Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 24 paź 2018, o 08:26

LT wlutowujesz tak
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
mmichcio
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 13
Rejestracja: 23 wrz 2018, o 20:12
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: mmichcio » 24 paź 2018, o 13:51

Zostało mi kilka płytek od Quasar ARM w ver. 0,5a. Jeżeli ktoś by reflektował to mogę wystawić je ja jakiej aukcji. I tu nasunęło mi się pytanie do admina czy nie ma przeciwwskazania do wklejenia linku do aukcji?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
blabson
KAPRAL
KAPRAL
Posty: 41
Rejestracja: 18 lut 2017, o 17:10
Województwo: Dolnośląskie
Imię: Krzysiek
Lokalizacja: Wrocław

Re: Quasar ARM

Post autor: blabson » 24 paź 2018, o 19:41

Przypadkiem trafiłem na super dd ,widział ktoś i jak to się spisuje https://youtu.be/8LUYJevmZ2Q
Quasar ARM
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 638
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 24 paź 2018, o 20:11

No nawet mam zrobioną i gotową dwuczęstotliwosciową 9 i 13khz dla Fotuny Pro 2 . Zrobiłem i działa poprawnie a w terenie jak w terenie. Generalnie jak interesuje wydmuszka to jedna mi została. W teorii zalety DD i szersze pole przemiatania - oczywiście gorsza separacja w związku z tym - na śmietnik nie wskazana.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 24 paź 2018, o 21:37

rkobra pisze:
24 paź 2018, o 06:43
Probowales zaladowac program St linkiem lub przez piny (rx tx) ?
Poprzez RX i TX, ale to jeszcze się upewnię czy piny dobrze są polutowane i są odpowiednie stany na procku, a także czy jest zasilany. Zamiast dławika tymczasowo mam zworkę. A jak nie to przylutuję nowy.
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 25 paź 2018, o 06:39

Brivido pisze:
24 paź 2018, o 21:37
rkobra pisze:
24 paź 2018, o 06:43
Probowales zaladowac program St linkiem lub przez piny (rx tx) ?
Poprzez RX i TX, ale to jeszcze się upewnię czy piny dobrze są polutowane i są odpowiednie stany na procku, a także czy jest zasilany. Zamiast dławika tymczasowo mam zworkę. A jak nie to przylutuję nowy.
Zakladam ze wsadziles zworke jak probowales ladowac przez rx tx?
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 368
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: perkun » 25 paź 2018, o 09:14

blabson pisze:
24 paź 2018, o 19:41
Przypadkiem trafiłem na super dd ,widział ktoś i jak to się spisuje https://youtu.be/8LUYJevmZ2Q
;)
viewtopic.php?f=68&t=11697&p=137927#p137927
https://www.youtube.com/watch?v=vnVbYAQawTw
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola->Fortuna-M2/QuasarARM/Golden Mask 4WD
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 25 paź 2018, o 11:06

Dobrze zakładasz ;)
Jest w ogóle dostępny gdzieś schemat do tej wersji 0.6?
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1049
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 25 paź 2018, o 14:41

mmichcio pisze:
24 paź 2018, o 13:51
Zostało mi kilka płytek od Quasar ARM w ver. 0,5a. Jeżeli ktoś by reflektował to mogę wystawić je ja jakiej aukcji. I tu nasunęło mi się pytanie do admina czy nie ma przeciwwskazania do wklejenia linku do aukcji?
Wstaw w dziale sprzedam i tam też możesz link zapodać bez problemu
mmichcio
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 13
Rejestracja: 23 wrz 2018, o 20:12
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: mmichcio » 25 paź 2018, o 21:21

Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1049
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 26 paź 2018, o 07:27

Czemu nie odpisałeś czy odpalałeś na tym pcb wykrywacz?? Na 100% nie ma byków??
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 27 paź 2018, o 23:10

OK, wygląda na to, że jest już ok. Przyczyna niedziałania błaha, nie miałem przylutowanych z jednej strony rezystorków 100om od TX i RX :D Program już wykrywał procka przez zewnętrzny konwerter. Po "wgraniu" dalej kwadraciki. Później zorientowałem się, że nie wgrywałem hex na procka, tylko pobierałem z procka do pliku :D Ale już po odpowiednim wgraniu działa, włącza się, zapamiętuje ustawienia, dźwięk jest, podświetlenie się reguluje.
Nie wykrywa mi natomiast jeszcze wewnętrznego CP2102 i nadajnika FM. Teraz spróbuję nawinąć cewkę (głupi ja kupiłem 0.45 i zaraz po tym drugi krążek, ale 0.40 zamiast 0.20. Ale 0.20 coś mi tam jeszcze zostało po starociach, może wystarczy) i sprawdzić działanie z nią, a później uporać się z tymi niedziałającymi rzeczami.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 28 paź 2018, o 17:54

Nawinąłem prowizoryczną cewkę by zobaczyć jak to działa i czym to się je. Okolice 18kHz, teraz teoretycznie powinno się ustawić jej balans czyli idealnie 0mV, ale optymalnie około 50-100mV. Jest to do osiągnięcia przed zalaniem, ale rozumiem, że ta druga wartość poniżej napięcia to jest kąt przesunięcia? Jak to powinno docelowo wyglądać? Oba parametry z jednej strony? Prawej czy lewej? Jaki powinien być kąt? Później teoretycznie stroi się ferrytem czy balans gruntu? Ferryt to rozumiem może być magnes z głośnika czy rdzeń cewki lub anteny AM z radia? Co dalej, jak wygląda cała procedura uruchamiania?
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 28 paź 2018, o 21:22

Spróbuj prześledzić wątek są odpwiedzi na Twoje pytania. Wiem że tego jest trochę ale warto przeglądnąć.
Ferryt to wez rdzen cewki np anteny AM tak jak napisales.
Przy ustawianiu/strojeniu balansu przed zalaniem cewki pamietaj aby compensator był wyłaczony bo bedzie lipa.
Co do kata i z ktorej ma być strony do chyba wszystko jedno bo distroisz ferrytem. Jak stroisz ferryt to wylacz automatyczne strojenie gruntu i ustaw grunt na 0. Co i jak opisane jest gdzies we wczesniejszych postach.
Brivido
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 18
Rejestracja: 2 wrz 2018, o 21:09
Województwo: Małopolskie

Re: Quasar ARM

Post autor: Brivido » 1 lis 2018, o 03:06

OK, chyba coś mi nie działa automatyczne ustawianie ferrytu, albo nie wiem jak powinno działać. Wchodzę w kalibracje ferrytu, strzałka w dół, wchodzi w "automate" i nic się nie dzieje, nic się nie zmienia. Da się tylko wyłączyć quasara i włączyć od nowa, tak jak by się zawieszał w tym momencie. Kompensator cewki chyba też nie działa. Nie mam problemu by yjej balans ustawić (poruszając uzwojeniami do siebie) na poziom 0-5mV, ale jak rozjade i dam docelowy balans np 100mV to nie dociąga do tego, nic się nie dzieje, dalej jest tyle ile było. A kompensacja włączona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”