Strona 34 z 101

Re: Quasar ARM

: 2 sty 2017, o 21:28
autor: NIKT1313
Bez cewki różnicy nie zauważyłem - dzwięk przez słuchawki od telefonu komórkowego z radiem i tyle.... A co do cewki to narazie musze powiercić obudowę bo tu jest to tak zrobione......

Re: Quasar ARM

: 2 sty 2017, o 21:32
autor: bakłażan
No właśnie ja też bez cewki sprawdzałem :-D . I automatycznie po włączeniu nadajnika była orkiestra. No cóż trzeba będzie się przyłożyć :popijawa:

Re: Quasar ARM

: 3 sty 2017, o 09:47
autor: kaktus
W nowej płytce widzę kondensator c35 zmieniony na większy napięciem pracy w innym projekcie widziałem podobnie czy były jakieś problemy z tym kondkiem ?

Re: Quasar ARM

: 3 sty 2017, o 09:57
autor: NIKT1313
:polska: ????? Kondensator C35 to kondensator w CEWCE- wiem że są nieszczęśliwie umieszczone na schemacie :D ??! Wiec tam zawsze mają być kondensatory WYSOKONAPIĘCIOWE 250V i wyżej- działają też inne ale radzi się umieszczać takie i najlepiej termostabilne- czemu wiadomo- ze zmianą pojemności zmienia się rezonans - i balans cewki. :spoko:

Re: Quasar ARM

: 3 sty 2017, o 23:44
autor: rkobra
Możecie wrzucić fotkę jakie kondensatory wsadzacie do cewki ( Tx i Rx). Nie chodzi mi o wartość, tylko jak wyglądają.

Re: Quasar ARM

: 4 sty 2017, o 07:59
autor: NIKT1313
Ja staram się takie wrzucać - generalnie X2 napięcie 275 ale jak pisałem można i mniejsze - wielkościowo - choć zalecane są takie.

Re: Quasar ARM

: 5 sty 2017, o 17:45
autor: jawaldi
Mam prośbę, ktoś ma może film ,oscylogramy z Quasar .
interesuje mnie na U-Rx,i Sin-C
bez wykrywania metalu i z wykrywaniem metalu .

Re: Quasar ARM

: 5 sty 2017, o 20:01
autor: rkobra
Sin_C przy kompensatorze = OFF, powinno być 1,65V. O ile tłumacz google, nie wprowadził mnie w błąd.
Tutaj źródło: http://md4u.ru/viewtopic.php?f=95&t=859 ... &hilit=VD9.

Re: Quasar ARM

: 5 sty 2017, o 20:17
autor: jawaldi
wielkie dzięki ale bardziej interesują mnie przebiegi z oscyloskopu , .

Re: Quasar ARM

: 6 sty 2017, o 14:20
autor: ic1
Mam zamiar zrobić ten wykrywacz. Czy zamiast STM32F100C8 można zastosować STM32F103C8? Pinologia jest ta sama. Może ktoś zrobił taką zamianę.

Re: Quasar ARM

: 6 sty 2017, o 14:55
autor: jawaldi
Wszystko zależy jakich timerów używał programista ? dedykowany ma 6 a ten który ty próbujesz wsadzić ma 4 .

Re: Quasar ARM

: 6 sty 2017, o 15:37
autor: NIKT1313
Podziele się info z walki z quasarARM z REV05. Generalnie podpiąłem w końcu cewkę i tu pierwszy zaskok ...... prąd przy automacie 1mA :? :D i dupa... Ale ale przecież mamy PWM przy ustawieniu na 0 prąd jest minimalny czyli wcale - trzeba przestawić na ok 7 i powyżej i wtedy zaczyna się zmieniać prąd w zakresie od 10mA do .......150mA :D no i to mnie się podoba :D zasięgi przy większym prądzie rzeczywiście się poprawiają szczególnie na nieco większe przedmioty typu moneta 5zł. I co można zauważyć że rezystor R10 ten 2W jest potrzebny bo wyczuwanie zwiększa się jego temperatura- jak ktoś zmieści można wsadzić i 3W :D
Transmiter FM działa idealnie choć jak zauważyłem ma niewielkiego laga - opóźnienie w stosunku do VDI :D ale może to do ustawienia . Słuchawki przezprzewodowe z FM 16zł i mamy DEUSA hihi.

NO i jedna kwestia bo nie bardzo wiem - soorki za lamerskie pytanie ale jestem w trakcie robiena cewki CC do quasarka. Nawinąłem TX i CX- ta cewka nawijana w drugą strone i teraz pytanko jak dobierać kondensator do TX - z SAMĄ CEWKĄ TX czy z TX i CX razem? bo nie bardzo wiem jak traktować ten zwój CX..... Podobnie z indukcyjnością - mierzyć samo TX czy spięte szeregowo (wiem że początek z początkiem) TX z CX?

Re: Quasar ARM

: 6 sty 2017, o 16:16
autor: rkobra
jawaldi pisze:Mam prośbę, ktoś ma może film ,oscylogramy z Quasar .
interesuje mnie na U-Rx,i Sin-C
bez wykrywania metalu i z wykrywaniem metalu .
U mnie wygląda to tak. Czy to jest poprawnie, to się nie wypowiem.

Re: Quasar ARM

: 6 sty 2017, o 19:28
autor: rkobra
Czy to jest prawidłowe ?

Re: Quasar ARM

: 6 sty 2017, o 22:51
autor: kaktus
ic1 pisze:Mam zamiar zrobić ten wykrywacz. Czy zamiast STM32F100C8 można zastosować STM32F103C8? Pinologia jest ta sama. Może ktoś zrobił taką zamianę.
Jak masz problem z kupieniem w botland są STM32F100C8 po 18 zyli właśnie czekam na dostawę :)