
3. Boot1 = 0
4. Boot0 = 1 ( Bootloader)
5. programtor sprawdzisz zapętlajc TX z RX za pomocą hyperterminala ( skrót myślowy)
cx maniak
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 265
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki

Re: Quasar ARM

Post autor: cx maniak » 12 sty 2017, o 19:29

kaktus pisze:Tak się pierniczy robotę :( cholera 4 ścieżki napalone oj....... trzeba było poćwiczyć :( . Jakoś połączone ale brak komunikacji z prockiem albo nie kompatybilny programator albo scalak przepalony bo trochę go przypiekałem .
Rozpuść trochę kalafonii w izopropanolu. Nanieś roztwór wokół procka na ścieżki i przeleć po nóżkach ARM-a dobrze rozgrzaną lutownicą ( 320-350°C). Możesz jeszcze też zebrać przy tym nadmiar cyny plecionką. Po tej oprecji koniecznie przemyj pcb w czystym izopropanolu. Wiem że są specjalne topniki do smd, ale taka kąpiel w roztworze kalafonii idealnie odświerza spoinę. Ja tym sposobem poprawiałem spoiny u siebie.
Powodzenia.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 362
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: perkun » 15 sty 2017, o 11:20

Pozwoliłem sobie dodać PWM do płytki którą zamieścił cxmaniak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola->Fortuna-M2/QuasarARM/Golden Mask 4WD
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1005
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 15 sty 2017, o 19:57

Sprzęt odpalony. :-D Teraz to dopiero zgrabny będzie quasar :-D
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 569
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 15 sty 2017, o 20:09

Pytanie jedno bo widze na fotce - JAKI MASZ REZTSTOR R10 ? Bo coś maławy? generalnie to się potrafi grzać więc sugeruje znalezienie większego na wiekszą moc? u mnie 2 W jest ze 50% większy :D
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1005
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 16 sty 2017, o 11:15

1W :piwko:
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 569
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 24 times
Been thanked: 76 times

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 16 sty 2017, o 11:23

No i ok zgodnie ze specyfikacją - a propo podpinałeś cewkę i sprawdziłeś transmiter? bo widze że podlutowany scalak masz .
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
Agrawa
Rating: 6.67%
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1005
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 16 sty 2017, o 11:31

Cewki nie podłanczałem, ale nadajnik Fm działa. Po prostu zwiększyłem czułość i słuchałem orkiestry :brecht:
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 17 sty 2017, o 12:32

Ja to się mam :) jako że mój quasar nie dawał znaków życia zamówiłem kolejny drugi programator i nici z tego, to zamówiłem drugą uruchomioną płytkę bo podejrzewałem że przegrzałem procesor ale i ona nie chce się przeprogramować. Przypadkiem doczytałem że nie każde usb może programować dziwne bo wykrywalny był programator i świecił po podaniu sterowników wszędzie . Po sprawdzeniu czterech usb okazało się że piąte zadziałało byłem w szoku bo w tych nie działających programowałem kiedyś atmegę. Teraz przypomniałem sobie że nie i mogłem przeprogramować kiedyś drona i wszyscy doradzali mi bezskutecznie a tu taka mała głupia zasadzka. Teraz spokojnie mogę wybrać się wieczorem po parę symbolicznych piw i to oblać :) jako że jestem szczęśliwym posiadaczem dwóch quasarów :) jeden będzie na sprzedaż jak się nacieszę :) Wstępnie uruchomiłem na sondzie detech 13" do Teknietics i 5zł wykrywa z 28cm słabo można by dopieścić ale zrobię cewkę bo mam obudowę 30x32 .
Obrazek
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1005
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 17 sty 2017, o 13:10

W moim kompie jest to samo. Na dwóch wejściach Usb nie można zaprogramować. Dopiero na jednym jedynym gnieździe mogę programować. Już przy programowaniu fortuny się skapnąłem. :piwko:
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 569
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 17 sty 2017, o 14:02

A czasem koledzy nie użwają laptopów? i np USB3.0? Bo to czasem robi problemy ... Nie mówiąc już o wynalazkach w stylu win 8.1 - czy 10.. Generalnie do programatorów nadaje się XP :D ale jako że nieco starawy to ostatnio przesiadłem się na WIN7 ale i tak mimo zmian płyty głównej - przy kompie stacjonarnym - z powodu braku portów COM i LPT kupiłem kartę zewnętrzną. No i oczywiście nie używam laptopów :D
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 17 sty 2017, o 14:14

Ja mam kompa stacjonarnego win7 z płyta asusa o ile pamiętam z xp tez drona nie mogłem przeprogramować i raczej na pewno był problem wyjść usb pewnie to dość rzadki przypadek ale jak widać występuje i potrafi namieszać .
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 17 sty 2017, o 21:51

Tak na szybko bardzo fany sprzęt po xlt prosty ale robi wrażenie przynajmniej na stole wydaje się być skuteczny. Na wariackich ustawieniach. modulacja głębokością na 5 aby drobnych zakłóceń nie było słychać, barrier 3....4 mimo to lekko popierduje filtr wolny i......... 42...43 cm (detech 13") na 10zł prl Chopin nieźle ale pewnie nie da się chodzić na tak przekombinowanych ustawieniach :) no moze w lesie :) daleko od zakłóceń. Chyba da się lubić ten sprzęt :) Tylko sygnał wiodący jakiś dziwny jak przydźwięk z sieci nie wiem czy w ogóle skuteczny .
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 18 sty 2017, o 14:02

O monolog się robi ale nie można edytować i dopisać do poprzedniej wiadomości :(
Z ciekawości zrobiłem test na snajperce od fisher f2 za grosze były w vikingu to wziąłem chyba najmniejsza z dostępnych 4,5" piszą że cuda czyni ja jakoś chyba nie trafiłem na aż taki śmietnik co by mnie zaskoczyła ale mało sprawdzałem działała XLT .
Test powietrzny.
1rg- 15cm
boratynka-16,5cm
5zł -20,5
10ZŁ PRL- 22,5cm
Z tego względu że można widzę wszystko doczepić chyba C35 zostanie w puszce a nie cewce .
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”