Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
rkobra
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 175
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 15
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 18 gru 2016, o 21:38

Nawinałem cewki i włożyłem do obudowy. Wyszło mi Tx =8620Hz (L ~1mH) , Rx = 6896Hz (L=21 mH) , delta =1724 Hz, I (Tx) = 63mA.
Kombinuję teraz żeby to wstępnie zrównoważyć, zmieniająć doleglość w środku pomiędzy Rx i Tx, udaje mi się zejść do ~ 850mV ( na LCD Quasar ) i poźniej jest wzrost.
Czy ułożenie cewek tak jak na zdjęciu, może być błędne? Cewka Rx i Tx przyklejone są klejem na gorąco w kilku punktach.
Możecie coś doradzić ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 204
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 11
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 18 gru 2016, o 23:31

Pierwsza sprawa:
-Spróbuj zamienić miejscami końce jednej z cewek, być może występuje niezgodność fazowa. Wtedy objaw jest właśnie jak u Ciebie. Dodatkowo wykrywacz reaguje wtedy na metal dwoma pikami.
-Stosunek ilości zwoi RX do TX i grubość drutu?
-Metalowego przedmiotu w okolicy sondy przypadkiem nie ma?
-Jeszcze jedno: kompensator masz oczywiście wyłączony?
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
rkobra
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 175
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 15
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 19 gru 2016, o 22:18

Drut: Tx (0,45 mm) = 43 zwoje, Rx (0,2mm) = 197 zwojów.
- kompensator wyłączony, metalowych przedmiotów nie ma w pobliżu( ale stroje w bloku, jak będę zalewał to się wyniosę w dogodniejsze miejsce)
Zamieniłem uzwojenia Tx i na szybko udaje się zejść do 140 mV ( na LCD Quasara), przy czym zasięg dla 1gr mizerny ( z 15 cm jest sensowny sygnał). Jak zrobiłem kalibrację ferrytu ( ustawiło sie 144), to złoto pokazuje jako cynę i vice-versa.
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 12

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 19 gru 2016, o 22:23

Procedura kalibracji ferrytu:

Stanac z dala od zelaztwa
Odpalic menu kalibracji ferrytu i dac strzalke w dol
Machac ferrytem nad cewka i oddalac kilka razy
Zatwierdzic pomiar
Wyjsc z menu i machac ferrytem nad cewka.

Jesli pojawia sie sygnal ale nie ma vdi to jest ok. Jesli vdi sie pojawia na poczatku lcd a jeszcze girzej na koncu lcd to skorygowac recznie poziom kalibracji o kilka oczek. Sprawdzic ponownie
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
NIKT1313
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 313
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 16
Podziękowań: 22

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 19 gru 2016, o 22:31

@rkobra dziwny masz ten drut - mam jedną gotową cewkę 39zw tx - 0,45 oraz 190rx 0.2./częstotliwość rezonansowa 8242 - prąd na TX około 70-71mA , drugą nawinąłem maxa czyli 45 zw tx - 0,45 235 zw rx - 0.2. Tu prąd przy rezonansie 11242Hz jest 72mA a u ciebie jest te 62mA to coś mało pytałem czy sprawdziłeś rezystor 10om ten 1 czy 2 W .

Moim zdaniem przy 43 zwojach TX --0.45 powinno być minimum 228zw 0.2
rkobra
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 175
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 15
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 19 gru 2016, o 22:40

Zamawiałem 10 om 1W ( miernik pokazuje 10.1 Oma), ( nie za bardzo rozumiem czemu 2-Watowy byłby zły). Cewka pod którą nawinąłem zwoje to DD28.
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 204
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 11
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 20 gru 2016, o 01:41

Witam.
Zacznijmy od ferrytu..
Ja nigdy go nie ustawiam całkowicie na automacie. W Quasarze nie działa to zbyt precyzyjnie. Zawsze po trybie auto koryguje ręcznie aż do momentu braku dźwięku przy jego zbliżaniu. Automat potrafi zresztą ustawić ferryt przesunięty o 180. I trzeba kilka razy powtarzać. Sprawdzam przy tym wskazania VDI na znane przedmioty. I tak np. moneta carska miedziana ( 5 kopiejek) ma dzwonić powyżej 80. Z reguły jest to 82. U mnie obie sondy stroją na poziomie ok minus 37, druga minus 45. Zasięgi są poprawne na poziomie ponad 25 cm dla jednogroszówki w powietrzu.
rkobra pisze:Drut: Tx (0,45 mm) = 43 zwoje, Rx (0,2mm) = 197 zwojów.

Stosunek zwojów masz trochę zaniżony. Trzeba było dać trochę więcej na RX lub mniej na TX. Pole poprzeczne RX korzystnie gdy jest większe lub równe TX. Ale się tym specjalnie nie przejmuj.
rkobra pisze:( ale stroje w bloku, jak będę zalewał to się wyniosę w dogodniejsze miejsce)

Nie ma potrzeby zalewnia sondy poza domem. Ja ostatnio kleiłem w bloku DD25 i napięcie mam na poziomie 70mV na zewnątrz, w domu oscyluje w okolicy setki. Trzeba tylko zalewać na kilka razy. Najpierw najlepiej część owalną cewek, potem środek, zostawiając wolny od żywicy odcinek ok 5-7 cm w celu korekcji gdyby coś się rozstroiło. Można tym kawałkiem zjechać od 1000mV do kilkudziesięciu bez problemu.
A tak na koniec, ostatnio badałem wytrzymałość tego sprzętu i przy 1500mV działał całkowicie normalnie...
Pozdrawiam.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
rkobra
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 175
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Podziękował : 15
Podziękowań: 4

Re: Quasar ARM

Postautor: rkobra » 20 gru 2016, o 09:45

cx maniak pisze: Stosunek zwojów masz trochę zaniżony. Trzeba było dać trochę więcej na RX lub mniej na TX. Pole poprzeczne RX korzystnie gdy jest większe lub równe TX. Ale się tym specjalnie nie przejmuj.


Mogę ując trochę zwojów z Tx, pytanie ile? Nie wiem jaką wiedzą się podpieracie że wychodzi wam za duża liczba zwojów dla TX w mojej konfiguracji?
NIKT1313
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 313
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Podziękował : 16
Podziękowań: 22

Re: Quasar ARM

Postautor: NIKT1313 » 20 gru 2016, o 10:07

Ile zwojów masz mieć? proste 39 :D czyli odejmij 4 :D Jej rosyjski prosty kalkulator:

rTX*rTX*PI*zwoje < lub(=) rRX*rRX*PI*zwoje

rTX=promień drutu TX
rRX= to samo RX
PI =3,1415926 :D
zwoje = ilość zwoi
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 204
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 11
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 21 gru 2016, o 01:34

NIKT1313 pisze:rTX*rTX*PI*zwoje < lub(=) rRX*rRX*PI*zwoje

Dokładnie o to chodzi. :piwko:

@RKobra, w Twoim przypadku mamy:
Dla TX- 0,45 x 43= (0,225 x 0,225) x pi x zwoje = 0,050625 x 3,1415926 x zwoje = 0,159043125375 x 43 = 6,838854391125
Dla RX- 0,2 x 197 = (0,1 x 0,1) x pi x zwoje = 0,01 x 3,1415926 x zwoje = 0,031415926 x 197 = 6,188937422
Czyli powierzchnia przekroju uzwojenia RX jest mniejsza niż TX. Ilość 38-39 zwoi na TX spełniła by ten warunek.
Pozdrawiam i powodzenia.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
terminus
Szeregowy
Szeregowy
Posty: 7
Rejestracja: 7 lis 2016, o 18:56
Województwo: Warmińsko-Mazurskie

Re: Quasar ARM

Postautor: terminus » 25 gru 2016, o 17:44

Myślicie, że warto?
https://www.olx.pl/oferta/wykrywacz-met ... 8ef09a12ca
Jak się sprawują sondy ukraińskiego wykonawcy?
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 204
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 11
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 25 gru 2016, o 18:41

Zależy jak na to spojrzeć. Bo jesli potrafisz poskładać samodzielnie, to najkozystniej kupić kit tak jak tp zrobił @PPPP. Lub samemu składać z czesci w kraju plus budowa sondy. Generalnie cena mocno zawyżona, jak policzy się koszt podzespołów. Możliwości stania sie posiadaczem tego sprzętu jest bardzo wiele. Schemat, opisy, wsady procka są ogólnie dostępne. Pcb też kupić można. Wybór jak zwykle należy do Ciebie.
Pozdrawiam świątecznie!
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
perkun
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 345
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 35

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 25 gru 2016, o 20:07

" Nadwrażliwy na złoto" czyli co? wzbudza sie po wykryciu złota? :brecht:
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 52
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm
Podziękowań: 3

Re: Quasar ARM

Postautor: kaktus » 25 gru 2016, o 20:32

terminus pisze:Myślicie, że warto?

Czy warto ? jak dobrze zrobiony i jak by był z gwarancją to w tej cenie żaden producent sie nie wychyli bo co najmniej wystawi cenę dwa razy tyle no ale......na Ukrainie można kupić za grosze to jak kto wioli :) nie mówiąc o bezcennej satysfakcji jak zrobisz sam :) :):) Wesołych Świąt .
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak
Podziękował : 1
Podziękowań: 12

Re: Quasar ARM

Postautor: pppp » 25 gru 2016, o 22:13

Jak zwykla polecam Sergieja z Odessy. Wspomianł już o tym cx maniak. Szczegóły zamawiania opisałem w tym wątku. Mieścisz się w 300 pln z kompletnym kitem elektroniki i cewką DD
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: nahm i 4 gości