Quasar ARM

Samoróbki i pomysły na własne wykrywacze
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 210
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 12
Podziękowań: 31

Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 23 lip 2016, o 01:06

Witam. :polska:
Przymierzałem się do tej konstrukcji od dłuższego czasu, aż w końcu postanowiłem ją popełnić. Powodem tego była jak zwykle ciekawość jak to działa, oraz nieuleczalna już chyba u mnie choroba konstruowania wykrywaczy. Podobnie jak Kret2 i rodzina Fortun jest to konstrukcja zza wschodniej granicy z dyskryminacją, oparta o mikroprocesor ARM STM32F100 ( cena ok 12 zł). Autorem projektu jest znany większości z nas AndyF, konstruktor pejotek- Clone Pi, Chance Pi. Wszystkie materiały dostępne są na jego stronie http://fandy.ucoz.org/publ/metalloiskatel_quot_kvazar_quot_quot_quasar_quot/metalloiskatel_quot_quasar_arm_quot/2-1-0-5 wraz z ciągle rozwijanymi wsadami procesora. Co prawda autor udostępnia na niej również wzór pcb, jednak jest ono dość dziwaczne i dostosowane do 32 pinowego LCD. Najbardziej podchodziła mi płytka autorstwa Gruntovika, jednak nie było możliwości jej zakupu z powodu nie działania na Ukrainie w br. systemu PayPal. Po dłuższym namyśle postanowiłem wymalować swoje pcb. Wykonanie finalne jej nie było łatwe ze względu dwustronny druk, przelotki pod procesorem, oraz bardzo cienkie ścieżki do niego. Których zwarcie powodowało nawet pobielenie stopem Lichtenberga. Płytka przewidziana jest pod ulubioną obudowę Z80. Informacje wyświetla zwykły LCD 2X16 znaków. A do sterowania mamy 6 klawiszy tact 12x12.
Sam wykrywacz nie zawiera zbyt wiele elementów. Jako wzmacniacz wejściowy pracuje znany z Fortuny-M MCP6022, Na wyjściu TX autor pozostał konsekwentny i zastosował scalony mosfet IRF7105. W torze audio znajdziemy znany z Kreta2 MC34119 ( ja zastosowałem zamiennik- U4083B). Ciekawostką jest kostka pamięci w postaci AT24C08 w której procek przechowuje wszystkie profile i nastawy wykrywacza.
Po mozolnym polutowaniu wszystkich elementów, przyszedł czas na programowanie ARM-a. Dzięki wbudowanemu bootloaderowi jest to ja się okazało banalne, a do przeprowadzenia samego procesu wystarcza zwykły konwerter USB-UART za kilka złociszy i prościutki programik Flash Loader Demo. Na początku po włączeniu funkcji programowania ( zworka na płytce) miałem obawy o sprawność układu ze względu na brak sygnalizacji ledem na pcb. Jednak programator nawiązał komunikację z procesorem, a samo programowanie odbyło się szybko i bez błędów. Po restarcie usłyszałem z głośnika znaną i nie lubianą przez wielu melodyjkę powitalną. Mój egzemplarz okazał się być w miarę stabilny. Bez podłączonej sondy na barier 4 cisza. Po zabawie w menu nadszedł czas na przetestowanie tego cuda z sondą. Co ciekawe pasuje ta od Kreta2 ( taka sama różnica częstotliwości TX i RX ) Po prowizorycznym dolutowaniu gniazda do płytki i kondensatorów rezonansowych nadszedł czas na testy. Niestety z sondą wykrywacz stał się strasznie niestabilny, uspokajał się dopiero na minimalnej czułości. Ale gdy go włączyłem wieczorem wszystko się uspokoiło ( musiało być wcześniej w okolicy jakieś źródło zakłóceń, np. pracująca pralka). Co prawda czasem popiskiwał, ale w tych warunkach to zrozumiałe. Po krótkich testach mogę stwierdzić, że wykrywka dorównuje zasięgami kretowi a nawet go nieznacznie przewyższa. Mimo małego wyświetlacza, bardzo ciekawą funkcją jest jednoczesny odczyt VDI cyfrowy oraz graficzny, pozawala to na dokładną identyfikację celu. Autor mocno rozbudował nastawy filtrów, oraz dźwięki. Każdemu segmentowi VDI może odpowiadać inny ton. Można też włączyć podczas poszukiwań słyszalny w tle threshold. Ciekawą funkcją menu jest też dynamiczne auto dostrajanie do gruntu. Nastaw jest sporo i ciężko je na szybko opisać.
Pozostało zapakować całą elektronikę w docelową obudowę i wykonać dedykowaną sondę. A potem zrobić testy w terenie. Gdyby ktoś chciał zbudować ten sprzęt udostępnię mój wzór pcb.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 23 lip 2016, o 11:06

Ja zmontowałem swojego już jakiś czas temu . Podobnie jak kolega z dzikiej ciekawości jak to działa :-D maszyna wyszła bardzo lekka stabilna i całkiem przyjemnie pracuje w terenie.Ja zmontowałem wersję full czyli zasilanie z li ion przez przetwornicę i elektroniczny włącznik. :pozdro:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 210
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 12
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 24 lip 2016, o 20:35

Witam ponownie.
Na forum panuje Fortuno2-mania, ale ja temat Quasara ciągnę dalej :brecht:
perkun pisze:Ja zmontowałem swojego już jakiś czas temu

Fajnie Perkun, jest nas dwóch :piwko: To Cię pomęczę trochę pytaniami :diabełek:
1.Jaki włącznik elektroniczny stosowałeś u siebie? Gotowy układ, czy samodział ( gdzie zdobyć schemat takiego cuda) ?
2.Wstawiałeś gdzieś zamiast tych wysoko pojemnościowych ceramików smd ( 10uF, 47uF) tantale?
3.Jakiego typu masz u siebie kondek na wejściu RX ( 100 nF). Ja wsadziłem na próbę MKS wimy i jest ok. A wszystkie w koło opa wejściowego dałem COG.
4.Do jakiej wartości czułości udało Ci się zejść, aby wykrywacz był jeszcze stabilny? Ja w pomieszczeniu o małej ilości zakłóceń, gdzie testuje swoje wykrywacze, niżej 7-mki nie mogłem dać. W terenie będzie pewnie trochę lepiej.

Dzisiaj przy okazji wsadzania elektroniki w Z-80 zrobiłem kolejne testy. Oto wnioski. Ogólnie ta wykrywka jest niezmiernie szybka. Ale jednocześnie czuła na zakłócenia em, konieczne ekranowanie obudowy elektroniki, na przykład folią alu. O chodzeniu pod liniami energetycznymi będzie można chyba zapomnieć.
Z cewką od kreta DD25 przy f=8,5kHz, prąd TX 54mA, barier 9, filtr normal, uzyskałem 28 cm dla współczesnej jednogroszówki ( stabilny sygnał ). Zaczyna ją widzieć już od 30-stu. Pinpointer bardzo czuły, podobnie jak w kreciku. Działa też analogicznie. Dostraja się powoli, aby dokładniej zlokalizować cel. Trochę pokręcona kalibracja ferrytu, trzeba będzie to ogarnąć. Pobawiłem się także nastawami softu, i kilka rzeczy już jest bardziej zrozumiałych. Na przykład 5-cio stopniowy filtr gruntu. Im wolniejszy tym wykrywacz głębszy. Jest też programowy auto kompensator sondy, ale nie wiem jak on się sprawdza. Moja trzyma po prostu parametry.
A tak na zakończenie to myślałem, że uwaliłem dzisiaj procka :sad: . Na szczęście jakiś paproch zrobił mini zwarcie i wywalało błąd przy starcie softu :-D .
Pozdrawiam.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 24 lip 2016, o 21:26

Zasięgi masz ładne u mnie chyba troszkę słabiej. Kondki wysoko pojemnościowe po prostu miałem takie jak w opisie.W terenie pracuje na barrier 4 ostatnio chodziłem tak po ściernisku. po piasku myślę że uda się lepiej.
Menu dość rozbudowane, szybkość zależy od rodzaju filtru im wolniejszy tym maskowanie większe ale i zasięg też większy. Na najszybszym filtrze idealnie rozdziela sygnały ale zasięg spada. najciekawszą dla mnie opcją opcją jest chyba śledzenie BG. w celu poprawy zasięgów możesz zmniejszyć opór 10R co da ci większy prąd a tx. włącznik chyba był projektu ozzypcb bo on w swoich PCB taki zastosował.
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 210
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 12
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 14 sie 2016, o 10:19

Witam ponownie.
Zmniejszyłem rezystor na wyjściu TX o połowę wartości do 5 omów. Zasięgi na małe przedmioty znacząco nie wzrosły, ale na większe np monetki już tak. Prąd wzrósł do ok 80mA. Ogólnie to ta krecikowa sonda DD25 udała się nadzwyczaj dobrze. Ciągnie aż miło. W Quasarze na przykład w trybie PP, 20 litrowy kanister widzi z grubo ponad 2 metrów. Z cikawostek, odkryłem ostatnio że pinpointer ma własną nastawę czułości :brecht:.
Teraz nakręcam sondę DD 30x33 do tego sprzęta i natrafiłem na wschodnim forum na takie prawidło. Przekrój poprzeczny uzwojenia TX, musi być równy lub mniejszy od pola uzwojenia RX. W przeciwnym razie sondę będzie ciężko zrównoważyć. Zrobiłem testy i rzeczywiście, gdy warunek jest zachowany napięcie można ściągnąć praktycznie prawie do zera. Liczymy to tak:
π r2 x liczba zwoi TX ⩽ π r2 x liczba zwoi RX.
Z tego wzoru można łatwo wyliczyć ile minimalnie może mieć zwojów RX przy danej średnicy drutu i parametrach TX.
Popróbujcie przy budowie sond.
Mam graty na jeszcze jedną płytkę tego wykrywacza, więc w celach porównawczych, zamówiłem u Ozzego na Ukrainie jego najnowsze pcb. Jak zwykle produkt najwyższej jakości. Cena 54zł z wysyłką.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
piwek9
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 175
Rejestracja: 19 maja 2016, o 14:59
Województwo: Mazowieckie
Podziękował : 9
Podziękowań: 6

Re: Quasar ARM

Postautor: piwek9 » 14 sie 2016, o 13:30

cx maniak pisze:Witam ponownie.
TX, musi być równy lub mniejszy od pola uzwojenia RX. W przeciwnym razie sondę będzie ciężko zrównoważyć. Zrobiłem testy i rzeczywiście, gdy warunek jest zachowany napięcie można ściągnąć praktycznie prawie do zera. Liczymy to tak:
π r2 x liczba zwoi TX ⩽ π r2 x liczba zwoi RX.
Z tego wzoru można łatwo wyliczyć ile minimalnie może mieć zwojów RX przy danej średnicy drutu i parametrach TX.
Popróbujcie przy budowie sond.
Mam graty na jeszcze jedną płytkę tego wykrywacza, więc w celach porównawczych, zamówiłem u Ozzego na Ukrainie jego najnowsze pcb. Jak zwykle produkt najwyższej jakości. Cena 54zł z wysyłką.

Czy możesz bardziej opisać jak wyliczać ilość zwojów itd może jakoś obrazować , podasz źródło gdzie to opisują na pewno przyda się wszystkim
Awatar użytkownika
bakłażan
Kapitan
Kapitan
Posty: 773
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Podziękował : 52
Podziękowań: 15

Re: Quasar ARM

Postautor: bakłażan » 14 sie 2016, o 14:40

Też jestem ciekaw bo najpierw chyba trzeba obliczyć promień łuku. Tak mi się bynajmniej wydaje bo taki kształt mają cewki
R = h/2 + c^2/8h
Coś takiego w necie znalazłem , ale tak jak piszesz kolego Piwek lepiej żeby podał dokładnie na tacy jak to obliczyć :brecht: :brecht: :-D :popijawa:
All-1,Edek, Whites Idx, Krot 2XM, Fortuna M2,Quasar ARM i Fortuna M2
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 14 sie 2016, o 16:39

Jakie masz osiągi po podniesieniu prądu ? Jak spisuje sie u ciebie śledzenie zmian gruntu ? W trybie PP strzałkami ^v zmieniasz czułość a strzałką > resetujesz na zero. rozpracowałeś do czego służy LF boost?
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 210
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 12
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 15 sie 2016, o 00:44

Witam.
Dzięki Perkun za objaśnienie tego PP :piwko: . Jeszcze na gruncie z tym wykrywaczem nie byłem. Nie mam kompletnie czasu na to teraz. Zasięgi podskoczyły o parę centymetrów, po zmianie rezystora. Ale sonda też ma w tym swój udział.
O tych zależnościach cewek jest w tym temacie o sondach do Quasara http://www.md4u.ru/viewtopic.php?f=95&t=8342&start=225. Posty od 3 w dół. Sporo tez znajdziecie na stronie 5.
Liczy się pole przekroju cewek, czyli wzór na pole koła razy ilość zwojów. Porównujemy obie wartości TX i RX, i wartość Rx ma być większa lub równa TX. Dla przykładu:
Tx ma 50 zwojów fi 0,45, czyli wychodzi: 3,14 X (0,225x0,225) x 50 zwojów, liczymy dalej 3,14 X 0,0506 X 50= 7,948mm2. Teraz mamy załóżmy drut dla RX fi 0,25, liczymy więc π • r2 >> 3,14 X ( 0,125x0,125)>>0,049mm2 daje nam to >> 7,948mm2 : 0,049mm2= minimum 162 zwoje drutu 0,25 dla RX, przy 50 zwojach drutu fi 45 dla TX.
Tak ma ta zależność wyglądać.
Na środę mam zamówiony drut w hurtowni (800 metrów :brawo:), będę to testował dalej.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 15 sie 2016, o 09:36

Jeśli chodzi o prace w gruncie to jak dal mnie jest na prawdę fajnie. Po kilkunastu wypadach śmiało mogę stwierdzić że dyskryminacja działa znaaacznie lepiej jak w fortunie .Obsługa jest łatwa i bezproblemowa ,maszyna jest stabilna mimo trudnych warunków pracy. Moj ma 2 może 3 cm mniej dla groszówki w porównaniu do fortuny ,pomimo początkowej niechęci do tej maszyny jakoś polubiłem ten sprzęt pomimo że nie jest tak ładny i reprezentacyjny jak fortuna. Największą zaletą jest to że problem kamieni tutaj nie istnieje.Zabieraj go w pole nie pożałujesz :) Ostatnim wypadem wykopałem kilka dołków w których był kolor razem z żelastwem , w 2 schemacie dźwiękowym ma bardzo specyficzny sygnał na tego typu znaleziska.
Pod liniami WN jest stabilny do odległości ok 10m dopiero bezpośrednio pod linią zaczyna świrować .
:pozdro:
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 210
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 12
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 15 sie 2016, o 12:03

Witam.
Po testowaniu tego sprzętu nawet na "sucho", mogę potwierdzić to co piszesz. Fortuna ma wypasiony wyświetlacz, ale niestety soft dalej jest niedopracowany. Zaleta Quasara, oprócz jego funkcjonalności to cena. Programator taniutki, procek paręnaście złoty, to samo LCD. Z kablem sondy też nie trzeba się gimnastykować, działa rewelacyjnie S-VHS Prolink. Płytkę najlepiej zamówić fabryczną, nie ma sensu samemu się dłubać.
Walczę dalej z tą DD30x33, ale nijak nie mogę przeskoczyć 30 cm dla jednogroszówki. Fakt że cewki bez ekranu i są wzbudzenia. Przez to może wydawać się płytka :hmm: No nic, nawinę jeszcze jedne uzwojenie RX z drutu fi 0,25, pod kondek 15nf ( 6,75 kHz) i zobaczymy. Jak nic nie wskóram, to zalewam i koniec.
Załączam fotki płytki Ozzego, jakby ktoś chciał to śmiało zamawiajcie.http://radioskot.ru/forum/28-3114-15 Ta wersja 14 dolarów. Na pokładzie przetwornica napięcia i włącznik elektroniczny.
Ps. Perkun, czy mi się tylko wydaje, czy kompensator sondy działa rewelacyjnie. Po jego włączeniu wskazania VDI wydają się nie pływać, pomimo zmian niezrównoważenia sondy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
piwek9
SIERZANT SZTABOWY
SIERZANT SZTABOWY
Posty: 175
Rejestracja: 19 maja 2016, o 14:59
Województwo: Mazowieckie
Podziękował : 9
Podziękowań: 6

Re: Quasar ARM

Postautor: piwek9 » 15 sie 2016, o 12:24

Kolego 30 cm dla 1 groszówki to mit powielany nie wiem czemu chyba żeby komuś wzrosło EGO , są wykrywacze które to potrafią, ale nie przy tak niskim zasilaniu . Pokazują filmy gdzie są spreparowane warunki, prawda jest taka że 10 do 15 cm to przyzwoity zasięg , dziwi mnie tylko to że ludzie się na to nabierają jak na FREE Energy
Jak zrobisz sondę 50 cm to w domu osiągniesz 30 cm a w terenie 20 cm , popatrz sobie na rozkład pola magnetycznego w cewkach a sam zrozumiesz dlaczego . Nie budowałem tego wykrywacza ale wykonałem fortunę M2 i te wykrywacze są super na kolorki na militaria są inne wykrywacze nie ma tanich do wszystkiego .sama dyskryminacja zabiera część zasięgu .
Awatar użytkownika
bakłażan
Kapitan
Kapitan
Posty: 773
Rejestracja: 20 lut 2013, o 07:59
Województwo: Brak
Imię: Andrzej
Podziękował : 52
Podziękowań: 15

Re: Quasar ARM

Postautor: bakłażan » 15 sie 2016, o 12:37

Cholercia ja już dawno temu klamoty kupiłem, ale nima kiedy się zabrać. :mur:
All-1,Edek, Whites Idx, Krot 2XM, Fortuna M2,Quasar ARM i Fortuna M2
cx maniak
ST.SIERZANT-SZTABOWY
ST.SIERZANT-SZTABOWY
Posty: 210
Rejestracja: 17 mar 2013, o 20:30
Województwo: Wybierz
Imię: Tadeusz
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował : 12
Podziękowań: 31

Re: Quasar ARM

Postautor: cx maniak » 15 sie 2016, o 12:45

Wszystko się zgadza, ale najwięcej zależy od sondy. Quasar pierwotnie był projektowany pod bardzo niskie częstotliwości, nawet poniżej 4 kHz. Dopiero od niedawna soft pozwala na pracę do 21kHz. Bardzo dobrym pomysłem jest umieszczanie kondensatorów w sondzie. Możesz mieć wtedy kilka na rożne okazje.
Drugą sprawą jest kształt. "Łódeczka" idealnie rozdziela cele, na zaśmiecony teren idealna. Duże DD na czyste miejsca. Co ciekawe koncentryki ze względu na ostro kształtne pole, również są bezkonkurencyjne w zaśmieconych miejscach.
Ja nie gonię na silę za osiągami. Bo te prawie 30 cm w powietrzu przy Quasarze to nie problem. Staram się po prostu wykonać jak najlepszą sondę. Testuje z jakimi uzwojeniami pracuje najlepiej. Kiedy stabilnie, a kiedy nie. Jakie ma osiągi.
Edek HM, Chance PI, Kret 2, Fortuna-M na ukończeniu, Quasar ARM .
Awatar użytkownika
perkun
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy
Posty: 350
Rejestracja: 1 lut 2013, o 19:30
Województwo: Wybierz
Podziękował : 5
Podziękowań: 38

Re: Quasar ARM

Postautor: perkun » 15 sie 2016, o 15:11

Pcb ozziego jest fajne ale ja zrobiłem takie samo w swoim zakresie :) co prawda scieżki jak niteczki .włącznik działa rewelacyjnie a zasilam właśnie z jednego li iona. Ja upakowałem jakoś Z80 pcb, zasilanie, ładowarke. na dd27 mam jakieś 26cm dla groszówki na ses 4 bo to jest chodliwe ustawienie. Tak jak piszesz pro link działa wyśmienicie .
All-1->Eldorado->IDX->KPOT-2->Cibola/Fortuna-M2/QuasarARM

Wróć do „Samoróbki i patenty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości