Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 31 gru 2016, o 12:54

Jak używać funkcji "Filter"?

Zauważyłem że im wolniejsze ustawienie to wolniej mogę cewką machać. Im szybciej w filtrze to zaczyna wycinać dźwięk przy wolnym machaniu. U Rosjan wynalazłem informację że jest to częstotliwość odcięcia dźwięku (w kontekście prędkości machania cewką) i dla cewki przykładowej cewki 8kHz najwolniejsza prędkość odcięcia jest 1,5Hz a najszybsza 12Hz.

Jak to z tym ustawieniem jest? Ja puki co zauważam, że im szybszy ten filter to jakby praca bardziej dynamiczna się staje i wymaga mocniejszego machania a im wolniejszy to machanie też może stać się leniwsze
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
cx maniak
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 199
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 11
Podziękowań: 30

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 31 gru 2016, o 13:05

Te filtry ustawia się zależnie od terenu. Najszybszy na zaśmiecone żelastwem miejsca. Najwolniejszy na czyste. Po prostu na najszybszym masz dużą zdolność rozdzielania fantów pośród złomu. Ale jednocześnie zmniejsza się czułość. Ja szukam z reguły na "Slow". Ale jest w mojej okolicy miejscówka tak zasiana drobnym złomem, że dopiero na najszybszym, coś można znaleźć.
Pozdrawiam.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 31 gru 2016, o 14:59

Wedlug tego co wyczytalem nie ma zadnej magii filtrowania a jedynie odcuna dzwiek przy zbyt wolnym machaniu. I wartość tego odcięcia zalezy od ustawienia. Trzeba by sie zastanowic jak smietnik wplywa na selektywnosc przy takim zalozeniu
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
NIKT1313
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 259
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 14
Podziękowań: 17

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 1 sty 2017, o 17:08

WSZYSTKIEGO NAJ w 2017!!!

Jako że druga cewka DD 27 do quasaraArm schnie postanowiłem popełnić CC . I tu kilka pytań - forma standartowa od kolegi @perkun czyli CC 24 ale ...... Kilka pytań dotyczących liczenia zwojów do CC - kalkulator z DD co podałem moim zdaniem nie bardzo się nada bo po pierwsze są różne średnice zwojów ( DD są identyczne) a dwa że jest ten zwój korekcyjny . Jak liczyć powierznie zwojów? Czy zasada że objętość TX<=RX w CC jest adekwatna? Jak liczyć ten korekcyjny CX dodawać do rx? do TX? Z tego co wyczytałem to CX = 1/4 lub 1/3 TX czy to prawda?
Soorki że tyle pytań ale nie widziałem żeby ktoś u nas robił CC do quasarów....
Awatar użytkownika
perkun
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 341
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 34

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 1 sty 2017, o 20:07

W cewce CC chyba nie da sie zastosować tej zasady bo wyjdzie ci kosmos.
To co napiszę wywoła zapewne kontrowersje no ale... Jak dla mnie ta cała magia z liczeniem przekrojów to jedna wielka głupota :pokręcony:
Cewki do Quazara Fortuny Kpota są zamienne i praktycznie takie same ale tylko tutaj pojawiły się takie "wytyczne" i co najciekawsze nie napotkałem nigdzie aby takie zalecenia podał autor sprzętu tylko stworzył je jakiś forumowicz.Zbudowałem już kilka cewek które totalnie nie trzymają się tej zasady działają pięknie stroją się praktycznie do zera i w terenie pracują super. Wiele osób podkreśla że ta konstrukcja obrosła w bardzo dużo mitów i dziwacznych praktyk. :zakrywa:
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 1 sty 2017, o 20:25

Racja. O zabobonach to powinien byc osobny watek. Czary typu ekrany, przekroje to lekarstwa ala puder
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
Awatar użytkownika
perkun
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 341
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 34

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 1 sty 2017, o 20:59

Jako że posiadałem ALLa -1 to Ekranowania cewek będę bronił rękami i nogami. Powie ci to każdy kto go posiadał :brecht: Autor też zaklinał się że jest zbyteczny ale jakoś tylko jemu działał bez ekranu. Słoneczko=kopiesz ,chmurki=kopiesz ale co najwyżej palcem w nosie :dusi:
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
NIKT1313
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 259
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 14
Podziękowań: 17

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 1 sty 2017, o 21:19

Jakieś zasady MUSZĄ obowiązywać - nie mówię że to jest wyznacznik czy kompletne prawidło ale chodzi o jakieś ramy bo te ZAWSZE jakieś są i się przydają. Przynajmniej orientacyjnie ...Bo nie wierze że cewka mająca 2 czy 5 zwojów bedzie działać poprawnie ..... Generalnie jakieś dane dotyczące cewek CC? Wypowiedzi kolegi @pppp już dawno przestałem komentować....... Ekran jest był i bedzie bo robiłem przekroje wielu zepsutych oryginalnych cewek i w 99% jest maź grafitowa - pewnie coby '' prestiż'' podnieść :D heh....
Awatar użytkownika
zadzior
Moderator
Moderator
Posty: 601
Rejestracja: 31 sty 2013, o 17:49
Województwo: Wybierz
Lokalizacja: Sanok
Podziękował : 30
Podziękowań: 42

Re: Quasar ARM

Postautor: zadzior » 2 sty 2017, o 12:28

Panowie, nie mam zamiaru czytać i analizować wszystkich waszych postów, które piszecie, pod względem kto ma rację, a kto nie, więc jeśli tylko zacznie się GÓWNOBURZA lub obrażanie kogokolwiek, usuwam posty jak leci.
Nie udzielam pomocy za pośrednictwem PW ! Wszelkie pytania proszę kierować na forum !
jawaldi
PLUTONOWY
PLUTONOWY
Posty: 97
Rejestracja: 17 paź 2016, o 14:40
Województwo: Mazowieckie
Podziękował : 3
Podziękowań: 22

Re: Quasar ARM

Postautor: jawaldi » 2 sty 2017, o 15:36

Panowie od jakiegoś czasu projektuję własny wykrywacz .
jestem na etapie testowania rożnych rozwiązań generatora i pierwszego wzmacniacza który ma być umieszczony w sondzie .
Testuję setki rozwiązań ,skłaniam się coraz bardziej przy generatorze od Quasar bo taki sam jest w Anker i innych .
Pierwszy wzmacniacz upchany w sondzie to MCP602 z 0 wzmocnieniem . drugi wzmacniacz narzazie zostaje również MCP602 wzmocnienie kilkanaście razy . Całość sprawuje się całkiem Ok ,program pisze ale brak weny .
Pytanie do kolegów o rade czy w dobrym kierunku zmierzam ?
Zakładam że ma być w miarę tani,
Wszelkie rady mile widziane
Pozdrawiam w Nowym Roku
rkobra
ST-SIERZANT
ST-SIERZANT
Posty: 169
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 14
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 2 sty 2017, o 19:41

NIKT1313 pisze:Jako że druga cewka DD 27 do quasaraArm schnie postanowiłem popełnić CC . I tu kilka pytań - forma standartowa od kolegi @perkun czyli CC 24 ale ...... Kilka pytań dotyczących liczenia zwojów do CC - kalkulator z DD co podałem moim zdaniem nie bardzo się nada bo po pierwsze są różne średnice zwojów ( DD są identyczne) a dwa że jest ten zwój korekcyjny . Jak liczyć powierznie zwojów? Czy zasada że objętość TX<=RX w CC jest adekwatna? Jak liczyć ten korekcyjny CX dodawać do rx? do TX? Z tego co wyczytałem to CX = 1/4 lub 1/3 TX czy to prawda?
Soorki że tyle pytań ale nie widziałem żeby ktoś u nas robił CC do quasarów....


Może tutaj coś znajdziesz na temat CC: http://www.md4u.ru/viewtopic.php?f=95&t ... start=1325.
NIKT1313
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 259
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 14
Podziękowań: 17

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 2 sty 2017, o 20:39

Sobie założyłem sam skoro nie ma jakichś prawideł RX -240zw 0.2 TX -40zw 0,6 CX -10zw-0,6 . Zobaczymy co z tego wyjdzie, Co do cewek mam już zalaną i skończoną DD27 - 8214khz -około 90mV napięcie niezrównoważenia oraz schnie półprodukt DD 27 11214khz tu da się zejśc ok 60mV wiec myśle nieźle....
Awatar użytkownika
bakłażan
Porucznik
Porucznik
Posty: 686
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Łódzkie
Imię: Andrzej
Podziękował : 38
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: bakłażan » 2 sty 2017, o 21:10

Kolego Nikt1313 noi jak się sprawuje ten nadajnik?? Stabilny sprzęt?? Nie ma lipy?? Ja od tamtego czasu nic nie kombinowałem.
All-1,Edek, Whites Idx, Krot 2XM, Fortuna M2,Quasar ARM i Fortuna M2
NIKT1313
CHORAZY
CHORAZY
Posty: 259
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 14
Podziękowań: 17

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 2 sty 2017, o 21:19

Nie lubie się chwalić ale ostatnimi czasy..... Heh fotki złożonych płyt rev05 - z nadajnikiem FM i regulacją prądu cewki :D Ogólnie full wypas... Jak widać jeden ma nadajnik czyli scalak a w drugim jest wszystko oprócz scalaka. Na razie się odpaiło wgrało soft i pobawiłem się z nadajnikiem FM :D Soorki za gównianą jakość zdjęć ale wielkość jest ograniczona i trzeba resize do VGA robić :dusi:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
bakłażan
Porucznik
Porucznik
Posty: 686
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Łódzkie
Imię: Andrzej
Podziękował : 38
Podziękowań: 11

Re: Quasar ARM

Postautor: bakłażan » 2 sty 2017, o 21:26

:spoko: no wszystko super, cacy. Jak stabilność quasara z tym nadajnikiem?? Po włączeniu nie odbija quasarowi??
All-1,Edek, Whites Idx, Krot 2XM, Fortuna M2,Quasar ARM i Fortuna M2

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: ERTYUI i 7 gości