Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
ODPOWIEDZ
rkobra
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 277
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 8 sty 2017, o 13:25

Jakiś pomysł dlaczego prąd w cewce TX czasami jest w zakresie od 64 - 70 mA? Przy czym zwykle skacze pomiedzy 66 i 67 mA ( co akurat nie budzi podejrzeń).
Czy zauważyliście coś takiego u siebie? Jakim kabelkiem łączycie PCB z gniazdkiem ( chodzi o płytki gdzie gniazdo nie jest przylutowane do płytki)?
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 541
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 13:42

Generalnie to u mnie nie ma aż takich skoków - jak pisałem wielokrotnie u mnie waha się prąd miedzy 70-72mA na OBU zrobionych cewkach. Przy płycie rev05 to nie ma znaczenia bo prąd można sobie ustawić jak się chce.Zgodnie ze sztuką powinno się ekranowanym przewodem łaczyc gniazdko - ale zwykły działa tak samo .
ic1
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 17 lut 2014, o 12:59
Województwo: Łódzkie

Re: Quasar ARM

Post autor: ic1 » 8 sty 2017, o 14:00

Dzięki jawaldi za odpowiedź. Na timery nie zwróciłem uwagi. W taki razie poszukam oryginalnego procka.
Awatar użytkownika
bakłażan
Podpułkownik
Podpułkownik
Posty: 978
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej

Re: Quasar ARM

Post autor: bakłażan » 8 sty 2017, o 14:00

U mnie prąd również czasami się zmienia ale od 72mA- 74mA. Nic poza tym się nie dzieje. Od Pcb do gniazda użyłem kawałek prolinka. Tyle że zdarłem zewnętrznego flaka.
TRZEBA ZNISZCZYĆ MIŁOŚĆ DO NARODÓW !!!!
OTO ZADANIE KTÓRE MA KOŚCIÓŁ RZYMSKO KATOLICKI !!!!
ic1
St. Szeregowy
St. Szeregowy
Posty: 19
Rejestracja: 17 lut 2014, o 12:59
Województwo: Łódzkie

Re: Quasar ARM

Post autor: ic1 » 8 sty 2017, o 14:08

Dzięki kaktus za info. Zaczynam gromadzić części. Mam nadzieję że do wiosny się z nim uporam. W Kanami znalazłem tego procka za 15.87 zeta ;)
j570
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 74
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: j570 » 8 sty 2017, o 15:01

Gdzie teraz najlepiej kupić płytkę do Quasara ARM w Polsce?
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: pppp » 8 sty 2017, o 15:15

Ze zmianą cewki to jest tak, że po pierwsze na dzień dobry istnieją różniące się wykonania cewek - chociażby zagadnienie dobroci układu rezonansowego.

Po drugie rezonans ulega zmianom w czasie chociażby ze względu na otaczające  środowisko i zmiany temperatury. Są to duże w końcu fizycznie elementy i najzwyczajniej podlegają zjawiskom rozszerzalności cieplnej. Ponieważ generator jest stabilizowany kwarcem (poprzez cpu) i zakładamy że nie pływa (a przynajmniej w nieznaczącym stopniu) to w momencie gdy rezonans cewki odjedzie z wyżej wskazanych względów widzicie to jako zmiany prądu cewki i napięcia balansu. Skoro zmiany napięcia balansu nikogo nie dziwią to i prądu nie powinny.

U mnie na początku kopania zawsze jest 66mA a pod koniec 67mA. W temperaturach oscylujących wokół zera. W innych jeszcze nie miałem okazji kopać quasarem :).
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 541
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 15:16

Sam laminat ciężko dostać - ale są kity u kolegi z forum - jeżeli chodzi o zestaw. Sprawdz kolego na OLX tam może jeszcze są laminaty od ozziego - ale tanie to nie będzie :P
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: pppp » 8 sty 2017, o 15:19

Na forum jeden z kolegów ma kompletne kity Sergieja za 170 z wysyłką o ile pamiętam.
Taniej tego nie skompletujesz a tu masz od ręki. Lukaj do działu Giełdy
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
j570
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 74
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: j570 » 8 sty 2017, o 15:52

Widziałem ten zestaw. Tyle że nie wiem co to za wersja Quasara. Czy ktoś tę wersję złożył?
NIKT1313
Porucznik
Porucznik
Posty: 541
Rejestracja: 18 maja 2016, o 09:14
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: NIKT1313 » 8 sty 2017, o 15:56

Chcesz się pobawić w kompletowanie - ewentualnie masz elementy - szukaj lepszej wersji płytki czytaj OzzyPCB są na olx z Polski gość ma jeszcze 2 sztuki - i to zdaje się z wlutowanym CPU. Masz ochotę dostać cały zestaw kup u gościa z forum. Zestaw działa bo kolega @pppp go złożył ale płytka ozzypcb ma przetwornice oraz włacznik elektroniczyny wiec .... Jakość jest EXTRA jak każdego produktu od niego no i support jest dokumentacja schematy dodatków itp itd.... . Wybór należy do Ciebie......
j570
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 74
Rejestracja: 28 mar 2015, o 19:14
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: j570 » 8 sty 2017, o 16:32

Dzięki za info. Te dwie propozycje znalazłem ale liczyłem pewnie na jakiś cud :)
pppp
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 188
Rejestracja: 26 wrz 2016, o 19:07
Województwo: Brak

Re: Quasar ARM

Post autor: pppp » 8 sty 2017, o 19:08

Ja mam kit sergieja a nawet cewke. Zero problemu. Fotki zlozonej elektroniki sa tym w watku.
------------------------------------------------
2nd Chance PI, Quasar ARM, Quasar AVR

Sprzedam ukończony i sprawny blok Quasar AVR
kaktus
ST-KAPRAL
ST-KAPRAL
Posty: 66
Rejestracja: 31 gru 2012, o 10:17
Województwo: Lubelskie
Lokalizacja: Chełm

Re: Quasar ARM

Post autor: kaktus » 11 sty 2017, o 22:08

Tak się pierniczy robotę :( cholera 4 ścieżki napalone oj....... trzeba było poćwiczyć :( . Jakoś połączone ale brak komunikacji z prockiem albo nie kompatybilny programator albo scalak przepalony bo trochę go przypiekałem . Tak się wkurzyłem że zamówiłem drugą uruchomioną płytkę jak przyjdzie to już se poradzę z połataniem tego bo na dziś nie wiem czy procek zmienić .
Obrazek
Był : BFO, ALL1 M, Teknetics Delta, Omega, XLT, Jest: Eldorado smd + Teknetics Digitek 13"DD+ Xpointer+ Quasar Arm
rkobra
ST-CHORAZY
ST-CHORAZY
Posty: 277
Rejestracja: 7 sty 2016, o 19:44
Województwo: Wybierz

Re: Quasar ARM

Post autor: rkobra » 11 sty 2017, o 22:59

Trochę cierpliwośći i sie uda wyprostować, z tego widać to masz zwarte ścieżki idące do kwarca, więc nie ruszy.
Przemyj wszysto alkoholem izopropylowym + twardy pędzelek. Póżniej trochę kalafoni i plecionka do odsysania żeby oczyścić z nadmiaru cyny, poźniej ostrą igła i lutownicą z dodatkiem kalafoni wyprostujesz ścieżki.
Nawet jak te scieżki Ci odpadną to w górę płytki możesz je poprawić kynarem, bo jest miejsce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Samoróbki i patenty”