Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
NIKT1313
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 234
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 12
Podziękowań: 15

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 2 sty 2017, o 21:28

Bez cewki różnicy nie zauważyłem - dzwięk przez słuchawki od telefonu komórkowego z radiem i tyle.... A co do cewki to narazie musze powiercić obudowę bo tu jest to tak zrobione......
Awatar użytkownika
bakłażan
Porucznik
Porucznik
Posty: 644
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Łódzkie
Imię: Andrzej
Podziękował : 33
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: bakłażan » 2 sty 2017, o 21:32

No właśnie ja też bez cewki sprawdzałem :-D . I automatycznie po włączeniu nadajnika była orkiestra. No cóż trzeba będzie się przyłożyć :popijawa:
All-1,Edek, Whites Idx, Krot 2XM, Fortuna M2,Quasar ARM...
kaktus
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 34
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Postautor: kaktus » 3 sty 2017, o 09:47

W nowej płytce widzę kondensator c35 zmieniony na większy napięciem pracy w innym projekcie widziałem podobnie czy były jakieś problemy z tym kondkiem ?
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer ( Quasar Arm robi się )
NIKT1313
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 234
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 12
Podziękowań: 15

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 3 sty 2017, o 09:57

:polska: ????? Kondensator C35 to kondensator w CEWCE- wiem że są nieszczęśliwie umieszczone na schemacie :D ??! Wiec tam zawsze mają być kondensatory WYSOKONAPIĘCIOWE 250V i wyżej- działają też inne ale radzi się umieszczać takie i najlepiej termostabilne- czemu wiadomo- ze zmianą pojemności zmienia się rezonans - i balans cewki. :spoko:
rkobra
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 165
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 14
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 3 sty 2017, o 23:44

Możecie wrzucić fotkę jakie kondensatory wsadzacie do cewki ( Tx i Rx). Nie chodzi mi o wartość, tylko jak wyglądają.
NIKT1313
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 234
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 12
Podziękowań: 15

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 4 sty 2017, o 07:59

Ja staram się takie wrzucać - generalnie X2 napięcie 275 ale jak pisałem można i mniejsze - wielkościowo - choć zalecane są takie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
jawaldi
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 62
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie
Podziękował : 2
Podziękowań: 10

Re: Quasar ARM

Postautor: jawaldi » 5 sty 2017, o 17:45

Mam prośbę, ktoś ma może film ,oscylogramy z Quasar .
interesuje mnie na U-Rx,i Sin-C
bez wykrywania metalu i z wykrywaniem metalu .
rkobra
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 165
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 14
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 5 sty 2017, o 20:01

Sin_C przy kompensatorze = OFF, powinno być 1,65V. O ile tłumacz google, nie wprowadził mnie w błąd.
Tutaj źródło: http://md4u.ru/viewtopic.php?f=95&t=859 ... &hilit=VD9.
jawaldi
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 62
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie
Podziękował : 2
Podziękowań: 10

Re: Quasar ARM

Postautor: jawaldi » 5 sty 2017, o 20:17

wielkie dzięki ale bardziej interesują mnie przebiegi z oscyloskopu , .
ic1
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 3
Rejestracja: 17 lut 2014, o 12:59
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Postautor: ic1 » 6 sty 2017, o 14:20

Mam zamiar zrobić ten wykrywacz. Czy zamiast STM32F100C8 można zastosować STM32F103C8? Pinologia jest ta sama. Może ktoś zrobił taką zamianę.
jawaldi
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 62
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie
Podziękował : 2
Podziękowań: 10

Re: Quasar ARM

Postautor: jawaldi » 6 sty 2017, o 14:55

Wszystko zależy jakich timerów używał programista ? dedykowany ma 6 a ten który ty próbujesz wsadzić ma 4 .
NIKT1313
MLODSZY CHORAZY
MLODSZY CHORAZY
Posty: 234
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 12
Podziękowań: 15

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 6 sty 2017, o 15:37

Podziele się info z walki z quasarARM z REV05. Generalnie podpiąłem w końcu cewkę i tu pierwszy zaskok ...... prąd przy automacie 1mA :? :D i dupa... Ale ale przecież mamy PWM przy ustawieniu na 0 prąd jest minimalny czyli wcale - trzeba przestawić na ok 7 i powyżej i wtedy zaczyna się zmieniać prąd w zakresie od 10mA do .......150mA :D no i to mnie się podoba :D zasięgi przy większym prądzie rzeczywiście się poprawiają szczególnie na nieco większe przedmioty typu moneta 5zł. I co można zauważyć że rezystor R10 ten 2W jest potrzebny bo wyczuwanie zwiększa się jego temperatura- jak ktoś zmieści można wsadzić i 3W :D
Transmiter FM działa idealnie choć jak zauważyłem ma niewielkiego laga - opóźnienie w stosunku do VDI :D ale może to do ustawienia . Słuchawki przezprzewodowe z FM 16zł i mamy DEUSA hihi.

NO i jedna kwestia bo nie bardzo wiem - soorki za lamerskie pytanie ale jestem w trakcie robiena cewki CC do quasarka. Nawinąłem TX i CX- ta cewka nawijana w drugą strone i teraz pytanko jak dobierać kondensator do TX - z SAMĄ CEWKĄ TX czy z TX i CX razem? bo nie bardzo wiem jak traktować ten zwój CX..... Podobnie z indukcyjnością - mierzyć samo TX czy spięte szeregowo (wiem że początek z początkiem) TX z CX?
rkobra
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 165
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 14
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 6 sty 2017, o 16:16

jawaldi pisze:Mam prośbę, ktoś ma może film ,oscylogramy z Quasar .
interesuje mnie na U-Rx,i Sin-C
bez wykrywania metalu i z wykrywaniem metalu .

U mnie wygląda to tak. Czy to jest poprawnie, to się nie wypowiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rkobra
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 165
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 14
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 6 sty 2017, o 19:28

Czy to jest prawidłowe ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kaktus
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 34
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Postautor: kaktus » 6 sty 2017, o 22:51

ic1 pisze:Mam zamiar zrobić ten wykrywacz. Czy zamiast STM32F100C8 można zastosować STM32F103C8? Pinologia jest ta sama. Może ktoś zrobił taką zamianę.

Jak masz problem z kupieniem w botland są STM32F100C8 po 18 zyli właśnie czekam na dostawę :)
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer ( Quasar Arm robi się )

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: blondyn26044, boro50, cacekspoko, Google [Bot], Jacol303, jawaldi, klamot, KOBRA, lucasgg, Pppp1, rkobra, stan11 i 6 gości