Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
rkobra
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 225
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 21
Podziękowań: 13

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 8 sty 2017, o 13:25

Jakiś pomysł dlaczego prąd w cewce TX czasami jest w zakresie od 64 - 70 mA? Przy czym zwykle skacze pomiedzy 66 i 67 mA ( co akurat nie budzi podejrzeń).
Czy zauważyliście coś takiego u siebie? Jakim kabelkiem łączycie PCB z gniazdkiem ( chodzi o płytki gdzie gniazdo nie jest przylutowane do płytki)?
NIKT1313
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 468
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 20
Podziękowań: 48

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 13:42

Generalnie to u mnie nie ma aż takich skoków - jak pisałem wielokrotnie u mnie waha się prąd miedzy 70-72mA na OBU zrobionych cewkach. Przy płycie rev05 to nie ma znaczenia bo prąd można sobie ustawić jak się chce.Zgodnie ze sztuką powinno się ekranowanym przewodem łaczyc gniazdko - ale zwykły działa tak samo .
ic1
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 17 lut 2014, o 12:59
Województwo: Łódzkie

Re: Quasar ARM

Postautor: ic1 » 8 sty 2017, o 14:00

Dzięki jawaldi za odpowiedź. Na timery nie zwróciłem uwagi. W taki razie poszukam oryginalnego procka.
Awatar użytkownika
bakłażan
Podpułkownik
Podpułkownik
Posty: 929
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Podziękował : 82
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: bakłażan » 8 sty 2017, o 14:00

U mnie prąd również czasami się zmienia ale od 72mA- 74mA. Nic poza tym się nie dzieje. Od Pcb do gniazda użyłem kawałek prolinka. Tyle że zdarłem zewnętrznego flaka.
ic1
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 17 lut 2014, o 12:59
Województwo: Łódzkie

Re: Quasar ARM

Postautor: ic1 » 8 sty 2017, o 14:08

Dzięki kaktus za info. Zaczynam gromadzić części. Mam nadzieję że do wiosny się z nim uporam. W Kanami znalazłem tego procka za 15.87 zeta ;)
j570
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 69
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: j570 » 8 sty 2017, o 15:01

Gdzie teraz najlepiej kupić płytkę do Quasara ARM w Polsce?
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 12

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 8 sty 2017, o 15:15

Ze zmianą cewki to jest tak, że po pierwsze na dzień dobry istnieją różniące się wykonania cewek - chociażby zagadnienie dobroci układu rezonansowego.

Po drugie rezonans ulega zmianom w czasie chociażby ze względu na otaczające  środowisko i zmiany temperatury. Są to duże w końcu fizycznie elementy i najzwyczajniej podlegają zjawiskom rozszerzalności cieplnej. Ponieważ generator jest stabilizowany kwarcem (poprzez cpu) i zakładamy że nie pływa (a przynajmniej w nieznaczącym stopniu) to w momencie gdy rezonans cewki odjedzie z wyżej wskazanych względów widzicie to jako zmiany prądu cewki i napięcia balansu. Skoro zmiany napięcia balansu nikogo nie dziwią to i prądu nie powinny.

U mnie na początku kopania zawsze jest 66mA a pod koniec 67mA. W temperaturach oscylujących wokół zera. W innych jeszcze nie miałem okazji kopać quasarem :).
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
NIKT1313
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 468
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 20
Podziękowań: 48

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 15:16

Sam laminat ciężko dostać - ale są kity u kolegi z forum - jeżeli chodzi o zestaw. Sprawdz kolego na OLX tam może jeszcze są laminaty od ozziego - ale tanie to nie będzie :P
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 12

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 8 sty 2017, o 15:19

Na forum jeden z kolegów ma kompletne kity Sergieja za 170 z wysyłką o ile pamiętam.
Taniej tego nie skompletujesz a tu masz od ręki. Lukaj do działu Giełdy
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
j570
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 69
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: j570 » 8 sty 2017, o 15:52

Widziałem ten zestaw. Tyle że nie wiem co to za wersja Quasara. Czy ktoś tę wersję złożył?
NIKT1313
Podporucznik
Podporucznik
Posty: 468
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 20
Podziękowań: 48

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 15:56

Chcesz się pobawić w kompletowanie - ewentualnie masz elementy - szukaj lepszej wersji płytki czytaj OzzyPCB są na olx z Polski gość ma jeszcze 2 sztuki - i to zdaje się z wlutowanym CPU. Masz ochotę dostać cały zestaw kup u gościa z forum. Zestaw działa bo kolega @pppp go złożył ale płytka ozzypcb ma przetwornice oraz włacznik elektroniczyny wiec .... Jakość jest EXTRA jak każdego produktu od niego no i support jest dokumentacja schematy dodatków itp itd.... . Wybór należy do Ciebie......
j570
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 69
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: j570 » 8 sty 2017, o 16:32

Dzięki za info. Te dwie propozycje znalazłem ale liczyłem pewnie na jakiś cud :)
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 12

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 8 sty 2017, o 19:08

Ja mam kit sergieja a nawet cewke. Zero problemu. Fotki zlozonej elektroniki sa tym w watku.
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 65
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm
Podziękowań: 6

Re: Quasar ARM

Postautor: kaktus » 11 sty 2017, o 22:08

Tak się pierniczy robotę :( cholera 4 ścieżki napalone oj....... trzeba było poćwiczyć :( . Jakoś połączone ale brak komunikacji z prockiem albo nie kompatybilny programator albo scalak przepalony bo trochę go przypiekałem . Tak się wkurzyłem że zamówiłem drugą uruchomioną płytkę jak przyjdzie to już se poradzę z połataniem tego bo na dziś nie wiem czy procek zmienić .
Obrazek
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
rkobra
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 225
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 21
Podziękowań: 13

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 11 sty 2017, o 22:59

Trochę cierpliwośći i sie uda wyprostować, z tego widać to masz zwarte ścieżki idące do kwarca, więc nie ruszy.
Przemyj wszysto alkoholem izopropylowym + twardy pędzelek. Póżniej trochę kalafoni i plecionka do odsysania żeby oczyścić z nadmiaru cyny, poźniej ostrą igła i lutownicą z dodatkiem kalafoni wyprostujesz ścieżki.
Nawet jak te scieżki Ci odpadną to w górę płytki możesz je poprawić kynarem, bo jest miejsce.

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: slawek153 i 4 gości