Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 14 sie 2018, o 21:24

rkobra pisze:
14 sie 2018, o 20:41
Masz jak zmierzyc indukcyjność tej cewki Tx?
Mam takie byle co do mierzenia indukcyjności i pokazuje chyba bzdety, nie wiem nie znam się LX 0001154,6uH
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz
Has thanked: 23 times
Been thanked: 27 times

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 14 sie 2018, o 21:33

To daj szeregowo 350 nF i powinienes uzyskac 7,9 kHz.
These users thanked the author rkobra for the post:
slawek153
Rating: 5.88%
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 14 sie 2018, o 21:57

Jest na TX 8.6 Khz
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 14 sie 2018, o 22:23

To dobierz teraz kondek do częstotliwości jaka Ci pasuje. Sprawdzaj też amplitude i prad na cewce dla danego kondka bo bywa ròżnie.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 15 sie 2018, o 10:50

rkobra pisze:
14 sie 2018, o 22:23
To dobierz teraz kondek do częstotliwości jaka Ci pasuje. Sprawdzaj też amplitude i prad na cewce dla danego kondka bo bywa ròżnie.
Nie ma oscyla żeby to sprawdzić, ale mogę zakupić. Prąd na tx przy max pwm 160 mA jeszcze tylko zrównoważyć Rx. Jak czas pozwoli wieczorem się tym zajmę. Na Rx kondensator wpinamy szeregowo??? Dziękuje tobie Łukaszu za pomoc. :ukłon: :ukłon: :pozdro:
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 638
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak
Has thanked: 27 times
Been thanked: 93 times

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 15 sie 2018, o 11:55

No w quasarze cewki mają dwa kondensatory - choć uwaga ! mogą działać tylko z kondensatorem na TX - TX łączymy szeregowo , RX - równolegle kondensatory. Polecam miernik za 200zł - unit UT70A - choć w Chinach pewnie taniej - ma to i częśtotliwość oraz indukcyjności i pojemności . Bo co by nie powiedzieć ale kondziory mają BAAAAAARDZO różną pojemność od zadeklarowanej nawet te z tej samej serii.
These users thanked the author NIKT1313 for the post:
slawek153
Rating: 5.88%
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 18 sie 2018, o 19:47

Dziś udało się zestroić sondę 8,6 Khz i 160 mA max , co ciekawe bardzo ładnie można zejść do kilku mV, a właściwie prawie do 1 mV.
Teraz staram się ostrożnie zalewać żywicą, staram się bardzo być ostrożny bo to pierwsza sonda i są emocje jak na grzybach.
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 18 sie 2018, o 21:21

Zostawiles kawalek drutu "wąs" do poźniejszego dostrojenia ? Bo na stówę jak żywica zaschnie to trochę odleci.
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 18 sie 2018, o 21:26

rkobra pisze:
18 sie 2018, o 21:21
Zostawiłeś kawałek drutu "wąs" do późniejszego dostrojenia ? Bo na stówę jak żywica zaschnie to trochę odleci.
Tak, zostawiłem mam to zrobione do tzw. strojenia precyzyjnego.
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1049
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 21 sie 2018, o 09:34

Panowie jak się sprawuje nadajnik Fm z tym wzmakiem na 2SC3356 ?? Jaki zamiennik stosowaliście co by szumów nie było, bo słyszałem że kiepsko to działa :hmm:
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1049
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 22 sie 2018, o 08:01

No nic zamówiłem w tme . Zobaczym co wyjdzie
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 22 sie 2018, o 08:37

Ja mam wmontowany 2SC3356 właśnie ze sklepu TME i tam nie narzekam jakoś.
Awatar użytkownika
bakłażan
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 1049
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 22 sie 2018, o 09:50

Kuźwa wpisywałem w tme ale mi wyskoczyło że wycofany ze sprzedaży i wyskoczyły mi zamienniki. Nosz kuźwa aż jeszcze raz sprawdzę
rkobra
Mł. Chorąży Sztab.
Mł. Chorąży Sztab.
Posty: 346
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 22 sie 2018, o 09:59

slawek153 pisze:
22 sie 2018, o 08:37
Ja mam wmontowany 2SC3356 właśnie ze sklepu TME i tam nie narzekam jakoś.
A jaką masz długość anteny ?
Awatar użytkownika
slawek153
Major
Major
Posty: 812
Rejestracja: 9 lip 2017, o 15:49
Województwo: Mazowieckie
Imię: Sławek

Re: Quasar ARM

Post autor: slawek153 » 22 sie 2018, o 12:56

Długość anteny, dość długa bo wielkości całej obudowy w kształcie prostokąta. A co do wzmacniacza, to ja się chyba pomyliłem i nie kupilem tego w TME, a tyko jeden sklep znalazłem w PL co to sprzedaje. Muszę prześledzić historię e-mail żeby to sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”